Profesorul Adrian Modrişan: Realmente, dacă iei nota 10 la Titularizare și nu ai niciun post, este frustrant

10.314 vizualizări
Foto: Unsplash.com
Adrian Modrişan, profesor de Informatică la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna” din Braşov, a spus că „este frustrant” să nu fie posturi titularizabile pentru candidații care iau cu nota 10 la concursul național de angajare în Învățământ. „Este frustrant, că ai luat acea notă, nu poți să o folosești la nimic și știi că poate cu doi ani înainte cineva care a luat nota 9.12 și s-a titularizat”. Declarațiile au fost făcute la emisiunea InfoEdu de la TVR.

Moderatoare: În ceea ce privește examenul de titularizare, cum vedeți reglată această problemă? E o discuție în spațiul public. Au fost foarte multe scrisori deschise din partea profesorilor care dau acest examen de 12 ani și n-au post. Și vor ca nota să se păstreze și să poată fi folosită, nu știu, dau un exemplu, 3 ani, 5 ani.

Adrian Modrişan: E greu să zic. Probabil că, la un moment dat, lucrurile se schimbă. Deci mă gândesc că mai mult de 3 ani nu. Realmente, dacă iei nota 10 și nu ai niciun post, este frustrant, că ai luat acea notă, nu poți să o folosești la nimic și știi că poate cu doi ani înainte cineva care a luat nota 9.12 s-a titularizat. Deci, probabil că ar trebui păstrată …

Moderatoare: 3 ani?

Adrian Modrişan: Cred.

Moderatoare: La dumneavoastră în școală e vreun post liber?

Adrian Modrişan: Nu (la informatică).

Moderatoare: De câți ani?

Adrian Modrişan: Nu mai știu.

Moderatoare: 10-15?

Adrian Modrişan: Cred că 15. Oricum sunt peste 15.

Profesoara Ionela Bălan a adus în atenție, la emisiunea Educația la putere de la TVR 2, că nemulțumirea profesorilor suplinitori este că, deși iau note peste 7 la titularizare, ei sunt nevoiți să susțină din nou examenul, „pentru că au prioritate în alegerea posturilor cadrele didactice care dau examenul în anul respectiv”.

Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației și Cercetării, este de părere că, dacă toți profesorii ar fi titulari pe post, „sistemul s-ar închide foarte repede și ar fi destul de complicat”. Acesta a afirmat că „s-ar ieși (din sistemul de învățământ – n.red) doar pe calea naturală, prin pensionare”.

Ce este Titularizarea

Titularizarea este examenul de angajare pe o perioadă nedeterminată într-o școală. Pentru a se titulariza – deci pentru a se angaja pe o perioadă nedeterminată – profesorii trebuie să obțină minimum nota 7 atât la examenul scris, cât și la inspecția la clasă în profilul postului.

Pentru a deveni suplinitor – deci pentru angajarea pe perioadă determinată – candidații trebuie să obțină minimum nota 5 atât la proba scrisă, cât și la inspecție.

Cu toate acestea, sunt cadre didactice cu note mari la titularizare, chiar cu nota 10, dar care nu pot să devină titulari pe post, pentru că postul respectiv nu a fost scos la concurs pe durată nedeterminată. Acest lucru înseamnă că profesorul va avea statutul de suplinitor.

Context: Profesorii au cerut să nu mai repete concursul de Titularizare dacă au notă peste 7

Amintim că, pe 24 ianuarie, un grup de profesori suplinitori a transmis o scrisoare deschisă către ministrul Educației, Daniel David, în care își exprimă nemulțumirile legate de organizarea actuală a examenului de titularizare. În scrisoare, document obținut de Edupedu.ro, aceștia semnalează că, anual, zeci de mii de suplinitori sunt obligați să susțină acest concurs, indiferent de rezultatele obținute anterior, ceea ce contribuie la instabilitate profesională și afectează calitatea actului educațional.

Pe 25 august 2024, un grup de profesori suplinitori au trimis o scrisoare către ministra Educației, Ligia Deca, cerând să nu susțină din nou concursul de Titularizare odată ce au obținut note peste 7. Textul a fost transmis și redacției Edupedu.ro. Profesorii semnatari ai scrisorii acuză și că nu sunt posturi din cauză că profesorii titularii primesc ore suplimentare în regimul „plata cu ora”.

În scrisoarea adresată ministrei Ligia Deca, profesorii subliniază în repetate rânduri că speră că nu va fi un demers „ignorat și de această dată”. Scrisoarea vine după un text asemănător al „grupului de profesori suplinitori” despre care Edupedu.ro a scris pe 12 august, după o petiție online Declic de la finalul lunii iulie semnată de peste 6.000 de persoane și mai multe memorii ale profesorilor angajați pe durata viabilității postului.

La mijlocul lunii iunie 2024, Edupedu.ro a scris despre ministerul Educației care nu le dă nicio soluție profesorilor pentru titularizarea fără examen cerută de peste 1.000 de profesori suplinitori pe posturi cu viabilitate până în 4 ani. Potrivit unui răspuns semnat de secretarul de stat Sorin Ion pentru învățământul preuniversiar, pentru memoriile mai multor profesori, instituția nu a găsit vreo soluție pentru cererea cadrelor didactice și care „să nu contravină ordinii normative constituționale”.

  • Asta după ce Edupedu.ro a scris pe 30 aprilie 2024 despre faptul că profesorii angajați pe posturi cu viabilitate pot fi titularizați pe acestea dacă le obțin prin concurs în același an și au propunerea scrisă a Consiliului de Administrație (CA) al școlii că postul respectiv poate fi ocupat pe perioadă nedeterminată.
  • Cu alte cuvinte – prin modalitatea deja prevăzută de lege, după cum se arată în explicațiile secretarului de stat din Ministerul Educației Sorin Ion (PNL), trimise în Parlament la solicitarea senatoarelor Laura Georgescu și Liliana Sbîrnea (PSD).
  • Ministerul Educației a răspuns senatoarelor la întrebările legate de situația celor peste 1.200 de profesori despre care a scris și Edupedu.ro. Aceștia au cerut printr-un memoriu adresat Ministerului Educației titularizarea în Învățământ fără susținerea concursului la nesfârșit, dacă au fost angajați pe un post cu viabilitate și au nota peste 7.
Citește și:
Profesorul de Informatică Adrian Modrişan, despre Evaluarea Națională: Aș vedea o regândire a modului în care se face matematica, pentru că, în ultima vreme, elevii de clasa a IX-a vin cu niște automatisme teribile
Dacă toată lumea ar fi titulară pe post, ar fi destul de complicat, spune Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației: S-ar ieși din sistem doar pe calea naturală, prin pensionare
De ce profesorii suplinitori cu note peste 7 trebuie să repete examenul de Titularizare? Secretarul de stat Sorin Ion: Din păcate, sunt două decizii ale Curții Constituționale care ne împiedică să reportăm nota. Pur și simplu, sunt bariere legale
Profesoara Ionela Bălan: Sunt cadre didactice cu nota 10 și nu s-au titularizat, tocmai din cauză că nu sunt posturi / Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației: Sunt nenumărate petiții, pentru că nu sunt scoase la concurs posturile titularizabile

5 comments
  1. profesori pe bandă rulantă. sau diplome pe bandă rulantă? facultățile sunt pline de studenți fără niciun viitor. de ce nu se reduc locurile in universități căci elevii sunt pe cale de dispariție.

  2. Unii nu înțeleg nici măcar Metodologia.

    NU rămâi fără post (doar dacă nu e niciunul in judet dar atunci nu are sens sa concurezi)
    Post primești, dar nu neapărat de ,,titularizare”
    Se numește ,,concurs de ocupare a posturilor din învățământul preuniversitar”

    Toată această prefăcătorie emoțională prin care se dorește in numele binelui deschiderea ușilor pt a facilita accesul (din nou , ca in trecutul pe care nu vrem sa fie votat) nu va face decât să pună crucea de mormânt pe ce a mai rămas din sistem.

    NB

    E clar ca Ministrul David pregătește fix acest lucru(daca va mai fi in funcție in iunie) asa ca are nevoie de multă propaganda si sutinatori (interesați sau nu) pt dezastrul ce va urma.

    1. In momentul inscrierii la concursul de ocupare a posturilor din invatamantul preuniversitar se cunoaste situatia posturilor titularizabile sau nu. Este un CONCURS pentru un loc de munca, cine e multumit de posturile existente se inscrie la examen, altfel nu.

      1. Dacă este concurs de ce învățătorii au voie sa ocupe post de titular romana,engleza,matematică etc fără examen?Ce fel de concurs este acesta?E jale în învățământ?Este.Au ocupat posturi de profesor cu examen de învățător. Sa ne dea la toti examen de învățători și apoi ne vom duce sa luam ce posturi vrem.
        Posturile nici nu mai apar,sunt luate direct.
        Concurs,nu?
        Și totul în beneficiul elevului!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitatea din București răspunde reclamațiilor făcute de Asociația Studenților cu privire la situația din cămine: patrule de pază și alte măsuri de siguranță în campus / Instituția semnalează probleme privind organizarea în rândul studenților

Universitatea din București anunță o serie de măsuri de siguranță în campus, inclusiv patrule de pază, după ce, luni, Asociația Studenților din Universitatea București (ASUB) a acuzat o serie de…
Vezi articolul

Rata de infectare COVID în București a ajuns la 5,57 la mie. De la pragul de 6 mie, toți elevii intră în online din săptămâna următoare și se instituie carantină de noapte în weekend / Grădinițele și creșele rămân deschise

Rata de infectare COVID în București a ajuns la 5,57 la mie, potrivit Direcției de Sănătate Publică București. De la pragul de 6 mie, școlile intră în online începând de…
Vezi articolul