Protest al organizațiilor studențești față de intenția Guvernului de a elimina o parte din reducerea la transportul local și metrou, precum și de a aplica reducerile pentru tren doar la rutele între domiciliu și facultate

5.782 de vizualizări
Foto: captură Instagram
Studenții condamnă măsurile propuse în cea mai recentă formă a proiectului de Ordonanță de Urgență care stabilește măsurile fiscal-bugetare pentru anul 2025, cunoscută drept ordonanța-trenuleț. Uniunea Studenților din România (USR), Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR), Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) și Asociația Tineretul ONU din România (UN Youth România) și-au exprimat public nemulțumirea, într-un mesaj publicat pe Instagram, față de măsurile care ar putea afecta profund accesul la educație și calitatea vieții studenților.

Principalele modificări propuse de proiectul de OUG, potrivit studenților:

  • Reducerea de 90% pentru transportul intern va fi limitată doar la rutele dintre localitatea de domiciliu și centrul universitar unde studenții își desfășoară studiile;
  • Reducerea tarifului pentru transportul local și metrou va fi scăzută de la 90% la 50%;
  • Cuantumul burselor pentru studenți nu va fi majorat pe parcursul anului 2025.

Reprezentanții organizațiilor studențești consideră că aceste modificări sunt “inacceptabile”, punând o presiune suplimentară asupra tinerilor care, în mare parte, nu dispun de surse stabile de venit. “Aceste măsuri limitează accesul studenților la metode de transport accesibile și creează un climat de nesiguranță financiară într-un moment deja dificil pentru această generație”, au precizat liderii studenților.

Proiectul de OUG nu este încă pus în dezbatere publică, dar la Guvern au loc discuții pe forma care ar trebui aprobată curând, potrivit G4Media.ro. Documentul prevede, conform Art. XXXII, că studenții vor beneficia de tarif redus cu 90% pentru transportul feroviar și auto doar în rutele dintre localitatea de domiciliu și localitatea în care se află instituția de învățământ. Transportul local și cel cu metroul vor avea o reducere diminuată de la 90% la 50%. Totodată, nu sunt prevăzute creșteri ale burselor pe parcursul anului 2025, ceea ce îi pune pe mulți studenți într-o situație vulnerabilă.

“Aceste măsuri reduc accesul la educație și mobilitatea studențească. Este nevoie de politici mai echitabile și sustenabile care să sprijine studenții, nu să le adâncească dificultățile financiare”, afirmă reprezentanții Uniunii Studenților din România. Ei solicită deschiderea unui dialog real și transparent în cadrul căruia vocea studenților să fie auzită.

În plus, organizațiile subliniază că tăierea beneficiilor pentru transportul public și stagnarea burselor vin în contextul unor cheltuieli guvernamentale ineficiente, ceea ce face aceste măsuri încă și mai greu de justificat.

Studenții cer Guvernului să revizuiască prevederile proiectului de OUG. Studenții atrag atenția că accesul echitabil la educație și sprijinul pentru tineri sunt esențiale pentru dezvoltarea sustenabilă a societății românești.


15 comments
  1. In ce tara mai exista asemenea facilitati la transportul studentilor pe calea ferata ? Nu exista asemenea pomana nicaieri. Trebuie sa plateasca studentii 50% din transport. In trenuri nu ai loc de ei. Si mai trebuie redus si nr studentilor in Romania. Cunosc destui studenti care nu au ce cauta la Universitate. Cheltuielile cu invatamantul superior in Romania sunt mari si absolventii sunt submediocri in foarte multe cazuri. Mai bine mai putini studenti si cu aptitudini intelectuale.

  2. haideți că deși am fost făcută handicapată și fără educație, există și o parte bună, am aflat că nu se zice RON, eu credeam că este la fel de corect precum lei :))
    am și copii, am și educație, nu sunt nici plătită de partide, nu am nici salariul de mii de euro, dar nici nu am nevoie să aibă copilul bursă ca să am eu din ce trăi! ferească Dumnezeu! singura diferența dintre mine și ceilalți comentatori este că eu nu mă gândesc exclusiv la mine.
    eu văd că sunt mulți oameni săraci în România, și tocmai de asta cred că nu este normal să se cheltuiască sume mari de bani pentru plata transportului unei mase enorme de tineri care nu au nevoie de această facilitate. Astăzi nu ești student dacă înveți bine! astăzi toți sunt studenți, sunt atâtea facultăți particulare încât toți românii pot fi studenți în același timp (și nu ar învăța nimic, cum nu învață oricum). nu există niciun mod de a tria studenții, se intră cu dosar, se iese cu diplome făcute pe net, în acest timp se toacă inutil bani, inclusiv pentru cei de la facultăți particulare, care nu ar trebui să beneficieze de facilitățile celor care urmează o facultate la stat.
    adevărații tineri care au nevoie de ajutor sunt cei din sate și orașele mici, de care nimănui nu ii pasă, care nu ajung nici până în clasa a 8-a, care sunt noile generații de asistați sociali și care vor băga la păcănele și vor vota PSD. ăia sunt cei care au nevoie să se facă ceva pentru ei, să se investească în educația lor, dar pentru ăia nu luptă nimeni. se zbat însă unii pentru reducerea la trenul CFR. unii…adică exact cei care vor sa beneficieze. nu face nimeni lobby decât pentru categoria din care face parte.
    de fapt, din cauza VOASTRĂ, a celor care ați comentat egoist și isteric pe aici este țara asta așa cum este :). pentru că toți vedeți doar in ograda voastră. mie una mi se pare penibil, rar vezi pe cineva pe edu pedu care să se refere în comentariile scrise la altceva decât la nevoile și dorințele lor personale (care sunt aproape exclusiv legate de bani). România este plină de oameni ca ăștia care comentează pe aici, care ar da altora în cap (și chiar o fac, metaforic) pentru 80 de lei, care ar vota ce li se cere pentru o reducere, un voucher. România este cum este pentru că mai nimeni nu mai are principii sau valori, toată lumea vrea doar bani. îl critică pe Ciolacu, dar dacă le-ar mări salariul cu o mie de lei, nu ar mai avea nimic de zis, nici nu ar întreba de la cine sunt luați acei bani ca sa li se mărească lor.

  3. Domnii din guvern, care isi permit “arogante” fiind bugetari 100% si care nu isi gasesc deconturile vor sa impoziteze suplimentar bolnavii si studentii! De asemenea, prin eliminarea alocatiilor de hrana si vaucerelor de vacanta sunt loviti angajatii cu salarii sub 8000 de lei, adica cei cu venituri mici si medii.
    In Romania, este grav sa te imbolnavesti sau sa inveti! Scoala vietii i-a facut pe multi ministrii (ca doar nu scoli pe bune)!
    Hai, zat! Bagati cultura la duba!

    1. 8000 de lei este un salariu foarte foarte mare pentru România, ca și salariile de sau peste 5000 Ron, cum medii? Sigur, și 1000 Ron este sub 8000, dar până la salariile de 1000-2000 Ron este evident că avem un număr foarte mare de salariați care au venituri suficient de mari ca sa nu mai fie nevoie sa dea statul și vouchere de vacanță. Care oricum nu au făcut decât să crească preturile la cazările de trei parale din Romania.
      Iar facilitățile fiscale de orice gen ar trebui oferite categoriilor defavorizate sau unor categorii pe care vrem, din diverse motive, să le încurajăm. Nu văd de ce vrem să încurajăm studenții, că sunt destui. nici nu sunt locuri de muncă pentru toți. Mai bine sa se ofere facilități suplimentare pentru a încuraja tinerii să aibă meserii de care avem nevoie in Romania. Există tineri și copii în satele din România sau in orașele mici, ca vai de ei, și pentru ăia trebuie făcute proiecte să fie scoși din mizerie și să își scoată nasul din telefon. Reducerile pentru transport pentru niște tineri care în mod evident nu au nevoie de acești bani, dar îi vor, că așa e in România…sunt bani irosiți. mai bine ar primi reduceri de transport șomerii, să poate merge să își caute loc de muncă și în afara orașelor în care locuiesc.

      1. Te-a platit bine partidul? Salariul minim net in Romania este de 2575 lei! Asa ca nu bate campii cu salarii de 1000 sau 2000 de lei! Apropo, moneda nationala este leul, nu ron-ul, care e valabil poate la cei care au facut studii la ecologica… Draguta declaratia lui Becali despre cum lua el note, nu?
        Daca esti tanar, iti faci un credit ipotecar sa iti cumperi un apartament si vrei sa mai si mananci, un salariu sub 5000 lei este inacceptabil!
        Salariile bugetarilor privilegiati, ce ocupa posturi de conducere, depasesc 1200 lei!

      2. Tanti, Romania este in Europa si are preturi europene! Pensia minima sociala este 1300 lei, nu exista salariu de 1000 de lei! Apropo, RON nu avem decat pentru cei cu diplome “la distanta”!

      3. D-na Mihaela, ori nu aveți copii, ori nu înțelegeți care este rolul studenților în societate.
        Plimbările studenților sunt și în scop educativ, nu doar pentru relaxare.
        Educația este destul de importantă și esențială, să știți că nu e prea târziu nici pt dvs.
        O seară agreabilă!

  4. Adică studenții nu sunt tocmai o categorie defavorizată in zilele noastre. și sunt atâtea facultăți și atâția studenți, că nu este absolut nicio dramă daca unii nu mai merg la facultate. nu trebuie să aibă chiar toată lumea studii superioare, așa au ajuns să fie absolut o glumă, orice cocalar analfabet are studii superioare. desigur, sunt și studenți săraci, dar nu sunt cu toții săraci, și cred că nu ar trebui să primească toți acele reduceri, că nu este până la urmă discount la Sinsay să fie pus pe pagina principală să ajungă la toată lumea. sunt foarte mulți săraci in Romania, sunt multe categorii defavorizate in țară (și ceva mai puține in capitală!), hai să ne concentram pe ele, nu să dăm bani la studenți care, repet, majoritatea nu au nevoie de acele reduceri. și nu am înțeles nici de ce nu vor să accepte reducerea doar pe traseul spre casă. pentru că merg in city breaks? 🙂 drăguț, să meargă, sunt tineri, dar nu pe banii statului. pe bani statului trebuie să învețe, asta e ideea cu a fi student. Ești subvenționat de stat ca să înveți, nu ca să te plimbi.

    1. Asa sa fie doamna, cum spuneti dumneavoastra. Banii de buzunar pe care ii vor lua de la noi cu siguranta nu o sa le ajunga, urmand sa creasca impozitul pe salariu. Eu propun sa l creasca cat vor ei ca momentan pe mine nu ma intereseaza. Sper sa l creasca cat mai mult, ca ce va trebuie atatia bani. Sa va lase cu 2000 de lei pe luna ca va ajung de o paine si o apa pe zi, suficient pentru supravietuire ca viata e facuta ca sa o traiesti, nu ca sa comentezi pe forumuri unde probabil ati demonstrat la 10 oameni ca nu aveti suficenta materie cenusie.

    2. habar nu aveti despre ce vorbiti! Studentii nu au venituri proprii! toate cheltuielile cad pe seama parintilor! Nu stiu unde lucrati dvs si ce salariu aveti dar anul trecut daca copilul nu avea 2 burse, nu aveam din ce trai! Majoritatea Romaniei are salarii mici si f.mici, faptul ca un copil este student nu inseamna ca are bani, ci inseamna ca invata bine! Se ingheata bursele care oricum nu au
      crescut in acest an universitar!
      Ei au masini la scara si alimente la preturi de nimic si diurna de hrana dar reduc subventia la transport la studenti! Chiar nu va dati seama ce spuneti si pe cine atacati? si studentii nu se plimba cu trenul, au concursuri si conferinte si schimburi educationale! Sa dea 300 lei sa se duca si sa se intoarca de la Timisoara dintr-o bursa de 1000 lei?

  5. Să își vândă smartphone-urile :)))
    Glumesc. mi se pare totuși ciudat, pe vremea mea când studenții nu aveau bani, pai nu aveau bani deloc.. atunci se justifica să aibă diverse reduceri la transport. azi că au studenții dificultăți financiare nu știu ce înseamnă că ii vezi prin București. au mașini, scriu la cursuri pe laptop sau cine știe ce dispozitive șmechere, se plimbă prin mall, se îmbracă cu haine la modă, deci nu avem studenții de pe vremuri cu haine sărăcăcioase, intorcandu-se în cămin in timpul ferestrelor sa mănânce sau să bea o cafea. aaa, și studentele alea cu unghii imense puse la cosmeticiana :))) De cei de la facultățile private nici nu știu ce să zic, ce dificultățile financiare au studenții care își permit taxele respective? pe vremuri așteptai un an, doi, până intrai la stat, la fără taxă. știu că s-au schimbat vremurile, dar tocmai pentru că s-au schimbat, mi se pare destul de stupid sa se păstreze aceleași facilități care acum chiar nu își rostul. tot bugetul asta s-ar putea duce spre altceva, mese calde în școlile defavorizate, cursuri remediale pentru copiii săraci care nu au bani de meditații ca toți colegii lor, centre de recuperare pentru toți drogații pe care ii vezi pe străzi, centre de recuperare pentru dependenții de pariuri, nu abonamente de 80 Ron pe luna pentru tineri care cheltuiesc mai mult pe doua cafele la Starbucks. sau daca sunt și studenți care chiar nu își permit, să primească doar aia reducerile respective.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Transport gratuit pentru elevi

PNL, reacție dură la adresa lui Vasile Dîncu, după criticile acestuia la proiectul legilor Educației: “Nu înțelegem declarațiile, e posibil ca domnul Dîncu să nu fi fost informat / Legile își vor urma parcursul așa cum am stabilit”

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a respins vineri afirmațiile critice ale lui Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național PSD, care a cerut prelungirea termenului de analiză pentru legile educației…
Vezi articolul

Noile planuri-cadru pentru liceu nu o să mărească durata anului școlar, spune ministrul Educației / Va crește ponderea componentei de specialitate, mai ales în clasele mari, clasele a XI-a și a XII-a, și va crește componenta care ține de alegerea pe care o poate face elevul din oferta școlii – Daniel David

Noul ministru al Educației, Daniel David, a declarat, la Digi24, referitor la noile planuri-cadru pentru liceu, că „trunchiul comun va fi mult mai bine gândit pentru a acoperi acea parte de…
Vezi articolul

ASE București vrea să reia construcția clădirii de sticlă, de 7 etaje, lipită de monumentul istoric Casa Nanu-Muscel, oprită cu scandal în 2016. PROIECT HG: Banii vin și de la minister, iar cheltuielile cresc cu 24% din cauza OUG 114

Academia de Studii București și Ministerul Educației reiau demersurile pentru construirea unei clădiri cu o înălțime de 7 etaje și fațadă de sticlă în centrul Bucureștiului, la Piața Romană. Potrivit…
Vezi articolul

ANALIZĂ Planul de Acțiune Garanția pentru Copii are 59 de măsuri preluate integral din Planul operațional al Strategiei Naționale „Copii protejați, România sigură” 2022-2027, pusă în dezbatere publică pe 6 mai de către Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, potrivit europarlamentarului Dragoș Pîslaru

„Planul de Acțiune Garanția pentru Copii, pus în dezbatere publică de către Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, necesită îmbunătățiri considerabile. A fost redactat fără consultarea societății civile, nu…
Vezi articolul