Profesorilor nu li se decontează cei 500 de lei pentru ochelari, semnalează sindicatele din Învățământ. Reprezentanții angajaților din școli și grădinițe cer premierului Ciolacu, în regim de urgenţă, precizări pentru ca salariații îndreptățiți să beneficieze de acest drept

5.605 vizualizări
Foto: © Cristi Croitoru | Dreamstime.com
Sindicatele din Învățământ semnalează că profesorilor nu li se decontează în prezent cei 500 de lei pentru ochelari, potrivit unui document consultat de Edupedu.ro. Reprezentanții profesorilor cer premierului Ciolacu, în regim de urgenţă, precizări pentru ca salariații îndreptățiți să beneficieze de acest drept.
  • Este vorba despre Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”.
  • Profesorii și angajații din școli „care folosesc în mod obișnuit un echipament cu ecran de vizualizare, pe o durată semnificativă a timpului normal de lucru” pot să își deconteze 500 de lei din cheltuielile pentru ochelari, potrivit hotărârii nr 64/2025, care aprobă normele de aplicare ale OUG 53/2024.

Conform sindicatelor, nicăieri în Norme nu se stabilește ce se înțelege prin „durata semnificativă a timpului normal de lucru”, iar unitățile nu pot stabili care sunt persoanele îndreptățite la decontare.

„Federația Sindicatelor Libere din Învăţământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, organizații sindicale reprezentative la nivel de sector de negociere colectivă învăţământ preuniversitar, vă adresează rugămintea de a interveni pentru rezolvarea următoarelor probleme: 

1. Decontarea dispozitivelor de corectie speciale:

Vă rugăm să observați că, potrivit art. 1 și 2 din Normele de aplicare a prevederilor art. V alin. (1) și (2) din Ordonanța de urgenţă a Guvernului nr. 53/2024 privind măsuri referitoare la salarizarea personalului din unele sectoare de activitate bugetară, precum și reglementarea unor aspecte organizatorice, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 64/2025, se decontează achiziția de dispozitive de corecție speciale, în limita sumei de 500 de lei/ persoană, lucrătorilor care folosesc în mod obișnuit un echipament cu ecran de vizualizare pe o durată semnificativă a timpului normal de lucru.

Însă, nicăieri în Norme nu se stabilește ce se înțelege prin „durata semnificativă a timpului normal de lucru”, iar unitățile nu pot stabili care sunt persoanele îndreptățite la decontare.

În consecinţă, în prezent, în sistemul de învăţământ preuniversitar nu se decontează cei 500 de lei/salariat, astfel că se impun, în regim de urgenţă, precizări pentru ca salariații îndreptățiți să beneficieze de dreptul respectiv”, se arată în documentul sindicatelor.

Documentul sindicatelor poate fi consultat mai jos:

Foto: © Cristi Croitoru | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Procedura de decontare a 500 de lei pentru ochelari, pentru profesori sau angajații școlilor și universităților, publicată în Monitorul Oficial / Multiple probleme de legalitate și birocrație ale actului normativ semnalate de Consiliul Legislativ, necorectate de către Guvern
Sindicatele din Învățământ cer premierului Ciolacu să intervină în privința voucherelor de vacanță: Este necesar a se clarifica care este suma ce se impozitează, întrucât salariatului i se reține impozit

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

„Reducerea orelor de Limbă și literatură română” ar fi în discuții la nivelul Ministerului Educației, susține președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop / El califică educația antreprenorială drept „năzbâtie” și pledează pentru studiul Limbii latine

La Ministerul Educației ar exista discuții despre „reducerea orelor de Limbă și literatură română”, a susținut, într-un discurs rostit cu ocazia Zilei Limbii Române, președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop. Acesta…
Vezi articolul

Scade rigoarea pentru standardele de obținere a titlurilor didactice în Drept și pentru evaluarea abilitării pentru conducătorii de doctorat, în urma unei decizii a Curții de Apel / Acuze reciproce între ministrul Educației și șeful Comisiei pentru Științe Juridice din CNATDCU

O decizie în instanță îndulcește standardele pentru conferirea titlurilor didactice în domeniul Dreptului, dar și condițiile procedurilor de evaluare pentru cei care vor să obțină atestat de abilitare pentru a…
Vezi articolul