PROIECT Ministerul Educației se pregătește să ceară 40 de milioane de lei, din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, pentru renovarea căminelor studențești / Creșterea bugetului este de aproape 40% față de suma acordată inițial instituției pe această componentă

3.126 de vizualizări
Foto: © Lovelyday12 | Dreamstime.com
Ministerul Educației solicită 40.000.000 de lei, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Educației pe anul 2024, potrivit unui proiect de hotărâre, document pus în consultare publică de către instituție. Conform notei de fundamentare, din acești bani „se vor asigura servicii de cazare pentru studenți, în condiții moderne, pentru a satisface solicitările crescute din ultimii ani, prin creșterea capacității de cazare.”

Art. 1. – „Se aprobă alocarea sumei de 40.000 mii lei, reprezentând credite de angajament şi credite bugetare, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Educației pe anul 2024, la capitolul 65.01 „Învățământ”, titlul 71 „Active nefinanciare”.”, se arată în proiect.

Pentru anul 2024, Ministerul Educației a primit, la capitolul 65.01 „Învățământ”, titlul 71 „Active nefinanciare”, suma de 101.100.000 de lei, potrivit unui document al Ministerului de Finanțe. În situația în care instituția cere suplimentarea cu încă 40.000.000 de lei, creșterea la acest capitol este de aproape 40%.

Foto: captură buget – https://mfinante.gov.ro/static/10/Mfp/buget2024/Anexa3/Ministerul_Educatiei.pdf

Art. 2. – „(1) Ministerul Educației răspunde de modul de utilizare, în conformitate cu dispoziţiile legale, a sumei alocate potrivit prevederilor art. 1;

(2) Sumele rămase neutilizate se restituie la Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului la sfârşitul anului 2024”, se arată în proiectul de hotărâre.

În nota de fundamentare se arată că Ministerul Educației îşi propune dezvoltarea unui sistem de învățământ superior competitiv, astfel încât toți tinerii din România să poată avea acces neîngrădit la educație universitară și postuniversitară.

La secțiunea „descrierea situație actuale” apare că atragerea unui număr din ce în ce mai mare de studenți din țară, dar și din străinătate, prin promovarea intensă a programelor de studii asigurate, a generat o creștere spectaculoasă a solicitărilor de cazare.

„Datorită solicitărilor mari de cazare la începutul fiecărui an universitar făcute de studenții anului I, studenții cazați din ceilalți ani, studenții admiși prin diverse programe de învățământ (Erasmus+Erasmus Mundus etc.), se produce o suprapopulare a căminelor studențești. În aceste condiții numărul de studenți cazați în cămin depășește numărul normat de cazare al căminelor.

Căminele actuale oferă în prezent condiții minime pentru studenți, mai ales în ceea ce privește spațiile de studiu. În prezent, lipsa spațiilor de cazare moderne oferite de universități conduce la necesitatea închirierii de locuințe de piață de către studenți și astfel costurile plătite de aceștia sunt foarte ridicate. Prin alocarea unei sume din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pentru anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Educației se vor asigura servicii de cazare pentru studenți, în condiții moderne, pentru a satisface solicitările crescute din ultimii ani, prin creșterea capacității de cazare.

Realizarea unor cămine studențești pentru studenți care să cuprindă și spații multifuncționale și condiții moderne, este necesară în implementarea strategiei de dezvoltare pe termen mediu și lung al universităților acestea aflându-se într-un proces continuu de extindere și adaptare a ofertei de educație și formare”, potrivit notei de fundamentare.

Conform sursei menționate anterior, „multe dintre instituțiile de învățământ superior dețin în patrimoniu clădiri vechi, unele incluse pe lista monumentelor istorice, iar altele chiar încadrate în clasa de risc seismic RsI sau RsII, care necesită ample lucrări de consolidare, astfel încât activitatea didactică să se desfășoare în condiții optime și să nu fie pusă în pericol siguranța studenților și a cadrelor didactice. Modul de învăţare tradiţional s-a schimbat, iar studenţii caută spaţii modern amenajate, flexibilitate şi un mediu de învăţare plăcut, astfel că este necesar, ca la începutul anului universitar, lucrările de investiții să fie finalizate. In plus, majoritatea lucrărilor de investiții nu permite desfășurarea procesului de învățământ concomitent.”

Nota de fundamentare poate fi consultată mai jos:

Foto: © Lovelyday12 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like