Profesorul și exploratorul Alexandru Stermin: România în care am ales să rămân este țara unde oamenii muncesc și pun bază pe școală, ca să fie liberi, să nu ajungă robi – nici ai sărăciei, nici ai vremurilor și nici ai celor care încearcă să le cumpere sufletul cu povești frumoase

34.699 de vizualizări
Alexandru Stermin / Foto: Dana Tole
Am crescut în Viștea de Sus, lângă Făgăraș. În țara bivolilor. Foarte puțini aveau vaci. Era greu – clima rece, vremea păcătoasă, pământuri roditoare puține. În lumea asta îți trebuiau animale nepretențioase. Bivolițele tolerau vremea, boala, foamea și trăgeau bine la jug, spre deosebire de vaci. Toate astea erau valabile și pentru oameni – împărțeam aceeași lume și ne hrăneam din ea.

Aici am învățat că, dacă nu lucrezi, nu mănânci. Și am înțeles, de la mama, că școala e sfântă. Așa că, dacă vrei să faci ceva în viață, trebuie să muncești și să înveți.

Când eram în liceu, bunicul meu a vândut o bivoliță și mi-a cumpărat un calculator. Erau puțini în sat care aveau așa ceva. Apoi am plecat la facultate. Ai mei ne-au ținut în școală, pe mine și pe sora mea, cu banii din salarii și de pe cartofi. Mie mi-au plătit a doua facultate. Nu știu cum, dar s-au descurcat. Veneau de la fabrică, la amiază, și plecau, până seara, la câmp. Ei trăiau din ce aveau prin curte și din niște bonuri de masă.

Pe calculatorul luat din banii de pe bivolița bunicului meu mi-am scris tezele de licență.

Munca lor s-a topit în școala noastră, iar școala noastră s-a zidit din munca lor.

Școlile nu le-am făcut doar pentru noi. Duminica trecută vorbeam la telefon cu sora mea. Era în ziua ei liberă de la spital, însă mergea cu bicicleta prin sat, dădea injecții și schimba pansamente.

Am învățat, în Țara Făgărașului, că nu-ți bați joc nici de cine muncește, nici de cine face școală. Una fără alta nu te duc departe. Am învățat să-i prețuim și pe cei ce lucrează pământul, și pe elitele care gândesc cerul. Doar împreună putem merge înainte.

Într-un articol scris de un antropolog ajuns prin Viștea în anii ’30, se povestea despre cum un dascăl, în timpul liber, mergea și făcea școală cu o comunitate de romi. Trăiau în bordeie săpate în pământ. Cei mici umblau goi și desculți. Venea în mijlocul lor, la finalul săptămânii, să-i învețe carte. Scrie negru pe alb că, în acea parte de țară, oamenii erau săraci, dar prețuiau învățătura.

Pentru mine e atât de firesc să mă uit la Nicușor Dan, să văd un olimpic la matematică, cu doctorat la una dintre cele mai prestigioase universități ale lumii, cum face treabă și vrea să fie președintele tuturor: de la cel care gândește în laboratoare și universități, ca să ducă lumea înainte, la cel care lucrează pământul și sapă șanțuri, ca să trăim civilizat și omenește. Îl cred, pentru că și Nicușor Dan a crescut aici, în Țara Făgărașului, la câteva sate de Viștea de Sus.

Noi am învățat să dăm „bună ziua” la toată lumea, cu ceva în privire la care astăzi oamenii îi spun timiditate, dar noi știm, în sinea noastră, că e altceva: e bun-simț. Nu suntem timizi, căci nu ne prea temem de nimic. Am crescut în țara bivolilor și – după cum v-am spus – nici vremea, nici vremurile n-au fost blânde. Am crescut greu, dar frumos. Sunt, poate, lucruri pe care mi-aș fi dorit să le pot schimba în povestea copilăriei mele, așa cum sunt și lucruri pe care le prețuiesc atât de mult, încât nu vreau să le uit niciodată. Din ele am învățat o lecție în care cred: poți face tare multe dacă muncești și pui mâna pe carte.

Pentru mine, asta e România în care am ales să rămân: țara unde oamenii muncesc și pun bază pe școală, ca să fie liberi, să nu ajungă robi – nici ai sărăciei, nici ai vremurilor și nici ai celor care încearcă să le cumpere sufletul cu povești frumoase ce valorează doi bani. Țara în care siguranța nu vine din promisiuni că „o să fie bine” și că „vor veni vremuri bune”, ci din certitudinea că, orice ar fi, o să rămânem uniți și o să avem grijă unii de alții. Grija asta începe de la felul în care ne privim. Privirea este, de cele mai multe ori, primul gest pe care îl facem spre celălalt. Îmi doresc ca România să nu ajungă țara în care ne privim plini de ură și încrâncenare, suspiciune și teamă, ci lumea în care învățăm să ne uităm unul la altul cu respectul firesc al bunului-simț.

Cât eram copil și umblam singur pe coclauri, între munte și Olt, am învățat să beau apă din privirea unui izvor, care se mai ascunde după pietre, dar rămâne limpede, nu din uitătura tulbure a unui lac mlăștinos ce oglindește monstruos lumea din jurul lui.

Spun toate astea ca să depun mărturie, căci trăim vremuri în care realitățile evidente trebuie rostite!

__________

Despre autor:

Alexandru Stermin este biolog și explorator, profesor la Facultatea de Biologie și Geologie a Universității Babeș‑Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, unde predă anatomia comparată a vertebratelor, etologie, bioetică și ecologie umană. Este licențiat în biologie și teologie, are un masterat în filozofie și o formare în psihoterapie pozitivă. A participat la expediții în jungla Americii de Sud și în Siberia, fiind bursier la Universitatea din Greifswald și Universitatea de Stat din Rio de Janeiro. Este activ în popularizarea științei și conservarea naturii. În 2015 a contribuit la seria „Fauna României” („Păsări”) a Academiei Române, iar în 2017 a publicat „Jurnalul unui ornitolog”. Scrie în revistele „Sinteza” și „National Geographic”, iar în 2021 a primit Premiul de Excelență al Universității Babeș‑Bolyai pentru implicarea culturală și deschiderea spre comunitate.

Textul a fost inițial publicat pe pagina de Facebook a autorului.


13 comments
  1. Am un fiu de 40 ani ,aș vrea să fie privit de ceilalți și admirat ,așa cum îl văd eu ALEXANDRU STERMIN. E nevoie să spun mai mult? Cu m
    ult respect și drag

  2. Ce vorbesc mai!Școală e la pământ, nimeni nu mai vrea sa muncească, bisericile sunt pline de oameni amărâți care vor sa scape de o boala sau un necaz și pe străzi te mănâncă ursii sau câinii etc.E ca pe vremea războaielor cu turcii,scăpa cine poate.Este un regres și o corupție și o lipsa de moralitate și omenie înfiorătoare și tu vii cu povesti de adormit fraierii.

  3. Gândurile și amintirile acestui tânăr om de știință și profesor universitar m-au impresionat profund, până la lacrimi, efectiv m-au cutremurat.Intelepciunea, bunul simt, respectul fata de oameni, indiferent de poziția sociala și de activitatea pe care o desfășoară, este un lucru firesc, revărsat din suflet cu sinceritate, reprezintă valorile morale învățate în familie și în comunitatea în care au crescut.Toate lucrurile împărtășite de acest om mi-au adus aminte de valorile morale în care am crescut, în perioada anilor ’60-’70.Tin minte că mama, cu lacrimi în ochi, îmi spunea ca dorește f.mult să învăț, chiar dacă ar trebui să poarte o singură rochie ani de zile(confecționată de ea), pentru că nu a fost lăsată să învețe decât 5 clase, în anii ’40.
    Cu aceasta educatie din familie și cu ambiție am învățat și am reușit să parcurg toate etapele învățământului, fără a apela la vreun sprijin sau meditații, care începuseră să se extindă în anii ’70.
    Apreciez oamenii precum Alexandru Stermin, Nicușor Dan….
    În data de 18.05.2025 să ieșim la vot, să îl votam pe Nicușor Dan, să promovam asemenea valori și să nu lăsăm că iarba rea (George Simion) să ne ardă sufletul și libertatea.

  4. Dacă îmi este permis ,de astfel de oameni are nevoie țara aceasta ca să se vindece.
    Să ne aducem aminte de vorbele lui Carol I spuse Primului Ministru: În guvern pune pe cine vrei tu dar la Externe să fie cineva cu doctorat la Sorbona, e vorba de prestigiul țării, iar la Învățământ lasă-l pe Spiru Haret, acolo-i viitorul țării.
    Oare, ce-i care-s acum în fruntea țării, vor avea puterea să discearnă că ne jucăm destinul la ruleta istoriei?!

  5. Ave-m !!!
    Viitor cu aceste elite curajoase !!
    Dumnezeu să-i scoată pe toții din bula în care au stat cam 10 anii ??
    Consolidând încompetenții luzerii politici !!

  6. superb articol! Mă identific si eu cu cele scrise aici, cu deosebirea ca eu am crescut in imediata apropriere a Sucevei unde pământ roditor a fost mult si oamenii creșteau vaci. Daaaaar acelasi respect pentru muncă și invățătură, pentru a da ” bună ziu ” tuturor cu respectvși nu cu tupeu. Adevărat, acum respectul este confundat cu timiditatea și impertiența și nerușinarea cu încrederea in sine.

    1. Ce frumoase cuvinte venite prin fapte.Eu nu fac politică, dar am toată stima și susținerea pentru valori.Olimpic la matematică, doctorat.Va spun hotărât Vot hotărât pentru valoare.Merg la vot.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cine trebuie să-i învețe pe copii tabla înmulțirii: învățătorii sau părinții, în vacanța de vară dinainte de clasa a II-a? Dacian Dolean, cercetător specializat în alfabetizarea timpurie: Ideea de a da această sarcină ca temă pentru vacanța de vară mi se pare desprinsă dintr-un film SF cu buget redus

Este o practică acceptată pedagogic ca învățătoarele să le ceară părinților să-i învețe pe copii tabla înmulțirii în vacanța de vară ce precede clasa a II-a? Și cum îi pot…
Vezi articolul