Proteste ale studenților în Serbia față de corupția din Guvern, după accidentul mortal de la gara din Novi Sad / Cursurile au fost suspendate la 40 de facultăți în capitala Belgrad

504 vizualizări
Foto: EPA/ Andrej Cukic via Agerpres
Protestele împotriva guvernului populist condus de președintele Aleksandar Vučić continuă să crească în Serbia, după ce prăbușirea unui acoperiș de beton la o gară din Novi Sad a ucis 15 persoane luna trecută, relatează Euronews.com.

Sute de protestatari, conduși de studenți universitari, au organizat joi un miting în fața sediului televiziunii publice RTS din Belgrad, acuzând postul de propagandă pro-guvernamentală și cerând un răspuns public din partea autorităților. Protestatarii, înarmați cu fluiere și pancarte, au simbolizat „înapoierea banilor” către guvern, răspunzând acuzațiilor lui Vučić că ar fi fost plătiți de Occident pentru a destabiliza regimul său.

Prăbușirea acoperișului de la gara din Novi Sad, parte a unui proiect de renovare realizat de companii chineze, a fost considerată rezultatul corupției endemice din Serbia. Studenții și alți critici ai guvernului susțin că lucrările au fost realizate superficial din cauza lipsei de transparență și a influenței politice asupra companiilor contractate.

După accidentul din 1 noiembrie, orele din peste 40 de facultăți din Serbia au fost suspendate, mai notează Euronews, iar protestele au devenit aproape zilnice în mai multe orașe. În cadrul unei conferințe de presă susținute miercuri, Vučić a anunțat că documentația legată de renovarea gării va fi făcută publică, răspunzând astfel uneia dintre cerințele protestatarilor.

Anchete sub semnul întrebării

Procurorii au deschis o investigație și au reținut 13 persoane, însă eliberarea unui ministru implicat a stârnit suspiciuni privind imparțialitatea anchetei. Controlul asupra sistemului judiciar și poliției de către Partidul Progresist Sârb, condus de Vučić, a intensificat nemulțumirile publice.

Pe lângă cererea de arestare a persoanelor responsabile pentru atacurile asupra protestatarilor pașnici, studenții au solicitat scuze publice de la președinte și reforme democratice care să asigure transparența și responsabilitatea guvernului, mai transmite sursa citată.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sebastian Bodu: Comisia de Etică și Deontologie a unei mari universități din România a stabilit, cu valoare de precedent, că preluarea de către un autor a articolelor anterior publicate de el între două coperți reprezintă o operă și, deci, poate fi punctată pentru obținerea de titluri științifice și academice. Metoda a fost validată și de ministra educației

O decizie a Comisiei de Etică și Deontologie a unei universități din Consorțiul „Universitaria” (atașată) a stabilit, cu ocazia soluționării unei sesizări formulate împotriva unui profesor universitar din cadrul facultății…
Vezi articolul

Sesiune extraordinară de Rezidenţiat în 14 mai: sunt 962 de candidaţi pe 626 de locuri / Medic: „În centrele universitare există un număr mare de medici, spre deosebire de alte zone din ţară unde avem un deficit important”

Prof. Univ. Dr. Cătălina Poiană, Preşedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti, a declarat că la sesiunea extraordinară a examenului de Rezidenţiat din data de 14 mai s-au înscris 962 de…
Vezi articolul
Zilele Educației Sexuale

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, singura universitate din România care a intrat în acest an în topul internațional Shanghai

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca este singura universitate din România inclusă în tradiționalul și prestigiosul clasament/ranking internațional al universităților Shanghai (Academic Ranking of World Universities/ARWU), ocupând, în anul 2020, poziția 701-800,…
Vezi articolul