Purtarea obligatorie a măștilor s-a reintrodus în școlile din 40 de departamente ale Franței, pe fondul ratelor de incidență crescute. Acum o lună, măștile obligatorii au fost scoase pentru elevii de școală primară

325 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Masca a redevenit obligatorie în școlile din 40 de departamente din cele 101 ale Franței, măsură valabilă de ieri, transmite FranceTvInfo. Purtarea măștii devine obligatorie în aceste 40 de departamente pentru că rata de incidență a infectării cu Covid-19 depășește 50 de cazuri la 100.000 de locuitori.

În urmă cu o lună, pe 6 octombrie, autoritățile franceze anunțau că masca nu mai este obligatorie pentru elevii de școală primară din 47 de departamente, întrucât incidența trecuse sub 50 de cazuri la 100.000 de locuitori, timp de 5 zile consecutive (regulă stabilită în octombrie – sursa), scădere determinată de vaccinare, scria atunci EduPedu.ro.

Acum, însă, măsura este necesară, declară pentru sursa citată ministrul francez al Educației, Jean-Michel Blanquer. “Este neplăcut pentru toți, dar necesar”, spune oficialul, care mai atrage atenția că atunci când a scos obligativitatea măștilor în școli, “știam că se va putea întoarce”.

“Toată lumea înțelege că, atunci când vine discuția despre sănătate, trebuie să ne punem masca din nou”, a spus Blanquer asigurând că, “în fiecare luni, este posibil să existe o evoluție situației (n. red. legată de purtarea măștilor) într-o direcție sau alta”, în funcție de starea epidemiei în fiecare departament.

Potrivit acestuia, “nu este de imposibil” ca masca să redevină obligatorie peste tot în Franța, chiar dacă “nu și-o dorește”, mai informează FranceTvInfo. Jean-Michel Blanquer a mai afirmat că “admiră” “adaptabilitatea tuturor” și “în special a copiilor”. În ceea ce privește alte acțiuni recomandate la clasă, ministrul Educației Naționale a reamintit necesitatea “deschiderii geamurilor”.

Într-un interviu pentru Franceinfo, medicul epidemiolog francez Anne-Claude Crémieux – de la spitalul de boli infecțioase “Saint Luis” din Paris – spune că “în regiunile unde avem mască la școală, sunt mai puține cazuri (n. red. de pacienți covid) pediatrici”.

  • Întrebată dacă “e vreun motiv să ne jucăm de-a yoyo-ul cu purtarea măștilor”, medicul a punctat că “avem motiv să punem din nou mască atunci când virusul începe să circule din nou. Pentru că masca protejează. Nu numai că îi protejează pe copii, ci a fost bine demonstrat că protejează familiile. În regiunile în care avem mască la școală, sunt mai puține cazuri pediatrice”.
Despre aparatele de purificare a aerului și testarea în școlile din Franța

Potrivit sursei citate, ministrul francez al Educației din Franța a mai vorbit și despre aparatele de purificarea aerului din sălile de clasă. “Aceasta este ideea, trebuie aerisit, măcar între două ore”, a indicat Jean-Michel Blanquer. În plus, ministrul a invitat comunitățile locale să cumpere aparate de purificare a aerului pentru școlile lor, precizând că statul le rambursează „până la 50 de euro per aparat”.

Blanquer a reafirmat posibilitatea efectuării a 600.000 de teste pe săptămână în unitățile școlare, numai că “suntem în mod ‘diesel’, un pic lent”. “La fel ca la campania de vaccinare”, este greu să convingă părinții să accepte testarea la școală: “nu poți forța părinții să spună da, nici măcar pentru un test care nu este dureros, precum un test de salivă”, mai scrie FranceTvInfo.

Pe 28 septembrie anul acesta, oficialul declara despre capacitatea testării covid că era la 200.000 de teste pe săptămână. Despre decalajul față de ținta din prezent – 600.000 de teste pe săptămână, cauzat de refuzul părinților de a-și testa copiii – Blanquer spunea că “e nevoie de acceptul părinților și nu-l avem mereu”.

Foto: © PojoslawDreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


1 comment
  1. Europa vaccinata reintroduce restrictiile. Nu s antivaccinist, dar nici nu ma bazez pe eficienta vaccinului. Toate tarile vaccinate care au eliminat restrictiile vor avea cresteri de cazuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sute de elevi din județul Botoșani vor învăța în anul școlar 2021-2022 în clase simultane. Inspectorul școlar general: Învățământul simultan nu este decât o soluție de avarie și trebuie, încet – încet, desființat

Sute de elevi din judeţul Botoşani vor învăţa, în anul şcolar 2021 – 2022, în clase simultane, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean,…
Vezi articolul

CCR a admis sesizarea PSD pe proiectul de modificare a legislaţiei în domeniul transportului de persoane / Consiliul Elevilor: Problema transportului elevilor rămâne nerezolvată până când serviciile de transport nu vor redeveni publice

Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, sesizarea PSD asupra proiectului pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea. Agerpres…
Vezi articolul