UPDATE: Nu există o înregistrare de creșteri de radiații pe teritoriul României – anunță ministrul sănătății. Nu e cazul să ne îngrijorăm / Parlamentul ucrainean anunțase că radiațiile emise de centrala de la Cernobîl au depășit nivelul de siguranță după ce rușii au cucerit zona

6.183 de vizualizări
Foto: Денис Резник – Pixabay.com
UPDATE: Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: “Nu avem nicio informație potrivit căreia pe teritoriul României ar fi un nivel de radiații crescut de la Cernobîl. Sigur, dacă se ajunge la o astfel de situație există instituții specializate care să instruiască populația, nu este cazul să ne îngrijorăm”.
Radiațiile de la centrala nucleară de la Cernobîl au depășit nivelurile de siguranță, după ce trupele ruse au preluat controlul asupra zonei, transmite the Independent. Datele din sistemul automat de monitorizare a radiațiilor din zona interzisă, care este disponibil online, indică faptul că nivelurile de control ale ratei de radiații gamma au fost depășite la un număr semnificativ de puncte de observare, a declarat parlamentul ucrainean într-un comunicat.

UPDATE 13:15 Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a precizat, vineri, că, potrivit datelor deţinute de autorităţile române, în speţă CNCAN (Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare), nu există o înregistrare de creştere a nivelului de radiaţii pe teritoriul României.

“Există un interes public faţă de o altă temă, legată de informări în presă privind un nivel de radiaţii crescut la Cernobîl, în Ucraina. Pot să vă spun că, potrivit datelor deţinute de autorităţile române, în speţă CNCAN, nu există o înregistrare de creştere de nivel de radiaţii pe teritoriul României. Şi, desigur, această instituţie va continua să ţină la curent şi să informeze în mod corect cetățenii în legătură cu această situaţie”, a declarat Dan Cărbunaru, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

Și ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a dat asigurări că nu sunt probleme legate de niveluri de radiații peste limita admisă în țara noastră.

“Informațiile din presa locală se referă la o creștere locală (n. red a nivelului de radiații )din cauza dislocărilor de praf, probabil că din cauza luptelor. Nu avem nici o informație, potrivit cărora pe teritoriul României ar fi un nivel de radiații crescut de la Cernobîl. Sigur, dacă se ajunge la o astfel de situație există instituții specializate care să instruiască populația, nu este cazul să ne îngrijorăm.”

Inițial, parlamentul ucrainean anunța: „În prezent este imposibil de stabilit motivele schimbării fondului de radiații în zona de excludere din cauza ocupației și luptei militare din acest teritoriu”.

Ministerul rus al apărării a susținut că nivelurile de radiații care ies din centrală sunt normale. Moscova a anunțat că va trimite parașutiști în zonă pentru a ajuta la securizarea acesteia, se mai arată într-un comunicat al ministerului rus al Apărării.

Un purtător de cuvânt a susținut că trupele ruse au distrus 118 site-uri de infrastructură militară ucraineană.

Personalul de la Cernobîl, ținut ostatic de ruși. Casa Albă: Profund îngrijorător

Casa Albă a criticat Rusia ca răspuns la ceea ce a numit rapoarte credibile conform cărora soldații ruși țin ostatici personalul de la Cernobîl. „Suntem revoltați de rapoartele credibile conform cărora soldații ruși țin în prezent ostatici personalul unităților de la Cernobîl”, a declarat Jen Psaki, secretarul de presă al Casei Albe, potrivit Wall Street Journal.

„Această luare ilegală și periculoasă de ostatici, care ar putea strica eforturile de rutină ale serviciului civil necesare pentru menținerea și protejarea instalațiilor de deșeuri nucleare, este evident incredibil de alarmantă și profund îngrijorătoare. Condamnăm acest lucru și solicităm eliberarea lor”, a spus ea.

Trupele rusești au intrat vineri dimineață în Kiev

Luptele au continuat în orașele din Ucraina vineri dimineață în timpul celei de a doua zi a invaziei rusești. Rachetele au lovit Kievul, capitala ucraineană, în raiduri de dimineață, în timp ce forțele ruse își făceau înaintarea. La ora transmiterii acestei știri, trupele rusești au intrat deja în capitala țării.

Volodimir Zelenski, președintele ucrainean, a rămas în Kiev. El a rugat comunitatea internațională să facă mai mult, declarând că sancțiunile anunțate până acum nu sunt suficiente.


1 comment
  1. “Parlamentul ucrainean anunțase că radiațiile emise de centrala de la Cernobîl au depășit nivelul de siguranță după ce rușii au cucerit zona”

    De unde dracului sa se intensifice subit radiatiile? Au deschis rusii capacul reactoarelor, sa mai aeriseasca prin interior si sa dea un pic cu matura pe-acolo?
    “Stiri” idioate….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Concursul pentru elevi de toate vârstele și profesorii lor coordonatori. Înscrieri până pe 20 iunie, anunțate de Organizația Salvați Copiii în competiția „Starea de bine a tinerilor în lumea digitală” (P)

Organizația Salvați Copiii și Endava dau start concursului „Starea de bine a tinerilor în lumea digitală”, o competiție organizată la nivel național, pentru elevii care își doresc să își dezvolte…
Vezi articolul

USR: Ministrul Educației pregătește să lanseze o nouă lege, “până acum ținută secret”, într-un moment “când oamenii sunt cu gândul la vacanță” / Cele cinci priorități fără de care partidul de opoziție spune că nu se poate face reformă în acest sector

Finanțarea educației, o programă școlară modernă, formarea continuă a profesorilor și depolitizarea sistemului școlar se numără printre prioritățile propuse de principalul partid de opoziție, USR, cu privire la reforma din…
Vezi articolul

Răspunderea pasată în cazul eliminării autorizației ISU dintre condițiile de acreditare a școlilor. Șeful ARACIP: Cred că ar trebui ca lumea să facă presiune pe ISU să închidă școlile, grădinițele, after-schoolurile fără autorizații

“Cred că ar trebui ca lumea să facă presiune nu pe ARACIP, ci pe ISU să închidă spațiile” fără aviz de securitate la incendiu. Declarația a fost făcută pentru Edupedu.ro…
Vezi articolul