Profesorul de religie Mihai Floroaia, în continuare director al Școlii Postliceale Sanitară din Piatra Neamț, deși este în prezent judecat pentru folosirea abuzivă a funcției în scop sexual, a depus dosarul pentru a obține gradație de merit 2025, potrivit datelor de pe site-ul inspectoratului școlar județean (ISJ) Neamț. Asta înseamnă că ar putea primi un bonus de 25% din salariul de bază pentru 5 ani. Acest lucru a fost posibil pentru că nu există o sentință în cazul în care este acuzat că a amenințat cu exmatricularea o elevă în schimbul unor favoruri sexuale.
- În noua lege a educației există posibilitatea să i se interzică unui profesor să depună dosar pentru gradație de merit pe perioada cercetării disciplinare, care se face la nivel de școală, dar prevederea nu se aplică pe parcursul cercetării penale. Cazul profesorului Floroaia a fost deschis pe legea veche a Educației, nr. 1/ 2011, care nu avea această prevedere.
- În aproape 2 ani de când a pornit procesul, au fost 10 amânări în dosar și nici o sentință. Următorul termen în dosar este în această lună, pe 26 iunie.
- Gradația de merit se acordă, prin concurs de dosare, profesorilor care fac, prin documentele depuse în dosar, dovada unor „performanțe deosebite în activitatea didactică”, „inovare”, „prevenirea abandonului școlar”, „integrarea elevilor cu cerințe speciale”, „implicare în proiecte educaționale și dezvoltarea instituției”, potrivit metodologiei actuale.
Profesorul de religie Mihai Floroaia, judecat în prezent pentru folosirea abuzivă a funcției în scop sexual, și-a depus dosarul pentru obținerea gradației de merit, adică o majorare cu 25% a salariului de bază timp de 5 ani, reiese din tabelul postat pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Neamț.
Mihai Floroaia a putut să depună dosarul pentru că nu există nicio decizie a instanței privind faptele de care este cercetat, iar criteriile care stau la baza obținerii gradației de merit nu includ decât acte care să dovedească calificativele obținute pe plan educațional: inspecții și cursuri. Citește mai jos în articol care sunt criteriile care trebuie îndeplinite

„La începutul fiecărui an școlar, profesorii trebuie să prezinte la școală certificatul de integritate comportamentală. Dar acel certificat, chiar dacă l-ar solicita domnul profesor Mihai Floroaia ar ieși «curat» pentru că nu există o decizie instanței, în cazul său. Este doar anchetat, urmărit penal deocamdată”, a spus inspectoarea școlară generală adjunctă a ISJ Neamț, Dana Păiuș, pentru Edupedu.ro.
Profesorul Mihai Floroaia preda în urmă cu 2 ani la Liceul Tehnologic Spiru Haret și la Școala Postliceală Sanitară, unde încă este director. În martie 2023, o minoră în vârstă de 16 ani, fostă eleva profesorului în cauză în clasele a VII-a şi a VIII-a, a depus plângere pentru abuz sexual, iar la dosar au ajuns capturi de ecran cu conversaţiile profesorului cu fata minoră din care reiese că acesta din poziția de director al școlii, o amenința că o exmatriculează și a pretins favoruri sexuale.
- Potrivit datelor de la dosarul consultat de Edupedu.ro, „în data de 05.03.2023, în jurul orei 23.00, respectiv în data de 06/07.03.2023, în jurul orei 00.29, în calitatea sa de director al Şcolii Postliceale Sanitare ###### #####, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, prevalându-se de situaţia de autoritate pe care i-o conferea funcţia, prin mesaje trimise prin intermediul aplicaţiei WhatsApp, inculpatul ######## ##### a pretins favoruri de natură sexuală persoanei vătămate ###### #####-######, elevă a şcolii, pentru a nu o exmatricula, fapte care întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de folosire abuzivă a funcţiei în scop sexual, în formă continuată, prev. de art. 299 alin. 2 din Codul penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 din Codul penal (2 acte materiale)”.
La nivelul școlii s-a constituit o comisie de urgenţă care apoi a sesizat poliția.
O lună mai târziu, în aprilie 2023, procurorii l-au pus sub control judiciar și i-au interzis acestuia să mai profeseze la catedră o perioadă de timp. N-a mai revenit să predea, dar este în prezent director al Școlii Postliceale pentru că a obținut postul prin concurs și fără o decizie a instanței judecătorești privind faptele de care e acuzat, Consiliul de Administrație nu poate decide înlocuirea sa din funcție.
Inspectoratul școlar județean nu are pârghii pentru a respinge dosarul pentru gradația de merit în astfel de situații
În lipsa unei decizii a instanței, Inspectoratul școlar județean nu poate să îi respingă dreptul de a depune dosarul pentru gradația de merit, spune pentru Edupedu.ro, inspectoarea școlară generală adjunctă a ISJ Neamț, Dana Păiuș.
„Se acordă prezumția de nevinovăție și fără o decizie o definitivă a instanței nu avem ce face. Nu există nici măcar o primă hotărâre judecătorească. Sunt lucruri evidente, imorale care se întâmplă, dar noi nu avem puterea și competența necesare. În cazul legii educației, care permite suspendarea cadrului didactic pe perioada anchetării, acolo am putut aplica imediat prevederea în alte cazuri, dar în situația domnului director Floroaia nu s-a aplicat pentru că este diferit. Nu avem o decizie a instanței.
Nu sunt jurist, dar mi-e greu să cred că nu se poate găsi totuși o cale juridică care să vină în ajutorul autorităților. Să ridic din umeri de fiecare dată a neputință, este frustrant. Ai niște lucruri evidente și totuși tu nu poți să-l sancționezi până nu se termină procesul, care se întinde pe o perioadă atât de lungă de timp (n. red. din aprilie 2023 a început urmărirea penală).
Cred că ar putea fi precizat ca și condiție la acordarea gradației de merit, să fie prevăzut, cum e și în legea educației, ca pe perioada judecării să fie suspendat, nu mai intră la ore, dar i se plătește salariul. Măcar nu mai este în contact cu elevii. Frustrarea mea personală este la cote maxime pentru că am citit mesajele primite de elevă.. și nu pot să vă spun ce am simțit. Dar domnul profesor poate veni să-mi spună că nu există o decizie a instanței și că trebuie să îi acordăm prezumția de nevinovăție, așa cum se face în acest stat civilizat”, spune inspectoarea adjunctă.
Dana Păiuș spune că o altă problemă este legată de lipsa comunicării între instituții.
„Noi, inspectoratul școlar, aflăm din presă, nu de la poliție sau procuratură despre anchete. Să fi primit măcar o adresă oficială în care să fim înștiințați că X profesor este urmărit penal.
Totul se învârte în jurul unei singure hârtii, aceea a instanței. Nu știu de ce procesul durează atât de mult. Instituțiile ar trebui să comunice mai bine între ele, în sensul că poliția să ne informeze și pe noi.
Mai este un lucru de menționat: domnul Floroaia, fiind profesor de religie, are nevoie de avizul Mitropoliei pentru a putea preda. Nu poate să predea oricine, iar Mitropolia este, ca și instituția noastră, în aceeași postură, nu poate să-i retragă avizul pentru că nu are acel document doveditor la mână”, spune inspectoarea adjunctă.
În aproape 2 ani au fost 10 amânări în dosar și nici o sentință
Dosarul profesorului Mihai Florea privind folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual a fost deschis pe 20 iulie 2023, potrivit portal.just.ro. Timp de aproape 2 ani au fost 10 amânări în dosar, iar în februarie 2025 el a cerut încadrarea în hărțuire sexuală, dar cererea a fost respinsă de instanță. Următorul termen de judecată în dosar este luna aceasta, 26 iunie 2025.
„În temeiul art. 386 Cod procedură penală, respinge, ca nefondată, cererea formulată de către inculpatul Floroaia Mihai, de schimbare a încadrării juridice a faptelor din infracţiunea de folosire abuzivă a funcţiei în scop sexual, în formă continuată, în infracţiunea de hărţuire, şi, în subsidiar, în infracţiunea de hărţuire sexuală”, potrivit portal.just.ro.
Profesorul a încercat să schimbe încadrarea pe motiv că S-a considerat de către inculpat că fapta pentru care este trimis în judecată este greşit încadrată ca fiind infracţiunea prevăzută de art. 229 alin. (2) Cod Penal, ea fiind de fapt şi de drept cel mult infracţiunea prevăzută de art. 223 Cod Penal. Ba chiar mai mult, inculpatul a considerat că ar fi corect cercetat în acest dosar doar pentru infracţiunea de hărţuire, prevăzută şi pedepsită de art. 208 Cod penal, având în vedere că în fapt se fac referire doar despre nişte mesaje telefonice (WhatsApp) care erau apte în principiu să lezeze libertatea morală a persoanei vătămate şi să-i cauzeze o stare de temere.
De precizat că potrivit art. 208 din Codul penal, hărțuire sexuală se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă, spre deosebire de fapta de folosire abuzivă a funcţiei în scop sexual care se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică sau de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârșit fapta. (art. 299 Codul Penal).
Motivarea instanței pentru respingerea încadrării în fapte de hărțuire sexuală consultată de Edupedu.ro arată că:
- „Cu privire la situaţia de fapt, s-a reţinut, în esenţă, că, în data de 05.03.2023, în jurul orei 23.00, respectiv în data de 06/07.03.2023, în jurul orei 00.29, în calitatea sa de director al Şcolii Postliceale Sanitare ###### #####, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, prevalându-se de situaţia de autoritate pe care i-o conferea funcţia, prin mesaje trimise prin intermediul aplicaţiei WhatsApp, inculpatul ######## ##### a pretins favoruri de natură sexuală persoanei vătămate ###### #####-######, elevă a şcolii, pentru a nu o exmatricula, fapte care întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de folosire abuzivă a funcţiei în scop sexual, în formă continuată, prev. de art. 299 alin. 2 din Codul penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 din Codul penal (2 acte materiale)”
Legea Educației prevede suspendarea profesorilor pe perioada anchetării disciplinare, nu pe perioada judecării unui proces
Actuala Lege a Educației nu prevede desfacerea contractului de muncă decât în anumite situații grave, iar suspendarea din funcție a profesorului anchetat se face doar în cazurile de violență și dacă este acuzat de „orice fapte sau atitudini care pot pune în pericol sănătatea și integritatea fizică sau psihică a antepreșcolarilor/preșcolarilor/ elevilor”; (Art 209, alin 5 din Legea Educației nr 198/2023) și doar pe parcursul cercetării disciplinare, adică la ancheta comisiei interne. Iar cazul profesorului Mihai Floroaia a fost deschis în martie 2023, înainte de noua lege a Educației care ar fi permis să i se interzică depunerea dosarului pentru gradația de merit.
„(2) Reprezintă abateri disciplinare ale personalului didactic de predare și se sancționează potrivit art. 210, dacă nu sunt săvârșite în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să constituie infracțiune:
a) faptele de violență fizică și/sau verbală îndreptate împotriva elevilor sau a colegilor;
b) orice fapte sau atitudini care pot pune în pericol sănătatea și integritatea fizică sau psihică a antepreșcolarilor/preșcolarilor/ elevilor;
c) manifestarea convingerilor politice și prozelitismul religios în spațiul școlar;
d) activitatea de desfășurare a meditațiilor cu elevii de la propria clasă;
e) încălcarea dispozițiilor legii, a obligațiilor din prezentul titlu, a normelor statutului profesiei, deciziilor obligatorii ale organelor profesiei la nivel național sau ale unității de învățământ al cărei angajat este sau în cadrul căreia prestează activități de predare-învățare-evaluare cu antepreșcolarii/preșcolarii/elevii;
f) fapte de natură să aducă atingere imaginii, demnității sau drepturilor copiilor/elevilor și familiilor acestora ori să prejudicieze onoarea și/sau prestigiul unității/instituției, interesul învățământului.(3) Abaterile disciplinare prevăzute la alin. (2) lit. a) și b) pot fi sancționate numai după solicitarea unui raport de specialitate realizat de specialiști din cadrul DGASPC la solicitarea scrisă a unității de învățământ.
(4) Cercetarea disciplinară a personalului didactic auxiliar se realizează conform prevederilor Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
(5) În cazul în care cadrul didactic este cercetat pentru una din faptele prevăzute la alin. (2) lit. a) și b), pe perioada desfășurării cercetării disciplinare, acesta nu va desfășura activități didactice cu beneficiarii primari, cu păstrarea corespunzătoare a drepturilor salariale.
Art 210
(1) Sancțiunile disciplinare care se pot aplica personalului didactic de predare, în raport cu gravitatea abaterilor, sunt:
a) avertisment scris;
b) reducerea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizația de conducere, de îndrumare și control, cu până la 15%, pe o perioadă de 1-6 luni;
c) suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru obținerea gradației de merit, pentru ocuparea unei funcții de conducere, de îndrumare și de control ori a unei funcții didactice superioare;
d) suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de a face parte din comisiile de organizare și desfășurare a examenelor naționale;
e) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
(2) Pentru abaterile disciplinare prevăzute la art. 209 alin. (2) lit. a) și b) se pot aplica cumulat sancțiunile disciplinare prevăzute la alin. (1) lit. b)-d) sau cea prevăzută la alin. (1) lit. e). Pentru celelalte abateri se poate aplica sancțiunea prevăzută la alin. (1) lit. e) ori una sau mai multe cumulate dintre sancțiunile prevăzute la alin. (1).
(3) În funcție de gravitatea abaterii disciplinare, la aplicarea sancțiunilor prevăzute la lit. b)-e) se dispune și măsura retragerii decorațiilor, ordinelor, medaliilor, titlurilor primite de cadrul didactic în conformitate cu prevederile art. 218”.
Despre gradația de merit și criterii
Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 stabilește că gradaţia de merit se acordă prin concurs și reprezintă o creștere cu 25% a salariului de bază. Gradația de merit se atribuie pe o perioadă de 5 ani:
Articolul 217 – (1) Personalul didactic din învățământul preuniversitar beneficiază de gradație de merit, acordată prin concurs. Această gradație se acordă pentru 16% din posturile didactice existente la nivel județean/al municipiului București de învățământ preuniversitar și reprezintă 25% din salariul de bază. Gradația de merit se atribuie pe o perioadă de 5 ani.
Gradația de merit se acordă, prin concurs de dosare, profesorilor care fac, prin documentele depuse în dosar, dovada unor „performanțe deosebite în activitatea didactică”, „inovare”, „prevenirea abandonului școlar”, „integrarea elevilor cu cerințe speciale”, „implicare în proiecte educaționale și dezvoltarea instituției”, potrivit metodologiei actuale.
Criteriile de acordare a gradației de merit
Art. 217 – alin. (2) Metodologia și criteriile de acordare a gradației de merit este aprobată, la propunerea CNFDCD (Centrul Național de Formare și Dezvoltare în Cariera Didactică – n. red.), prin ordin al ministrului educației, după consultarea federațiilor sindicale reprezentative la nivel de sector de negociere colectivă învățământ preuniversitar.
„(1) Pentru acordarea gradației de merit, inspectoratul școlar evaluează activitatea candidaților înscriși, inclusă în fișa de (auto)evaluare, susținută prin documente doveditoare, din perioada 1 septembrie 2019 – 31 august 2024 sau pentru perioadele corespunzătoare conform art. 5 alin. (3).
(2) Fișa în baza căreia se realizează (auto)evaluarea se elaborează ținându-se seama de criteriile generale care trebuie îndeplinite de candidat, pe baza fișelor sintetice de (auto)evaluare prezentate în anexele nr. 6 – 12 la prezenta metodologie.
(3) Fișele de (auto)evaluare se elaborează de către comisia paritară de la nivelul inspectoratului școlar, cu respectarea criteriilor generale și a subcriteriilor din fișele sintetice de (auto)evaluare prezentate în anexele nr. 6 – 12 la prezenta metodologie.
(4) Pentru personalul didactic de predare și personalul didactic de conducere, îndrumare și control, candidatul trebuie să îndeplinească următoarele criteriile generale:
1. Criteriul activităților complexe cu valoare instructiv-educativă;
2. Criteriul privind performanțe deosebite în inovarea didactică/management educațional;
3. Criteriul privind activitățile extracurriculare și implicarea în proiecte/programe de formare profesională;
4. Criteriul privind contribuția la dezvoltarea instituțională”.
Foto: @ Bodrova Natalia | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
8 comments
Ortodocsul lui pieshcie fucie tot si de acum incolo.
A si primit gradatia de merit, e la pozitia 199 in tabelul cu beneficiarii, publicat de ISJ Neamt pe 13 iunie.
Tăiați gradatiile de merit. Sunt dedicatia pentru acolitii sistemului care fac (de) servicii celor care chiar isi fac datoria.
Toti profesorii stiu ca gradatia de merit e in cele mai multe situații,o mare ,mare minciuna! Cei din minister au facut i grila cu punctaje care favorizează nesimtitii care se fac ca fac! Oamenii seriosi si cu valori morale ,nu aplica pt aceasta gradație.E o jignire maxima sa fii depreciat pt ca ti ai făcut treaba fara sa te lauzi.
hai să așteptăm verdictul tribunalului, nu credeți? m-am săturat să facă presa justiție. deja știu n-șpe cazuri cu oameni linșați in presă care au luat achitare. știu că dă bine la lupta de clasă useristă cu profii de religie, insă oricum dacă omul e condamnat, problema voastră dispare. Dacă el și-a depus dosarul probabil crede că nu e vinovat și că va caștiga procesul
Credeți ca e singurul caz in țară?
Sau doar profesorii de religie sunt o țintă?
Subscriu. Chiar am observat ca aceste cazuri sunt mediatizate mult mai des decat alte cazuri, unde nu sunt implicați profesori de religie. Deși moralitatea ar trebui să fie la orice profesor, indiferent de disciplina predată.