Programa nouă pentru Evaluarea Națională 2020 la Limba și Literatura Română

175.806 vizualizări
Elevii nemultumiti de BAC
Programa de examen pentru Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul școlar 2019-2020 la disciplinele limba și literatura română, limba și literatura maternă (pentru elevii aparținând minorităților naționale, care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă) și matematică a fost publicată în Monitorul Oficial.

Iată Programa nouă pentru Evaluarea Națională 2020 la Limba și Literatura Română, așa cum a fost publicată de Ministerul Educației în Ordinul nr. 4115/2020.

Programa la Limba și Literatura Română pentru Evaluarea Națională 2020 poate fi descărcată și în format pdf.

FOTO: pixabay.com


12 comments
 1. Nu stiu daca nu am observat bine dar nu prea inteleg exact care sunt toate speciile literare pe care ar trebui sa ma axez in aceasta perioada scurta de timp.Daca ma poate ajuta cineva as fi foarte recunoscator.

  1. Nu cred ca mai ai nevoie…dar speciile sunt: genul epic, genul liric, doina, nuvela, pastelul, schita, fabula, basmul, mesajul pe epic si liric, titlul si caracterizarea

 2. Nu sunt specificate clar speciile literare cerute pentru acest examen (cum ar fi: schita, balada culta sau populara, nuvela sau povestirea). Daca nu sunt precizate speciile era bine sa fie nominalizati anumiti autori studiati in clasele gimnaziale .
  La limba romana cred ca ar trebui verificate doar subordonatele necirvcumstantiale: Sb, Pr, Atr, Cd si Cind, fara toate subordonatele circumstantiale. La multe scoli profesorii nu au reusit sa parcurga materia pana pe 11 martie.

  1. Daca ati fi citit atent,ati fi putut observa ca acolo scrie ca singurele subordonate pe care elevul de clasa a 8 a trebuie sa le stie sunt:Subiectiva,predicativa,atributiva si completiva directa.

 3. Ati introdus schita si nuvela in programa pentru evaluare? Cum asa, daca pana acum nu au fost? Deci, dupa ce ca anul scolar a fost cum a fost, introduceti in al doispelea ceas materie in plus???? Cum sa faceti asa ceva??? Sper ca este o greseala pe care o veti corecta, altfel e prostie! Si cum poate demonstra un elev, dibtr-in fragment, apartenenta la specie, respectiv la nuvela sau schita????

  1. Aveți dreptate. Mai ales că Metodologia pentru EN, în curs, publicată în Monitorul oficial, nu prevede nuvela și schița, care au fost scoase de câțiva ani.
   Pe de altă parte, cum poate un elev să ” ghicească” că un text la prima vedere este un fragment dintr-o schița sau dintr-o nuvelă. E absurd! Au luat din Programa pentru EN, 2015, fără să verifice.
   Ce facem? Se impune o precizare! Copiii sunt bulversați!

 4. De ce nu s-a luat în considerare faptul că și din semestrul doi au fost parcurse două luni, adică ținând cont că din el mai făcea parte și vacanța de primăvară, materia predata în aceasta perioada este o jumătate din cea din tot semestrul?

  1. Poate pentru ca este deja destul de greu si daca nu sunteti clasa a 8 a va sugerez sa va tineti gura ca nu aveti idee cat stres este pe umerii nostri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Contestațiile la Evaluarea Națională și la Bacalaureat să fie depuse după ce elevii își văd lucrările deja evaluate și notele date de fiecare dintre cei doi sau patru profesori corectori – solicitări făcute de mai multe organizații către ministra Educației Ligia Deca

Mai multe măsuri menite să transparentizeze examenele naționale sunt solicitate printr-o scrisoare deschisă publicată de către vicepreședinta Federației Părinților și Aparținătorilior Legali (FEPAL) depusă la Ministerul Educației, adresată ministrei Ligia…
Vezi articolul

Ministerul Educației se pregătește ca greva generală să țină până la examene. Schimbări de ultimă oră în regulile de la Evaluarea Națională și Admiterea la liceu 2023: se suplimentează numărul membrilor în comisii, iar președinții acestora pot fi și profesori din consiliul de administrație, nu numai directori și directori adjuncți

Metodologiile de organizare pentru Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a și Admiterea la liceu 2023 au fost modificate în mod excepțional, în ultimele două săptămâni, fără niciun anunț…
Vezi articolul

Grupul profesorilor de “specialitate” care a analizat rezultatele simulării Evaluării Naționale recomandă profesorilor de limba română să realizeze hărți mentale cu elevii pentru a putea învăța mai ușor, să îi încurajeze să-și exprime punctul de vedere și să rezolve fiecare cerință în parte, chiar și parțial – raport

Profesorii de limba română sunt sfătuiți de grupul profesorilor de “specialitate” din cadrul Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație care a analizat rezultatele simulării Evaluării Naționale pe itemi…
Vezi articolul