Program gratuit cu lecții interactive pentru siguranță și sănătate, adresat școlilor și diriginților, „fără să fie nevoie de zeci de ore de training pentru profesori” – lansat de un start-up educațional și un departament al Universității Babeș-Bolyai

550 de vizualizări
Sursa: Teleskop.ro
Un program gratuit, interactiv, cu lecții pentru siguranță și sănătate și care „poate fi activat în câteva minute în fiecare școală” este oferit școlilor și diriginților de către un start-up din domeniul educațional și un departament al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Programul include lecții pe teme precum siguranța în trafic sau acțiuni în cazul unor accidente de sănătate, când „e nevoie de reacții rapide și informate” din partea celor prezenți.

„ Cu toții, adulți și copii deopotrivă, ne dorim să știm cum să acționăm în cazul unui cutremur sau când există risc de epidemie. Ne dorim să fim în siguranță pe drumurile publice și să avem rutine sănătoase în viața dezi de zi” este premisa de la care pleacă inițiatorii platformei, numit Programul Smart și inițiat de start-up-ul Teleskop și de Departamentul de Sănătate Publică al UBB, potrivit unui comunicat de presă.

Ce spun inițiatorii despre program:

  • „Este gratuit și vine în sprijinul școlilor/diriginților cu un format simplu și interactiv care poate fi activat în câteva minute în orice școală. Fără să fie nevoie de zeci de ore de training pentru profesori, putem crea un cadru în care elevii să poată dobândi cunoștințe de bază, în parteneriat cu un departament specializat. (…)”

Mod de funcționare:

  • „Fiecare lecție SMART pune la dispoziție un slide informativ construit de Departamentul de Sănătate Publică și un chestionar dedicat lecției, preinstalat pe platforma Teleskop. Profesorul diriginte poate ghida un dialog de 30-40 minute pe baza slide-ului și a rezultatelor chestionarului, încurajând implicarea elevilor în discuție și reflecția. 
  • Obiectivele programului sunt 1) informarea asupra protocoalelor de reacție rapidă și 2) conștientizarea situațiilor de risc și a rutinelor sănătoase.”

Primele două lecții SMART:

  • Siguranța în trafic (importanța purtării centurii de siguranță, modele de reacții în ituații de risc);
  • Protocolul FAST pentru AVC (recunoașterea semnelor, notarea momentului apariției, apelul la 112)

Programul este destinat claselor 5-12 din România și din Republica Moldova. Organizatorii precizează că „în elaborarea materialelor sunt urmate recomandările pentru orele de Consiliere și Orientare, iar școlile pot testa una sau mai multe lecții. Directorii se pot înscrie pentru a consulta protocolul de colaborare și metodologia.”

Directorii pot înscrie școala aici, termenul pentru înscrieri fiind 31 martie 2025. 

  • Prezentările în format PDF pentru primele 2 lecții – aici
  • Metodologia și ideile de utilizare la Dirigenție / Școala Altfel – aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Regulile pentru înființarea ludotecilor și grădinițelor comunitare, ca servicii private sau de stat complementare grădinițelor și creșelor, au fost puse în consultare publică / Angajarea personalului didactic, doar pe perioadă determinată – document

Regulile pentru înființarea ludotecilor și grădinițelor comunitare au fost puse în dezbatere publică vineri, 16 decembrie, de către Ministerul Educației. Metodologia de organizare și funcționare a serviciilor de educație timpurie…
Vezi articolul

Asociația Elevilor din Constanța anunță că se extinde la nivel național, după ce a fost scoasă în afara legii educației Deca-Iohannis. Un prim demers – lansarea unui chestionar despre problemele cu transportul gratuit

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) anunță că se extinde la nivel național, potrivit unui comunicat remis Agerpres, după ce asociațiile județene ale elevilor au fost scoase în afara legii de…
Vezi articolul
ce-a vrut să spună autorul

Ce se întâmplă în creier când citim? Cititul stimulează dezvoltarea limbajului / Să încetăm să îl vedem ca pe ceva ce îl pregătește pe copil pentru școală. E mai mult de atât, spun cercetătorii în neuroștiințe cognitive Simina Pițur și Andrei Miu

Ce se întâmplă în creier atunci când învățăm să citim? Dar cu cei care nu învață să citească? Cercetătorii în neuroștiințe cognitive Simina Pițur și Andrei Miu vorbesc despre mecanismele…
Vezi articolul

VIDEO Nu există studii care arată că trimiterea elevilor în vacanță reduce mobilitatea, ci din contră, susține Adriana Pistol, director în Institutul Național de Sănătate Publică: Nu am dat nicio recomandare în privința închiderii școlilor

Întrebată de ce Institutul Național pentru Sănătate Publică a dat recomandarea de închidere a școlilor și trimitere a elevilor în vacanță, Adriana Pistol, director în cadrul INSP, a spus că…
Vezi articolul