Un program gratuit, interactiv, cu lecții pentru siguranță și sănătate și care „poate fi activat în câteva minute în fiecare școală” este oferit școlilor și diriginților de către un start-up din domeniul educațional și un departament al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Programul include lecții pe teme precum siguranța în trafic sau acțiuni în cazul unor accidente de sănătate, când „e nevoie de reacții rapide și informate” din partea celor prezenți.
„ Cu toții, adulți și copii deopotrivă, ne dorim să știm cum să acționăm în cazul unui cutremur sau când există risc de epidemie. Ne dorim să fim în siguranță pe drumurile publice și să avem rutine sănătoase în viața dezi de zi” este premisa de la care pleacă inițiatorii platformei, numit Programul Smart și inițiat de start-up-ul Teleskop și de Departamentul de Sănătate Publică al UBB, potrivit unui comunicat de presă.
Ce spun inițiatorii despre program:
- „Este gratuit și vine în sprijinul școlilor/diriginților cu un format simplu și interactiv care poate fi activat în câteva minute în orice școală. Fără să fie nevoie de zeci de ore de training pentru profesori, putem crea un cadru în care elevii să poată dobândi cunoștințe de bază, în parteneriat cu un departament specializat. (…)”
Mod de funcționare:
- „Fiecare lecție SMART pune la dispoziție un slide informativ construit de Departamentul de Sănătate Publică și un chestionar dedicat lecției, preinstalat pe platforma Teleskop. Profesorul diriginte poate ghida un dialog de 30-40 minute pe baza slide-ului și a rezultatelor chestionarului, încurajând implicarea elevilor în discuție și reflecția.
- Obiectivele programului sunt 1) informarea asupra protocoalelor de reacție rapidă și 2) conștientizarea situațiilor de risc și a rutinelor sănătoase.”
Primele două lecții SMART:
- Siguranța în trafic (importanța purtării centurii de siguranță, modele de reacții în ituații de risc);
- Protocolul FAST pentru AVC (recunoașterea semnelor, notarea momentului apariției, apelul la 112)
Programul este destinat claselor 5-12 din România și din Republica Moldova. Organizatorii precizează că „în elaborarea materialelor sunt urmate recomandările pentru orele de Consiliere și Orientare, iar școlile pot testa una sau mai multe lecții. Directorii se pot înscrie pentru a consulta protocolul de colaborare și metodologia.”
Directorii pot înscrie școala aici, termenul pentru înscrieri fiind 31 martie 2025.