Programa nouă pentru Evaluarea Națională 2020 la Limba și Literatura Română

175.787 de vizualizări
Elevii nemultumiti de BAC
Programa de examen pentru Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul școlar 2019-2020 la disciplinele limba și literatura română, limba și literatura maternă (pentru elevii aparținând minorităților naționale, care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă) și matematică a fost publicată în Monitorul Oficial.

Iată Programa nouă pentru Evaluarea Națională 2020 la Limba și Literatura Română, așa cum a fost publicată de Ministerul Educației în Ordinul nr. 4115/2020.

Programa la Limba și Literatura Română pentru Evaluarea Națională 2020 poate fi descărcată și în format pdf.

FOTO: pixabay.com


12 comments
  1. Nu stiu daca nu am observat bine dar nu prea inteleg exact care sunt toate speciile literare pe care ar trebui sa ma axez in aceasta perioada scurta de timp.Daca ma poate ajuta cineva as fi foarte recunoscator.

    1. Nu cred ca mai ai nevoie…dar speciile sunt: genul epic, genul liric, doina, nuvela, pastelul, schita, fabula, basmul, mesajul pe epic si liric, titlul si caracterizarea

  2. Nu sunt specificate clar speciile literare cerute pentru acest examen (cum ar fi: schita, balada culta sau populara, nuvela sau povestirea). Daca nu sunt precizate speciile era bine sa fie nominalizati anumiti autori studiati in clasele gimnaziale .
    La limba romana cred ca ar trebui verificate doar subordonatele necirvcumstantiale: Sb, Pr, Atr, Cd si Cind, fara toate subordonatele circumstantiale. La multe scoli profesorii nu au reusit sa parcurga materia pana pe 11 martie.

    1. Daca ati fi citit atent,ati fi putut observa ca acolo scrie ca singurele subordonate pe care elevul de clasa a 8 a trebuie sa le stie sunt:Subiectiva,predicativa,atributiva si completiva directa.

  3. Ati introdus schita si nuvela in programa pentru evaluare? Cum asa, daca pana acum nu au fost? Deci, dupa ce ca anul scolar a fost cum a fost, introduceti in al doispelea ceas materie in plus???? Cum sa faceti asa ceva??? Sper ca este o greseala pe care o veti corecta, altfel e prostie! Si cum poate demonstra un elev, dibtr-in fragment, apartenenta la specie, respectiv la nuvela sau schita????

    1. Aveți dreptate. Mai ales că Metodologia pentru EN, în curs, publicată în Monitorul oficial, nu prevede nuvela și schița, care au fost scoase de câțiva ani.
      Pe de altă parte, cum poate un elev să ” ghicească” că un text la prima vedere este un fragment dintr-o schița sau dintr-o nuvelă. E absurd! Au luat din Programa pentru EN, 2015, fără să verifice.
      Ce facem? Se impune o precizare! Copiii sunt bulversați!

  4. De ce nu s-a luat în considerare faptul că și din semestrul doi au fost parcurse două luni, adică ținând cont că din el mai făcea parte și vacanța de primăvară, materia predata în aceasta perioada este o jumătate din cea din tot semestrul?

    1. Poate pentru ca este deja destul de greu si daca nu sunteti clasa a 8 a va sugerez sa va tineti gura ca nu aveti idee cat stres este pe umerii nostri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Repartizarea la liceu 2024, exemplul dat de Inspectoratul Școlar Județean Iași: Dacă vei nota în fişa de înscriere un număr mic de opţiuni, există pericolul să nu fii repartizat

Volumul I al broșurii de admitere la liceu 2024 a fost publicat de Inspectoratul Școlar Județean Iași. Documentul conține atât recomandări pentru elevii care vor susține Evaluarea Națională 2024, cât…
Vezi articolul

Subiecte Simulare clasa a VIII-a: Poezie de Șt. O. Iosif și compunere despre o întâmplare la muzeu, printre subiectele de la Limba și literatura română, simularea evaluării naționale 2019

Subiectele de Limba română pe care elevii de clasa a VIII-a le-au avut de rezolvat la simularea din această dimineață sunt structurate în două mari cerințe. Primul subiect le cere…
Vezi articolul

EXCLUSIV Eliminarea copiilor cu temperatură peste 37,3 °C din Evaluarea Națională și BAC este discriminatorie – punctul de vedere al CNCD la solicitarea Avocatului Poporului / “Să li se pună acestor copii la dispoziție o sală anume” – Renate Weber

Eliminarea din Evaluarea Națională și Bacalaureat a copiilor cu temperatură peste 37,3 °C este discriminatorie, a decis astăzi Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, la solicitarea Avocatului Poporului. Contactată de Edupedu.ro,…
Vezi articolul