Protest la Ministerul Educației pentru susținerea copiilor supradotați și neurodiverși / Daniela Cristache, părinte: Există educație specială pentru copiii cu cerințe educaționale speciale și prevederi pentru copiii cu abilități înalte, dar copiii care le au pe amândouă nu se regăsesc nicăieri

5.772 de vizualizări
Giulia, eleva cu cerințe educaționale speciale și abilități înalte
Daniela Cristache, mama unei eleve de 12 ani cu cerințe educaționale speciale din Comarnic, județul Prahova, protestează luni în fața Ministerului Educației, pentru „dreptul la educație al copiilor de două ori excepționali, supradotați si neurodiverși. Aceștia au dreptul la educație conform abilităților și dizabilităților lor”, a declarat pentru Edupedu.ro Daniela Cristache. 

„Cerem educație specială pentru copiii de două ori excepționali. Există educație specială pentru copiii cu cerințe educaționale speciale. Există ceva în legea învățământului pentru copiii cu abilități înalte, dar acești copii care le au pe amândouă nu se regăsesc nicăieri, au nevoie de ceva care să întrunească ambele paliere educaționale”, susține Daniela Cristache. 

„Din martie, Giulia a trecut la școala la domiciliu din cauza depresiei, iar acum din toamnă este la școala de pe strada noastră, unde a fost înscrisă la clasa zero cu școlarizare la domiciliu. Deocamdată este elev audient. Am fost în audiență la minister. Am făcut și un amendament pe care l-am trimis pe email senatorilor din comisia de învățământ în acest an, cand s-a discutat legea învățământului. Niciunul nu m-a sunat să mă întrebe doamnă, despre ce vorbiți aici?”, a declarat Daniela Cristache.

Protestul a început la ora 10 și continuă până la ora 14.00.

La această oră, Daniela Cristache împreună cu alți părinți cu copii cu cerințe educaționale speciale prezenți la protest sunt în audiență la ministerul Educației, la invitația  subsecretarului de stat Cătălin Mihai Micu (PSD).


14 comments
  1. Conform legii educației copiii supradotați ar trebui sa aibă acces la o alta curicula însă nu interesează pe nimeni.va spun din propria experiența pt ca și eu am un băiat in vârsta de 16 ani care trece prin aceleași lucruri , depresie , se simte neînțeles,tot timpul a fost privit altfel de către colegi,etc. Scoli exista , private desigur, dacă te tine buzunarul…școala de excelenta pt copii supradotați..

    1. Recomand acelasi lucru pentru dumneavoastra domnule. Se scrie John, cred ca aveti si dislexie, Salava Domnului, asta va face mai uman!

  2. Mama fetei nu știe ce vrea! Daca fata este in depresie, ce sa îi facă școala? Fata are nevoie de psiholog! Cine i-a certificat mamei că fata dânsei este supradotata intelectual? Din punctul meu de vedere, nu cred ca fata aceasta este supradotata. Mai degrabă are lipsuri cauzate de nefrecventarea scolii. Daca este supradotata, legea educației permite lucru individual la clasa(in timp ce unii copii rezolva probleme ușoare și medii, ea sa rezolve probleme de olimliada-daca este supradotata și se plictisește). Eu cred că mama ei este un părinte frustrat de problemele fetei și încearcă să pună aceste probleme pe seama legii educației.

    1. N-ar fi mai bine să vă vedeți de treabă?! Cum vă permiteți să judecați o problema pe care nu o cunoașteți?! Dacă tăceați…continuarea o știți.

  3. Giulia din cauza depresiei a fost in homeschooling, iar anul acesta este in clasa a VI-a cu școlarizare la domiciliu înscrisă la școala gimnazială de lângă casă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Daniel Funeriu, despre proiectele legilor Educației Deca: Legea educației este cea mai importantă lege a unei țări, o operație pe creierul deschis al unei națiuni. Are emitentul autoritatea morală în acest moment și autoritatea politică pentru a propune o astfel de lege?

Fostul ministru al Educației Daniel Funeriu, în mandatul căruia a fost aprobată Legea Educației nr. 1/ 2011, spune că “principala atribuție a unei legi a Educației este să stabilească un…
Vezi articolul

VIDEO Sorin Cîmpeanu, despre deschiderea școlilor: Am prioritizat grădiniţele şi învăţământul primar, ne dorim acest lucru / Ele ar trebui deschise după calendar pe 11 ianuarie, semestrul al II-lea începe pe 8 februarie, asta este o urgență zero

“Am prioritizat deja grădinițele și învățământul primar. Ne dorim acest lucru” (n.red. redeschiderea școlilor și grădinițelor), a spus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, potrivit adevărul.ro. “Știm, ele ar trebui deschise după…
Vezi articolul

Eu nu mai vreau să trimit coroane și flori la familii îndoliate. Să înțelegem cu toții că este un efort național, așa cum au făcut și alte țări. Nu putem să fim numai noi într-o insulă – Valeria Herdea, medic pediatru

„Vaccinarea produce câteva efecte locale. Boala produce efecte dramatice. Având copii în îngrijire cu tulburări de comportament, cu tulburări de apetit, cu tulburări de somn, care sunt agitați, sunt hiperactivi,…
Vezi articolul

Ministrul Educației ar putea încălca Legea învățământului preuniversitar. Regulamentul pentru portofoliul educațional ar urma să fie gata până pe 31 august 2025, deși legea prevede că portofoliul este obligatoriu pentru copiii care intră în grupa mijlocie și în clasa pregătitoare, în anul școlar 2024-2025

Formatul portofoliului educațional și modalitatea de funcționare a acestuia ar urma să fie gata până la data de 31 august 2025, potrivit potrivit ordinului nr. 3.069 din 15 ianuarie 2024,…
Vezi articolul