Radu Gologan, despre pi și „veorica”: Nu numai că putea să dea meditații la mate, dar putea fi un cercetător de vârf în domeniu

11.771 de vizualizări
Foto: Facebook.com / Radu Gologan
Profesorul Radu Gologan, coordonatorul olimpicilor la matematică, a publicat un mesaj pe Facebook în care comentează ratarea formulei ariei cercului de către Viorica Dăncilă, candidat la alegerile prezidențiale. Profesorul de matematică proiectează situația din prezent într-o anecdotă din anii ’70.

Redăm mesajul integral al lui Radu Gologan:

„Mi-am adus aminte de eseul minunat ce circula în anii 70 printre studenții cu un pic de mate în educație; îl numeam: tzaca paka, dar nu morisca fotbalistică a Barcelonei. O persoană cu funcții la cfr e întrebată de ce roțile trenului fac “tzaca paka”. Nu poate răspunde ca activist, pus director, și îl întreabă pe matematicianul (satul de idioții puși de partid în funcții, fost student la mate). Răspunsul: roțile sunt rotunde (și greu pot face tzaca paka, așadar e o defecțiune undeva) și cum aria e (veorica a greșit) pi ori R pătrat. Credeți că aici pi face tzaca paka? Nu poate, e prea vechi în istoria matematicii și Arhimede iubea formele pefecte, fără tzaka paca. R poate face tzaca paka? Nu, e o literă oarecum rotundă (acum e și mai rotunda cu internetul). Ce ramâne? Pătratul. E clar. El face tzaca paka.

Doamna, cu raspunsul dansei a eliminat o condiție. Felicitări! Cred că nu numai că putea să dea meditații la mate, dar putea fi un cercetător de vârf în domeniu. Cei care nu au admis-o la treapta a doua au scăpat un geniu!”

Reamintim că Viorica Dăncilă a fost pusă în încurcătură de un jurnalist, în timpul conferinței din 19 noiembrie, atunci când a fost rugată să spună cum se calculează aria unui cerc.

Jurnalist: Cum se calculează aria cercului, dacă ne puteţi spune…
Viorica Dăncilă: ”Raza la pătrat”.
Jurnalist: E PI ori raza la pătrat.
Viorica Dăncilă: ”PI ori raza la pătrat. Am dat meditaţii la matematică şi credeţi-mă că am putea … dacă aveți timpul liber, să veniți alături și să vedem cine știe matematică. Sunt inginer, credeți-mă, toți inginerii din România fac până în anul 3 de facultate matematică. Eu am făcut facultatea 5 ani de zile și contrar celor afirmate în spațiul public am terminat, totuși, cu media 9.”

La rândul său, Klaus Iohannis a fost întrebat în dezbaterea pe care a organizat-o separat de Viorica Dăncilă, dacă vrea să dea un răspuns la această întrebare privind aria cercului.

Șeful statului, care a fost profesor de fizică, nu a scos niciun cuvânt, preferând să râdă.

FOTO: Facebook.com/Radu Gologan


3 comments
  1. Dar, e bine a vedea lucrurile de foarte multe ori = Pi ( cu noua zecimale, asadar) x R la patrat ar fi un picut mai aproape de aria cu pricina!

  2. Mă așteptam ca măcar aici să li se spună comentatorilor cu aere de superioritate că pi r pătrat e aria discului nu a cercului. Și că aria cercului e fix zero. Iar apoi să vedem cum e cu ignoranța educată și suficientă.

    1. Aici faci un pic pe deșteptul. Chiar dacă atunci când mergi la magazin trebuie să precizezi dacă vrei un cerc sau un disc, în geometria 2D pentru orice formă se poate calcula perimetrul și aria. Și pătratul în general e gol. Nu cred că ai studiat la geometrie discul sau bila 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Foto: © Kantver - Dreamstime.com

Titularizare 2021. Au început înscrierile, iar lista posturilor titularizabile a fost publicată de Ministerul Educației noaptea trecută. Sunt aproape 4.700 de locuri pe perioadă nedeterminată în învățământ

Lista posturilor titularizabile a fost publicată de Ministerul Educației pe site-ul dedicat titularizare.edu.ro luni seara, la ora 22:00, cu doar câteva ore înainte de startul înscrierilor, dat în această dimineață.…
Vezi articolul

Directorii, profesorii și secretarele din peste 2.000 de școli folosesc platforma care reduce birocrația și rezolvă administrarea a peste 350 de proceduri actualizate constant / Cursuri online de formare – gratuit pentru utilizatori (P)

Sub presiunea timpului și a cerințelor administrative din domeniul educației, în continuă schimbare, este esențial să dispuneți de instrumente care să vă ajute în privința documentelor necesare unității și să…
Vezi articolul

Înscrieri deschise pentru Școala de vară de la Măgurele care se desfășoară în 22 august – 5 septembrie 2024, la care sunt așteptați elevi de liceu și profesori de științe / Unde se fac înscrierile pentru elevi și profesori și care sunt temele de cercetare

Elevii de liceu pasionați de știință și profesorii de științe sunt așteptați să se înscrie la a șaptea ediție a Școlii de vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele…
Vezi articolul