Proiect adoptat de Senat: Fără spații destinate jocurilor de noroc la mai puțin de 300 de metri de școli și locuri de joacă / Urmează să fie trimis în Camera Deputaților

951 de vizualizări
Transport gratuit pentru elevi
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Spaţiile destinate jocurilor de noroc sunt interzise pe o distanţă de 300 de metri pietonali faţă de unităţile şi instituţiile de învăţământ, locurile de joacă pentru copii, potrivit unui proiect adoptat luni de Senat, care vizează modificarea OUG nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, transmite Agerpres.
  • Senatul este prima Cameră legislativă sesizată în acest caz. Potrivit procedurii parlamentare, urmează dezbaterea și votarea din Camera Deputaților, for decizional.

Senatorul PSD Radu Oprea a declarat, în plen, că grupul parlamentar social-democrat va vota acest proiect, ”o iniţiativă bună care doreşte într-adevăr să îndepărteze păcănelele din drumul copiilor”, menţionând că îşi doreşte o lege funcţională care să ajute tinerii şi în special victimele acestei dependenţe.

”Unul dintre amendamentele bune care au fost făcute astăzi este acela de a scoate aparatele de joc din baruri şi din cafenele, acolo unde tânărul poate intra, mai ales într-o zonă de cafenea unde, dacă cumva este şi alcoolul prin preajmă, cu certitudine ideea de a juca devine şi mai presantă. Şi acesta este un lucru bun că am reuşit să scoatem din alte zone decât din sălile de jocuri de noroc astfel de aparate care într-adevăr creează mari probleme multora dintre familiile din România, atât copiilor, dar şi părinţilor”, a punctat Oprea, conform Agerpres.

Iniţiatorul proiectului, liberala Alina Gorghiu, preşedinte interimar al Senatului, s-a referit la principala prevedere din proiect, prin care spaţiile destinate jocurilor de noroc sunt interzise pe o distanţă de 300 de metri faţă de şcoli şi locuri de joacă.

”Le mulţumesc colegilor din Comisia juridică şi Comisia Economică că au acceptat astăzi să dea un vot favorabil pe raport, un raport care prevede câteva lucruri simple, ca sălile, spaţiile în care se desfăşoară jocurile de noroc să nu fie situate în incinta sau pe o rază de 300 de metri pietonali faţă de acele locuri frecventate de tineri, cum sunt locurile de joacă, şcolile, aşezăminte culturale, instituţii de credit sau instituţii financiar-bancare. De asemenea, cred că un fenomen despre care s-a vorbit foarte puţin este modul, maniera în care populaţia din mediul rural accesează jocul acesta la păcănele. În toate comunele din România veţi vedea că în bar sunt jocuri cu păcănele, (…) care au împânzit mediul rural”, a transmis Gorghiu.

Ea a menţionat că, deşi există legislaţie în domeniu, aceasta nu este respectată, motiv pentru care ar trebui impuse ”restricţii mai coerente”.

”Va trebui să modificăm legislaţia, astfel încât adolescenţii care nu au voie în sălile de păcănele. Deşi legislaţie există, ar trebui să impunem restricţii mai coerente, astfel încât lucrurile să se întâmple. Ar trebui să găsim şi soluţii pentru cei care astăzi sunt dependenţi de jocuri de noroc. Drama nu este numai a adolescenţilor, este inclusiv drama populaţiei paupere, drama unor oameni care cred că soluţii decât câştiguri la jocuri de noroc nu au ca să supravieţuiască. Sunt foarte mulţi adolescenţi care consideră că jocurile de noroc pot fi un mod de viaţă. Aşa cum spuneam, legislaţia le interzice şi cu toate acestea, când ieşi din liceu, te duci la 30 de metri direct în sala de jocuri, fără să-ţi interzică”, a punctat Gorghiu, conform sursei citate.

Senatorul USR Sebastian Cernic a relevat importanţa acestui proiect de act normativ, menit să diminueze efectele dezastruoase ale jocurilor de noroc asupra minorilor.

”Propunerea legislativă pentru interzicerea păcănelelor în preajma elevilor este probabil cea mai importantă iniţiativă legislativă la care lucrăm pentru protejarea vieţii şi a viitorului copiilor noştri. Trebuie să punem stop, este o necesitate să curăţăm de tentaţii şi de minciuni drumul spre şcoală sau spre locul de joacă al copiilor noştri. În acest sens, USR a propus să nu mai existe săli de jocuri de noroc pe o distanţă de 300 de metri în jurul locurilor de joacă pentru minori, a şcolilor, a grădiniţelor şi locurilor de joacă”, a susţinut senatorul USR.

Proiectul a fost votat şi de grupurile parlamentare AUR şi UDMR, mai informează agenția națională de presă Agerpres.

Citește și:
Un proiect de lege care interzice fumatul în școli și pe o rază de 200 de metri în jurul acestora, precum și pe stradă sau în alte locuri publice, pentru elevii care nu au împlinit 18 ani, a fost adoptat tacit de Senat și trece în Camera Deputaților

2 comments
  1. Un proiect de lege imperios necesar. Sunt presedintele unei asociatii de proprietari de 120 de apartamente . De ani buni la parterul blocului nostru s-au deschis 3 ( TREI ) !!!!!!! sali de jocuri de noroc care ne terorizeaza. Sunt dispus sa ma duc pe cheltuiala mea la Bucuresti sa sustin daca e cazul de la tribuna parlamentului demersul dumneavoastra. Daca esta cazul va rog sa ma contactati.

    Cu stima ,
    Vasile CIMBRUDEAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Sindicatele acuză purtătorul de cuvânt al Guvernului că a dat informații incorecte într-un comunicat oficial: Sindicatele nu au fost de acord cu eșalonarea creșterilor salariale pe 3 ani, prin noua lege a salarizării

Într-un comunicat comun al federațiilor sindicale din învățământul preuniversitar, FSLI și FSE „Spiru Haret”, către sindicatele afiliate, obținut de Edupedu.ro, acestea susțin că purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru,…
Vezi articolul

Digitalizarea evaluărilor naționale a început. Dosar cu șină și depunere fizică la registratură, cerute de Centrul pentru Politici în Educație candidaților la concursul pentru două posturi la Serviciul „evaluări și examene” / În atribuții intră și „alte sarcini de lucru” date de directorul general

Prin documente „așezate în ordine într-un dosar cu șină”, așa se face înscrierea la un concurs de angajare pentru două posturi de „consilier clasa I grad profesional superior” la Centrul…
Vezi articolul
Echivalarea titlului de doctor cu gradul didactic I

Profesorii mai au două săptămâni să înscrie concursuri, festivaluri și alte proiecte în Calendarul Activităților Extrașcolare – CPEE 2025. Model de formular de aplicație – DOCUMENT

Profesorii mai au o săptămână pentru a încărca proiectele educative extrașcolare pentru Calendarul 2025, conform unei adrese a Ministerului Educației trimisă în școli, oferind elevilor din învățământul secundar oportunități noi de…
Vezi articolul

Liliana Preoteasa, Ministerul Educației: Nu putem să judecăm sistemul de învățământ pe baza rezultatelor de la olimpiadele internaționale / TIMSS ia în calcul nu doar rezultatele stricte ale elevilor, ci și contextul social-economic în care își desfășoară acești copii activitatea. Or asta, din nefericire, aș spune că noi nu prea facem

Sistemul de evaluare internațională TIMSS ia în calcul nu doar rezultatele stricte ale elevilor, răspunsul lor la itemii de evaluare, ci și contextul social-economic în care își desfășoară acești copii…
Vezi articolul

Constantin Șerban, fostul învățător liberal acuzat de abuzuri asupra elevilor săi, prezentat de oficiali PNL drept unul dintre organizatorii Forumului Educației de la Iași, în care ministrul Cîmpeanu și-a susținut proiectele de legi / Cîmpeanu îi ceruse demisia după scandalul de anul trecut

Fostul învățător ieșean acuzat de abuzuri îndreptate împotriva elevilor săi, Constantin Șerban, membru în Consiliul Județean Iași din partea liberalilor, este prezentat în mai multe postări pe Facebook drept unul dintre…
Vezi articolul

Oana Fotache Dubălaru, decan al Facultății de Litere din București, despre curriculum la decizia elevului din oferta școlii: Elevii la 18 ani au drept de vot, conduc mașina, călătoresc singuri, dar iată că nu avem încredere în ei să își aleagă niște ore

Elevii de liceu au nevoie să le fie acordată mai multă încredere că vor alege opționale potrivite pentru parcursul lor educațional, a declarat Oana Fotache Dubălaru, decan al Facultății de…
Vezi articolul