Știri

Programul pentru școli al României, publicat în Monitorul Oficial. Cornul, laptele și fructele – câteva reguli noi și sancțiuni pentru consiliile locale sau județene

Citire în 2 min
Începutul semestrului al II-lea școlar găsește programul ”Cornul, laptele și fructele”, mai nou numit ”Programul pentru școli al României” în același stadiu – aplicat doar în câteva județe. Actul normativ care a fost aprobat în ședința Executivului din 30 ianuarie și care ar urma să repare problemele birocratice de declanșare a achizițiilor, a fost publicat în Monitorul Oficial abia la 9 zile distanță. Noutatea acestuia este faptul că au apărut sancțiuni pentru firmele care nu respectă calitatea produselor livrate, sau termenele contractuale.

Potrivit notei de fundamentare, mai multe blocaje s-au creat după ce, în unele județe responsabilitatea achizițiilor pentru acest program, finanțat din fonduri europene, a fost preluată de consiliile județene de la consiliile locale.

Doar câteva consilii județene din țară s-au încumetat să declanșeze Programul laptele, cornul și fructele în școli în primul semestru. Asta pentru că, dupa aprobarea și intrarea în vigoare a Legii nr. 55/2018 pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 13/2017 privind aprobarea participarii României la Programul
pentru școli al Uniunii Europene, cei de la Ministerul Agriculturii (gestionarii programului) și-au dat seama că trebuie să modifice mai multe acte normative.

Ce vor mânca elevii la școală

Amenzi și sancțiuni pentru Consilii locale și județene

O altă noutate a acestui act normativ este și ”posibilitatea aplicării de sancțiuni de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură în situația în care o autoritate competentă la nivel local nu respectă obligațiile prevăzute în cadrul Programului pentru şcoli al României”

Articolul respectiv face referire chiar la celebra OUG 13 din 2017, care a fost însă abrogată, dar care din Parlament a ieșit sub forma unei legi (Legea 55/2018), care prevede aprobarea participării României la Programul pentru școli al Uniunii Europene.


Iar sancțiunile despre care se vorbește în document sunt pentru consiliile județene și locale. Acestea sunt prinse în documentul următor și merg de la retragerea temporară din program până la suspendarea definitivă și recuperarea sumelor, pentru abateri grave.

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO76BTRLRONCRT0471641001
CONT EUR: RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la Banca Transilvania pe numele "ASOCIATIA EDUPEDU PT EDUCATIE".

Te mai poate interesa

Titularizare 2019 Profesorii susțin astăzi examenul de titularizare. Vezi rezultatele de la inspecțiile la clasă

Redacția

Ministerul Educatiei a incurcat WC-urile. Cere înapoi 1,3 milioane de lei de la 27 de şcoli, ca să-i dea altor 22 de şcoli, prevede un proiect de HG

Mihai Peticila

Zeci de profesori și specialiști în drept, alături de reprezentanți ai societății civile, solicită înființarea unei comisii parlamentare comune pentru revizuirea Constituției: “Este necesară o dezbatere chibzuită, fundamentată științific și transparentă”

Redacția

Lasă un comentariu

* Folosind acest formular sunteți de acord cu stocarea și prelucrarea datelor dumneavoastră pe acest site.