Protest la Ministerul Educației pentru susținerea copiilor supradotați și neurodiverși / Daniela Cristache, părinte: Există educație specială pentru copiii cu cerințe educaționale speciale și prevederi pentru copiii cu abilități înalte, dar copiii care le au pe amândouă nu se regăsesc nicăieri

5.790 de vizualizări
Giulia, eleva cu cerințe educaționale speciale și abilități înalte
Daniela Cristache, mama unei eleve de 12 ani cu cerințe educaționale speciale din Comarnic, județul Prahova, protestează luni în fața Ministerului Educației, pentru „dreptul la educație al copiilor de două ori excepționali, supradotați si neurodiverși. Aceștia au dreptul la educație conform abilităților și dizabilităților lor”, a declarat pentru Edupedu.ro Daniela Cristache. 

„Cerem educație specială pentru copiii de două ori excepționali. Există educație specială pentru copiii cu cerințe educaționale speciale. Există ceva în legea învățământului pentru copiii cu abilități înalte, dar acești copii care le au pe amândouă nu se regăsesc nicăieri, au nevoie de ceva care să întrunească ambele paliere educaționale”, susține Daniela Cristache. 

„Din martie, Giulia a trecut la școala la domiciliu din cauza depresiei, iar acum din toamnă este la școala de pe strada noastră, unde a fost înscrisă la clasa zero cu școlarizare la domiciliu. Deocamdată este elev audient. Am fost în audiență la minister. Am făcut și un amendament pe care l-am trimis pe email senatorilor din comisia de învățământ în acest an, cand s-a discutat legea învățământului. Niciunul nu m-a sunat să mă întrebe doamnă, despre ce vorbiți aici?”, a declarat Daniela Cristache.

Protestul a început la ora 10 și continuă până la ora 14.00.

La această oră, Daniela Cristache împreună cu alți părinți cu copii cu cerințe educaționale speciale prezenți la protest sunt în audiență la ministerul Educației, la invitația  subsecretarului de stat Cătălin Mihai Micu (PSD).


16 comments
 1. Bună seara! Este f greu să fii părinte de copil supradotat..,mai ales la adolescență , dacă nu a fost susținut pe tot parcursul copilăriei…se simte tot mai gol, lipsit de sens, trist, fără motivație…extrem de multă vulnerabilitate și fragilitate…depresie, asincronia în dezvoltarea lor fiind extrem de evidentă…și băiatul meu e membru mensa dar nimeni nu bagă asta în seamă, suntem în România și nu sunt resurse pt acești copii speciali…copiii geniali ai României cum i a numit prof Colceag, se irosesc fără o educație diferentiata

 2. Conform legii educației copiii supradotați ar trebui sa aibă acces la o alta curicula însă nu interesează pe nimeni.va spun din propria experiența pt ca și eu am un băiat in vârsta de 16 ani care trece prin aceleași lucruri , depresie , se simte neînțeles,tot timpul a fost privit altfel de către colegi,etc. Scoli exista , private desigur, dacă te tine buzunarul…școala de excelenta pt copii supradotați..

  1. Recomand acelasi lucru pentru dumneavoastra domnule. Se scrie John, cred ca aveti si dislexie, Salava Domnului, asta va face mai uman!

 3. Mama fetei nu știe ce vrea! Daca fata este in depresie, ce sa îi facă școala? Fata are nevoie de psiholog! Cine i-a certificat mamei că fata dânsei este supradotata intelectual? Din punctul meu de vedere, nu cred ca fata aceasta este supradotata. Mai degrabă are lipsuri cauzate de nefrecventarea scolii. Daca este supradotata, legea educației permite lucru individual la clasa(in timp ce unii copii rezolva probleme ușoare și medii, ea sa rezolve probleme de olimliada-daca este supradotata și se plictisește). Eu cred că mama ei este un părinte frustrat de problemele fetei și încearcă să pună aceste probleme pe seama legii educației.

  1. N-ar fi mai bine să vă vedeți de treabă?! Cum vă permiteți să judecați o problema pe care nu o cunoașteți?! Dacă tăceați…continuarea o știți.

  2. Fiica mea a fost testata de catre psihologi acreditati si este membru Mensa.
   Multumesc pentru comentariu, dar nu imi este de niciun folos. Nu cunoasteti legislatia, nu stiti ce se intimpla cu acesti copii in scoli. De fapt, majoritatea cadrelor didactice procedeaza precum dvs., doar ca ce spuneti dvs nu conteaza nicaieri.
   Totusi, o raza de speranta exista acum, un proiect de lege pentru educatia acestor copii 2E!

 4. Giulia din cauza depresiei a fost in homeschooling, iar anul acesta este in clasa a VI-a cu școlarizare la domiciliu înscrisă la școala gimnazială de lângă casă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

PISA 2022: Elevii de 15 ani din România sunt afectați, la școală, în cea mai mare măsură de faptul că sunt luați în râs sau că se răspândesc zvonuri răutăcioase despre ei / O expunere mai mare la bullying este asociată cu scoruri mai mici la matematică

La capitolul bullying, elevii de 15 ani din România par a fi afectați în cea mai mare măsură de faptul că sunt luați în râs, reiese din datele PISA 2022.…
Vezi articolul

Mediul de afaceri “se va lupta pentru bugetul educației”, pentru ca acesta să fie de 4,7% din PIB – Anastasiu, SuperTeach. Acesta anunță un memorandum în 100 de puncte, dintre care “10 marcate cu roșu”, cu măsuri pentru implementarea “România educată”

Un memorandum pentru implementarea programului “România educată”, cu peste 100 de propuneri de reformă în educație, va fi lansat în aceste zile, a anunțat antreprenorul Dragoș Anastasiu, co-fondator SuperTeach, în…
Vezi articolul