Profesorul Cezar Ciobîcă, premiat la Concursul internațional de haiku în limba engleză din Japonia

213 vizualizări
Foto: Pixabay.com
Profesorul Cezar Ciobîcă a fost premiat la Concursul internațional de haiku Bashō-an din Japonia, țara de origine a acestui gen de poezie. În competiție au fost înscrise 1.591 de haiku-uri din 43 de țări, potrivit site-ului oficial.
  • Cezar Ciobîcă este profesor de Limba română la Școala nr. 8 din Botoșani. În perioada 2012-2020 a fost considerat printre cei mai creativi 100 de autori de haiku din Europa, fiind premiat atât în România, cât și în Brazilia, Canada, Croația, Franța, Italia, Japonia și SUA, potrivit Revistei Luceafărul.
  • Haiku-ul este o formă de poezie japoneză tradițională, structurată în trei versuri cu 5, 7 și 5 silabe, adesea inspirată din natură, care se concentrează adesea pe un detaliu simplu, dar profund.

Haiku-ul pentru care profesorul Cezar Ciobîcă a fost premiat la concursul din Japonia este următorul:

“graduation day/ dandelion seeds over/ the barbed wire” (Ziua absolvirii/ semințele de păpădie zboară/ peste sârma ghimpată)

„Ieșind afară după terminarea ceremoniei de absolvire, semințele de păpădie pot fi văzute plutind în aer. Văzându-le, absolvenții își imaginează că și ei vor putea trece dincolo de sârma ghimpată și vor păși în lumea mare. Semințele de păpădie, purtate de vânt și plutind fără sfârșit, s-au strecurat prin sârma ghimpată pentru a-și continua drumul. La fel ca aceste semințe, tinerii au puterea de a dizolva barierele care creează diviziuni în întreaga lume. Am fost impresionată de modul în care cuvintele descriu peisajul în mod literal, dar în același timp insuflă speranță și așteptări pozitive pentru viitor”, este comentariul uneia dintre jurate, postat la secțiunea câștigătorului.

La a șaptea ediție a Concursului internațional de haiku în limba engleză au participat 1.591 de haiku-uri din 43 de țări.

„Sunt foarte fericit pentru această realizare. Este minunat să primesc un premiu într-o competiție din Japonia, țara de origine a acestui poem minunat. Lucrarea câștigătoare îmi oferă încredere să continui să scriu acest tip de poezie. Vă mulțumesc foarte mult pentru aprecierea muncii mele”, este mesajul profesorului Cezar Ciobîcă, postat în limba engleză pe site-ul concursului.

Concursul Internațional de Haiku Bashō-an este o competiție anuală dedicată poeziei haiku, organizată de Muzeul Bashō din Orașul Kōtō, Tokyo, Japonia. Matsuo Bashō (1644-1694), unul dintre cei mai renumiți poeți de haiku din Japonia, a locuit în această zonă și a luat numele “Bashō” de la planta de bananier japonez plantată în curtea casei sale.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Toate fondurile obținute de școli ca venituri proprii trebuie să fie date primăriei, potrivit legislației, semnalează Daniela Orășanu, directoarea Colegiului Tehnic de Căi Ferate „Unirea” din Pașcani: Trebuie să ne rugăm apoi de primar să ne dea banii înapoi, iar autoritatea locală hotărăște dacă ni-i dă sau nu, aici suntem pur și simplu la decizia lor

„Tot ce adunăm din venituri proprii trebuie să dăm către primărie. Nu rămâne nimic în școală”, a explicat Daniela Orășanu, în cadrul unei dezbateri referitoare la Legea Învățământului Preuniversitar, organizată…
Vezi articolul

Toate documentele comisiilor școlare, peste 360 de proceduri și acte manageriale în platforma instalată deja de peste 2.800 de școli. Soluția completă de Management Școlar – platforma Viva (P)

Platforma Viva este actualizată în timp real cu toate modificările legislative relevante, eliminând riscul de neconformitate și asigurând că unitatea de învățământ operează în conformitate cu cele mai recente reglementări.…
Vezi articolul

VIDEO E important că profesorii și personalul școlar să fie fericiți, elevii să fie fericiți atunci când vin dimineața la școală, spune ministrul Educației din Franța, în mesajul de Anul Nou

Este important ca profesorii, elevii și personalul școlar să fie fericiți la școală și aceasta să fie locul în care plăcerea învățatului să se împletească cu responsabilitatea, seriozitatea și dorința…
Vezi articolul

Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara: Trebuie să fie corelate planurile-cadru cu examenele naționale, în caz contrar va fi stimulată în continuare învățarea de suprafață / Trebuie gândit și un sistem eficient de formare a profesorilor, iar debutanții au nevoie de mentorat

Succesul reformei depinde de corelarea curriculumului cu metode moderne de predare, evaluare și formare a profesorilor scrie Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara, într-o analiză pe schimbările aduse…
Vezi articolul