Războiul ministrului Educației cu profesorii și tăcerea în fața politicului

15.370 de vizualizări
Raluca Pantazi / Foto: Edupedu.ro
Daniel David aruncă pe umerii profesorilor responsabilitățile de la care el însuși a abdicat, în mandatul de până acum. Să facă rost de clădiri și spații pentru școli, în care să stea cele 8 ore pe zi pe care le solicită. Să-și rezolve ei singuri problema absenteismului de la catedră. Ministrul însuși este însă responsabil de ambele taskuri: să obțină prin negociere, de la colegul ministru al Dezvoltării, clădiri și spații noi școlare. Să implementeze urgent catalogul școlar sau un management similar de înregistrare a tuturor absențelor și întârzierilor la clasă din partea profesorilor. 

Ce am văzut, în schimb, a fost un atac lansat de ministrul David la adresa tuturor profesorilor, pe modelul USR-Năsui. Declarația Salariile profesorilor trebuie să crească, dar asta vine cu responsabilități. Dacă ești plătit pentru 8 ore, stai 8 ore în școală, nu doar orele în care trebuie să predai – dezvăluie presupozițiile cu care ministrul Daniel David lucrează: deși s-a acoperit discursiv, între timp, spunând că mulți profesori stau 8 ore în școli, el tratează în continuare problema în termeni generali, vorbește despre toți la un loc pe o temă tratată pe fond, tot în termeni generici. Și transmite astfel, dincolo de nuanțe, că toți profesorii din România sunt iresponsabili în a-și face meseria. Toți profesorii din România fură din timpul pentru care statul îi plătește să predea și să se pregătească pentru școală. 

Iar acuzația transparentă că nu-și fac treaba nici măcar 8 ore este cu atât mai nedreaptă, cu cât una dintre marile probleme care îngroapă orele de lucru ale profesorilor este birocrația. Debirocratizarea a fost promisă de ministrul Daniel David din prima zi de mandat. Apare în programul său de guvernare. Șase luni mai târziu – birocrația a crescut, cu noi proceduri (butonul roșu șamd…) adăugate de Daniel David. Șase luni mai târziu, avem profesori care reclamă public următoarele:

  • „Aș sta 8 ore în școală dacă îmi puneți la dispoziție birou, pauză de masă și dacă la finalul celor 8 ore mi se respectă dreptul la viață privată, adică nu mai bâzâie niciunul dintre cele peste 20 de grupuri profesionale de whatsapp pentru diverse chestiuni legate de serviciu. Sunt, pe rând sau simultan, profesor, secretară, jurist, paznic, bonă, psiholog, consilier parental, mediator”, spune profesoara Iuliana Șerban.

Acuzația la paușal este adresată de ministru în direcția celor pe care îi cheamă apoi să lucreze în interesul copiilor, în condițiile în care tot el remarcă testările TIMSS, care au întors pentru prima dată o evaluare pozitivă deloc de ignorat a calității muncii învățătorilor. O acuzație la adresa tuturor, în contextul în care mii de profesori participă voluntar, în timpul lor și al familiilor lor, la webinarii, seminarii, conferințe și întâlniri prin care își caută singuri soluții de rafinare a predării. 

Și o derobare a ministrului Educației și Cercetării de propria răspundere de a verifica printr-o condică electronică prezența profesorilor care chiar au mania chiulului de la catedră, de a le evalua corect activitatea, de a le pune la dispoziție spațiile în care să lucreze cele 8 ore cerute, de a sancționa universitățile care îi aruncă în școală fără metode moderne de predare.

Vedem o tratare otova a profesioniștilor și a leneșilor din sistem, din partea unui ministru care abandonează știința datelor. În locul acțiunilor pentru care ministrul Educației ocupă funcția de ministru, Daniel David livrează cu mare constanță discursuri de tip ONG-ist: profesorii să-și schimbe activitatea! absenții să nu mai absenteze! leneșii să nu mai lenevească! cei cu metode expirate de predare să se înnoiască! 

Niciun pas din partea ministrului Daniel David, însă, în sancționarea responsabililor din Ministerul Educației și Cercetării de întârzierea condicii electronice. 

Nicio condiționare a noului mandat de solicitarea atât de îndreptățită ca viitorul Guvern să acorde urgent școlilor clădirile de care au atâta nevoie pentru a putea desfășura activități în plus, precum o fac școlile din celelalte țări ale Uniunii Europene: 

  • școlile românești să devină școli realmente europene, cu spații în care toți copiii să mănânce masa caldă: o urgență, în condițiile în care copiii români sunt pe primele locuri europene la obezitatea infantilă
  • școli cu spații în care toți copiii să rămână după ore în activități sportive, de artă, de lucru și discuții deschise cu propriii profesori : o urgență, de asemenea, în contexul în care un sfert dintre copiii de 11, 13 și 15 ani suferă de sevraj psihologic dacă le este luat telefonul. 

Primii care ar beneficia de deschiderea profesorilor de a sta mai mult la școală sunt copiii. Dar acest câștig vine cu condiția ca adulții semnificativi din fața lor, profesorii, să se simtă prețuiți, să vadă că nu sunt lăsați de managementul școlar și ministerial să se lupte ei singuri cu mediocrii, chiulangiii și abuzatorii care le sunt colegi de cancelarie. 

Cu fiecare lună ce trece din mandatul început acum jumătate de an, ministrul Daniel David este tot mai constant în a-și dinamita politicile teoretic corecte, prin critica tot mai apăsată care îi are în vizor numai pe profesori. În total contrasens cu așteptările legitime ale societății, de a vedea decizii executive luate în Guvern care să apere școala, nu eterne discuții ministeriale care continuă gâlceava părinți-profesori ce macină de ani de zile spațiul școlar și care alimentează periculos discursul urii din societate.

În mod paradoxal, ultima declarație a ministrului împotriva propriilor profesori, la paușal, nu face decât să-i demobilizeze chiar pe cei care se pregătesc zilnic pentru a apărea în fața copiilor. 

Și de remarcat dublul discurs al aceluiași ministru, care dovedește ascultare totală în fața partidului care îl susține în funcție: inspectoratele școlare să fie conduse oficial de politicieni, examenul dublu de admitere la liceu susținut potrivit surselor noastre de partide a ajuns să fie promovat oficial și de ministru, norma didactică mărită cerută de partide în negocierile pentru formarea viitorului executiv și respinsă inițial de Daniel David o vedem ușor-ușor susținută de fapt prin declarații ca aceasta: stați toate 8 orele la școală, indiferent dacă aveți sau nu spațiu și nevoie. 

Până la această oră, nicio poziționare a ministrului față de acuzația lansată de fostul ministru USR al Economiei la adresa institutelor de cercetare din subordinea sa, nicio reacție la scandaloasa amenințare a primarului PNL de a renunța la microbuzul școlar și la hârtia igienică din școală în scopul obținerii performanței școlare, în județul în care un copil a murit călcat de tren în timp ce făcea naveta pe jos la școală. 

În final, singurii loviți de declarația stați 8 ore la școală în școlile în care nu vă pun la dispoziție nici spațiu, nici masă sunt profesorii care își fac treaba. Chiulangiii, cei care și-au privatizat clasele (absentează de la ore, ca să facă acasă meditații cu aceiași elevi), mediocrii care intră la și-un sfert și ies la fără 20 își continuă nestingheriți activitatea, de multe ori chiar în colegiile pe care ministrul Daniel David vrea să le premieze cu examen dublu de selecție.  

Închei amintindu-i ministrului Daniel David concluziile pe care Andreas Schleicher, fondatorul PISA, i le-a împărtășit acum o săptămână, când ambii au împărțit aceeași scenă:

  • Calitatea educației nu poate depăși niciodată calitatea profesorilor. Capacitatea sistemului de a atrage cei mai talentați profesori în cele mai provocatoare săli de clasă și de a aduce la conducere cele mai competente persoane în cele mai dificile școli este, de fapt, sursa excelenței și echității. Avem nevoie de profesori care își urmează scopul, care simt o legătură profundă cu disciplina lor, cu școala lor, și care au, de asemenea, o motivație puternică de a evolua în cariera lor”.

Poate critica măruntă, deasă și unidirecționată la adresa profesorilor să-i motiveze pe cei mai buni să devină profesori?


53 comments
  1. Ministru e curajos la ziceri ce lovesc in majoritatea profesorior, dar nu se leaga de inspectorii scolari numiti politic sau de gradațiile de merit obtinute de aceiasi profesori protejati politic pe bibliorafturi de hartii cumparate la kil de la fel si fel de asociatii, fundatii, firme si firmulițe. cand e sa faca ordine in vatafii numiti politic si fara merite in educatie i se inmoaie elanul.
    O mare dezamagire acest ministru. in afara la trancaneala nu am vazut nimic cu impact pozitiv in scoli din partea lui!

  2. O propunere, o idee, buna, rea nu ma pronunț. Cert este ca domnul ministru ne oferă o alternativa la evaluarea calității în învățământ care se dorește prin minister, la presiunea OECD. Nu știu ce este de preferat. Calitatea sau cantitatea. În Romanica evaluarea calității în educație va duce la rezultate tragi comice prin anumite scoli. Deci eu as merge pe principiul tov. Stalin :cantitatea este o calitate în sine.

  3. Vă aduceți aminte că Deca a susținut in ședința de guvern că nu are ce face cu atâția bani pt. Educatie?

    David, pare ca a mers la partid si a zis:
    Mă puneți ministru?
    Vă fac eu rost de bani.
    Tăiați de la Educație si eu îi debusolez cu niște sofisme ieftine, ceva luptă de clasă, un pic de asmuțire a societății asupra profesorilor…

  4. Legea 198/2023 distinge clar între:

    activitățile ce se desfășoară obligatoriu în școală (predarea, activități directe cu elevii),

    și cele ce se pot desfășura și în afara școlii (evaluare, documentare, formare, comunicare cu părinții etc.).

    🔹 Legea nu obligă prezența fizică continuă în școală 8 ore/zi.
    Dimpotrivă, recunoaște flexibilitatea desfășurării activității în afara școlii, în funcție de natura sarcinii.

    ⚖️ Legalitatea unei eventuale ordonanțe care ar impune prezența fizică 8h/zi în școală

    ❗ O astfel de ordonanță ar fi:

    1. Contrară legii în vigoare (198/2023) – care permite explicit desfășurarea parțială a activităților în afara unității.

    2. Vulnerabilă juridic – pentru că:

    Ordonanța nu poate modifica o lege organică (cum este Legea învățământului).
    RESTUL E CANCAN😁

  5. Să nu se mai plângă dragii profesori din ziua de azi , care scot generații de analfabeți funcționali pe bandă ! Nici alte categorii sociale nu au spații de relaxare și pauză de masă , nici salariile lor cu tot felul de sporuri și în afara timpului de lucru sunt ” bâzâiți ” cum spune doamna în timpul lor liber. Dar pentru profesori timpul trebuie să fie liber complet , pentru suplimentarea veniturilor prin meditații – mai mesteacăn într-o oală ,ne mai uităm ce face cel meditații…Vai de copii și de părinții care TREBUIE să dea copiilor meditații dacă vor ca aceștea să facă ceva în viață !

  6. nici comuniștii nu țineau profesorii în școală 8 ore!
    O măsură populistă scornită de un ministru care n a predat în preuniversitar în viața lui și care vrea sa rămână sef cu orice preț …
    un om anti dascăli, prin tot ce declara de când s a înscăunat ..un om care înainte de a fi sef avea alt discurs….

  7. „Între anii 1970-1972, Mircea Malița este numit ministru al Învățământului, calitate în care îl cooptează și pe profesorul Grigore Moisil într-un fel de Consiliu consultativ al Ministerului. S-a aflat că, probabil la inițiativa aceleași Elena Ceaușescu, se pregătește un amendament la Legea Învățământului, care prevedea ca profesorii universitari să stea zilnic câte 8 ore în Universitate, pe baza unei condici semnate la intrare și ieșire, la fel ca oricare alți „oameni ai muncii”. La ședința din Minister, când a anunțat modificarea preconizată și a cerut părerea Consiliului ministrul Malița, la înțelegere prealabilă cu profesorul Moisil, a jucat un teatru de zile mari. „Ce părere aveți, tovarășe profesor?”, îl întreabă firesc ministrul. „Depinde de ce aveți nevoie – răspunde Moisil –, aveți nevoie de capul meu sau de c…l meu? Că, dacă aveți nevoie de c…l meu, eu pot să stau și opt ore pe zi în Universitate cu c…l pe scaun”. „Vai, tovarășe profesor, vă rog să nu vorbiți urât, suntem în Minister”. „Da’ ce am spus urât, c.r?”. „Da, ați fi putut să spuneți fund”. „Nu-i adevărat – se preface indignat Grigore Moisil – oala are fund, nu omul. Omul are c..r!”. Bășcălia a făcut înconjurul universităților, iar ideea Elenei Ceaușescu nu a mai putut fi susținută.”
    (Nicolae Iuga, „Întâmplări celebre la Facultatea de Filosofie din București (XIX)”, „Profesorul Grigore Moisil, ridiculizarea care ucide”, revista „Tribuna magazine”, Cluj)

    1. Deh!Banii pentru mafioți nu apar nicăieri. Sa le dea ,ca are de unde!Sa nu mai fure smecherii și sa nu mai tot dea de pomana banii de salarii și sa ne dea și noua ceea ce ni se datora!

  8. exista o explicație. ministrul este purtător de cuvânt al celor care l au pus in functie . el e doar executant . direcția e clara . el doar duce vorba .
    la fel cum a spus despre sefii de inspectorate ca tre sa urmeze linia guvernului și că aceștia sa vina si sa plece odata cu ministrii , rezulta ca Sfânta treime : guvern, ministru , inspectori , sunt toti de o mama . de ce sa sara politicul , daca omul nostru face ce i se spune ?!?
    seara răcoroasa tuturor 🤗

  9. Eu il rog pe d nul ministru sa predea o săptămână la gimnaziu, o săptămână la liceu….Apoi sa vorbească. Apoi sa vina sa faca propuneri.Eu am ramas fara cuvinte dupa ce am citit aberația proclamata ca fiind salvarea natiunii!!! cursurilor online la care sa participe copiii din zonele izolate, intrand la orele pe care le tin prof la scolile de top. e umilitor pt un copil sa vada diferenta !!!! Cand profilul pedagogic o sa stranga din nou copii de top…cand învățătorul stie sa rezolve o ecuatie, intelege ffff bine limba romana,ne revenim. pana atunci,ne imbatam cu apa rece. Acum ,cei care devin învățători , sunt cei care ,in mare parte,sunt medii in gimnaziu. Nu au cum si ce sa invete pe cineva cand ei sunt ….ma scuzati… modesti intelectual. inca e bine…mai sunt multi invatatori din din vremea cand erai zeu daca erai la pedagogic….

  10. 8 ore la scoala ar face ca MAFIA MEDITATIILOR sa DISPARA! Asa cum alti angajati de la stat sau de la privat vin strosi dupa 8 ore acasa, asa se va intampla si cu porfesorii, nu vor mai avea job la afeter si nici nu vor mai face meditatii duap ce la ore au predat pe repede inainte. Lucrurile nu sunt de foarte maulta vreme in regula si, din pacate, oamenii s-au obisnuit asa si cred ca li se cuvine, dar nu este deloc OK si este normal ca sinstemul sa fie intaratat si iritat.

    1. Noi vrem program 8-16, dar sa avem birou dotat cu tot ce trebuie cum au toti bugetarii, si sa avem programul de munca respectat. Ar fi mult mai simplu pentru ca asa nu se termina niciodata programul de munca.

    2. vi se pare că după 18 ore profesorii nu sunt storsi?
      sunt, doamna ,sunt…trist ce spuneți….se simte o ura pe care o nutriți fata de profesori….

    3. Livia L, matale ai idee despre ce vorbești? Ai habar cum a fost și cum este organizat învățământul la noi și în lume? Ai impresia că profesorii din țările europene (și nu numai) turuie timp de 8 ore pe zi la lecții, ca niste mori stricate? Păi nu-i apucă damblaua și trebuie să meargă la psihiatru să-și pună nervii la loc?
      Noroc că acum avem un psihiatru național, pardon, de renume internațional, care abia ne așteaptă.
      Opt ore pe zi? Cu cel puțin 25 de elevi X 8 ore = 200 de elevi?!! Să stea cu ochii pe fiecare, să-i mențină tot timpul atenți, să-i explice fiecăruia ce nu a înțeles, fiindcă nu toți au capacitatea și interes să gândească în mod acceptabil, să priceapă chiar lucruri elementare, să citească și să înțeleagă, să aibă ținere de minte etc. etc.
      Iar doamna învățătoare, care are numai o clasă de elevi, de maximum 25, ce să facă, să-i țină și pe ei 8 ore la școală, pentru a satisface dorința mămicii lui Gigel să moară și capra vecinului? Sau să ia două clase pe zi (4+4 ore, fară pauză)?
      Doamnă Livia L, să fie oare, pentru dv., ceea ce ați scris mai sus un exercițiu de gândire logică, fără să aveți suficiente date pentru o judecată de valoare pentru calificarea și multiplele atribuții ale cadrelor didactice? De regulă profesorii nu fac aprecieri publice asupra elevilor și a părinților, deși ar avea suficiente exemple pentru a răspunde la adversitatea generalizată la care sunt supuși profesorii.
      Nu știu unde lucrezi dumneata, încât să faci parte din cei care “vin storși după 8 ore acasă”, dar pot să vă întreb de ce nu v-ați făcut profesoară, ca să beneficiați de toate aceste binefaceri care ar fi în învățământ?

    4. Dnă analfabetă! “Porfesorii”, cum le ziceți muncesc și câte 20 ore pe zi, dacă se reportează sutele de ore petrecute “în contul” profesiei. La dvs, la sapă sau la rânit grajduri (ceea ceste foarte onorabil și chiar avem nevoie de munca dvs. pentru produsele bio), 8 ore și atât! În rest, nimic în fișa postului, bașca cursuri, bașca, grade didactice, bașca lucrări științifice, olimpiade, simpozioane, extracurriculare, lucru cu capul etc.

    5. Mai nou dau ore de lb. română bibliotecarii, de matematică inginerii , de biologie medicii etc.
      Nu dispar meditațiile, vor fi de o proastā calitate pe bani mai mulți.

  11. Impresia pe care o lasă domnul ministru este că are curaj să atace doar învățământul preuniversitar. Când vine vorba de universitar, de unde se trage domnia lui, tace molcom si nici nu s.ar zice că stie de existența acestuia.
    Nu pot să nu mă intreb ce experiență are dumnealui la catedră, in preuniversitar, că, la cum și cât vorbește, ai zice că și.a făcut veacul printr.un gimnaziu sau liceu…

  12. Eu sunt deacord cu 8 ore la scoala, nimic peste.
    Trebuie sa existe birouri unde sa ne tinem hartiile, unde sa ne poata gasii parintii.
    E imposibil sa stai in cancelarie si sa cari zilnic mormane de hartii.
    Sedintele cu parintii le tin pana la 4, problema ministerului ca nu pot veni oamenii fiind la lucru.
    Olimpiade, concursuri,excurii, simulari,evaluari nationale/bac sa mearga cine vrea pe modelul actual.
    Am pregatit vineri salile pt bac, la etajul 3 te coci, am transpirat instant cand am deschis usa.. Cum o sa stea copiii aia n-am idee.

    1. de câteva luni de când citesc edupedu…
      ori cei care scriu comentariile aste nu au copii, ori nu sunt in realitate profesori/ educator
      ori ideea că dacă Nr relativ mic/ minuscul de comentatori… nu reflecta capacitatea de muncă, rezilienta și adaptare a celor care sunt cu adevărat profesori..
      hello,,dle ministru, când legiferați odată acel homeschooling???
      nu am văzut atâta opoziționism cat cuprinde ac comentarii și uneori articole
      da, infrastructura proasta, reflecta cum muncește lumea în ac tara
      în educație …
      .cei mai inventivi opoziționiști …
      nu miniștrii fac treabă, dar e clar că ac atitudine este cea preferata … opoziție…și iar opoziție

      ac poveste cu opt ore și carcoteala care pare că a urmat instant …a fărâmat toată credibilitatea ac profesii așa cum pare că este ea practicată masiv actualmente…
      ( de azi nu mai citesc niciun art de pe edupedu ….) e nimic despre educație …. e numai despre frustrările unora care, sper din suflet că sunt chat boți și nu profesori reali ….

      1. E bine că nu mai citiți și mai ales nu mai scrieți pe Edupedu. Nu de altceva, dar, după cum scrieți, se vede clar că stați foarte prost cu ortografia și coerența limbii române. Dv. cum sa fiți credibil că ați avut respect față de școală, în timp ce competența de a scrie corect nu s-a format și nu e durabilă pentru toată viața?

    2. Altii sunt platiti 24 din 24 stand acasa, in caz ca este o problema urgenta, dar au ceva de facut de cateva ori pe an. Pe noi ne cauta directorul si parintii 24 din 24, dar noi nu muncim 40 de ore pe saptamana.

    3. Unii profesori și în timpul somnului au vise că SUNT la școală. Le putem pune și pe acestea ca timp de ședere/de activitate în școală? Se poate considera că mintea lui, ca profesor, “este dedicată școlii și copiilor ” și în această situație?
      Nu ar trebui să se lămurească, într-o eventuală metodologie, și astfel de lucruri insolite?

  13. Sărut mâna doamna Pantazi! Mereu vă apreciez! Lăsați măcar o săptămână acest articol cap de afiș… Suntem discreditați cu intenție. Vă rugăm să-l invitați pe specialistul numărul unu al sistemului de învățământ, inclusiv pe secretarii de stat, să ne demonstreze la o clasă de școală profesională cum reușesc dumnealor să facă tot ceea ce ne cer nouă!

  14. in sfarsit un articol care spune lucrurile cum sunt. acest porc David ar trebui sa stea 8 ore la munca cu o ora pauza de masa si sa ia 4000lei net. 5 zile pe saptamana, 8 ore pe zi. 4000lei net fara bonuri, fara nimic altceva. Nesimtit ordinar !

  15. Voi astia care tot aduceti critici …daca face ceva nu-i bine , daca face altceva iarasi nu-i bine …Tot timpul stiti sa criticati dar sa contribuiti constructiv la o problema nu puteti! Un alt lucru pe care l-am remarcat , voua nu va place schimbarea!

    1. Mă nene, dar mai lasă-ne și nu mai inventa CONTINUU noi probleme de rezolvat până nu ai pus în practică soluții la problemele anterior inventate!!

      Pricepe, năucule, nu se poate merge din criză în criză!!

      Iar omul nu face nimic, e doar gargară politică ce face el ZILNIC, când ar trebui să administreze domeniul, că nu e pus acolo de sperietoare. Dar el e ocupat să bage bățul prin gard și să creeze probleme acolo unde nu erau, nu să le rezolve pe cele pe care toată lumea le cunoaște!

      Stai mâine-poimâine când apare cu planurile cadru generate de ONG-uri pline de necunoscuți, să vezi ATUNCI reacție de respingere! Când oamenii din învățământ l-au tras de mânecă, a început cu discursurile sforăitoare – și-a pierdut orice urmă de credibilitate când a lăsat examenele în timpul anului școlar, nu a ținut cont de nicio propunere venită de la profesori (a lăsat doar aplaudacii din inspectorate să vorbească, nici elevii n-au avut un cuvânt de spus, i-a ținut afară pe hol și nu i-a lăsat nici în trecere să deschidă gura!!), când a început să abereze despre cum vine/pleacă ministrul împreună cu toți inspectorii generali (habar n-are că oamenii ăia sunt profesori și ce tsunami ar crea orice schimbare aiurea în timpul anului… bazată strict pe culoarea politică!)

      JALNIC, jalnic, David, nota 2!

      Credeam că mai rău ca Anisie, Câmpeanu și Deca nu se poate, trebuia să fim ”optimiști”, uite că se poate și mai rău!

    2. schimbarea e buna,Ionuț…daca aduce ceva bun….daca e mai rău sau iese prost, de ce o facem? sa zicem că am făcut? să vadă partidul că lucrăm ?

  16. Ar fi util să existe catalog electronic dar și în forma fizică întrucât există acolo, directori , diriginți , profesori care șterg absentele
    Secretariatul intervine și el ; sunt foarte multe probleme întrucât cadrele didactice nu semnează situația școlară
    Așa se nasc tot felul de discuții despre șefii de promoție , modificări de note , situații
    Iar atunci când se tipăresc, la multă vreme după ce s-a încheiat anul școlar , lucrurile dispar ca și cum nu ar fi fost .
    Catalogul electronic este util , plăcut dar are niște lipsuri
    Un fel de networking la dispoziția celor din conducerea școlilor
    Nu toate , e adevărat , dar există cazuri concrete chiar și în capitală .

    1. exista istoric in cataloagelea alea, nu-l poti altera nici ca admin. Probabil poate fi alterat doar de cei ce au creat platforma.
      Treaba e ca nu vine nimeni sa verifice nimic.
      Depinde de la cine e catalogul, la majoritatea nu mai poti motiva absente si modifica note dupa o anumita perioada.

  17. nu e bun de nimic nici ministrul acesta! este împotriva profesorilor și a sistemului educativ specific poporului! dacă vrea sa slujească interesele occidentului, să plece! noi vrem să trăim liberi!

  18. Cel mai probabil noul cabinet vrea sa taie din bugetul Educatiei, iar acesta este mai mic din UE raportat la PIB. Mai este Educatia o prioritate nationala?

  19. Calitatea de Ianus a ministrului este vizibila si in recenta competiție “Centre de excelentă” (UEFISCDI). Pentru a mima corectitudinea, ministrul a recurs la un mecanism care pune sub semnul întrebării întreagă competiție.
    In 2024, in lista de propuneri apare, in domeniul medicina, si una aflată sub coordonarea viitorului ministru. Fără îndoială, are un CV care sprijină excelenta. Si, se pare, aceasta propunere a obținut un punctaj destul de mare, dar nu suficient de mare pentru finanțare, in urma evaluării inițiale.
    In 2025 are loc decizia finala, in care coordonatorul propunerii (element central in arhitectura fiecărei propuneri) poate veni cu clarificări la adresa evaluării inițiale. In urma acestei etape, propunerea reușește sa treacă de pragul de 85 de puncte. Pana aici, nimic deosebit. Fata de alți câștigători ai acestor râvnite premii, ministrul are un CV de invidiat.
    Dar… In Aprilie 2024, apare o notiță, prin care este numita o alta persoana pe poziția de coordonator (aparent, înlocuitor pana la terminarea mandatului). Iar aceasta este o problema grava in tot procesul, pentru ca nu exista o asemenea opțiune, conform documentelor acestui apel: nu poți înlocui un coordonator, care este central (circa 25% din evaluare), fără sa anulezi implicit componenta de evaluare care-l privește; nu poți veni cu argumente suplimentare care sa adreseze problemele legate de proiect, din moment ce structura la vârf s-a modificat. Aceasta propunere, in fata acestor probleme, indiferent de potențialul nivel înalt, ar fi trebuit sa fie, automat, scoasă din competiție.

    Dar UEFISCDI este in curtea ministerului pe care-l conduce. Evident, s-a ridicat din umeri, toată lumea a răsuflat ușurată (pana acum), si s-a trecut mai departe, ca si cum ar fi normal. Partea interesantă va fi de tipul Tudorel Toader: actualul ministru ar putea sa semneze documentele de contractare pentru câștigătorii de la UBB, iar după terminarea mandatului de ministru va face rocada cu înlocuitorul sau, pe un contract pe care, practic, si l-a atribuit.

    Si, dincolo de toată aceasta poveste, cusută cu ață alba, apare si un alt imens semn de întrebare. Poziția de coordonator in aceste proiecte vine cu obligația de a aloca cel puțin 4 ore / zi pentru activitățile proiectului. In momentul in care va părăsi ministerul, va trebui sa dovedească felul in care, in limita celor 12 ore zilnice (maxim legal), poate să-și împartă timpul intre conducerea Universității si proiect. In mod normal, si logic, poziția de rector este conforma cu mesajul transmis către colegii din preuniversitar: este o poziție in care trebuie sa fii al Universității 24 din 24.
    Evident, aceeași întrebare se aplica si altor foști miniștri, mari beneficiari ai acestui tip de apel, după ce, in mod miraculos, au trecut de pragul de 85 de puncte. Cum poți fi, in limita a 12 ore/zi, atât rector al unei Universități, cât si Senator si coordonator al unui proiect care necesita 4 ore/zi. Ceva nu se potrivește, dar când este vorba despre sume mari de bani, timpul nu are limite.

  20. Primul pas este sa fie aer conditionat in clase.
    Cum se concetreaza elevii cand in clasa sunt 30-35 de grade?
    Elevii merg la scoala sau la sauna?

  21. sunt total de acord sa stam 8 ore daca:
    -salariul sa plece de la 7000 net
    -aer conditionat,laptop pt fiecare profesor,laboratoare,sala de sport.
    -masa de pranz asigurata daca tot ne ati taiat norma de hrana
    -telefon cartela oferite de scoala care dupa ora 16 va ramane in scoala ,pe telefonul personal sa nu fiu contactat de probleme scolare
    -fiecare scoala sa aive consilier scolar si profesor de sprijin care sa lucreze real si zilnic cu elevii cu probleme,ces,etc
    -nu ma intereseaza examenele,concursurile,excursiiile,etc care nu se tin de luni-vineri
    -daca plec in excursii,tabere,olimpiade,onss,programe de formare si depasesc zilnic de 8 ore sa fiu platit,diurna si masa asigurate daca raman peste noapte
    -daca obtin locurile 1-3 la concursuri judetene si elevii obtin bursa lunara sa am si eu dreptul la aceasta bursa,fiindca eu pregatesc separat si din timpul meu un copil din clasa a 5 pana in a 7..8 unde ia bursa
    -programele de formare sa fie facute gratis
    -programul cu parinti sa fie doar la scoala intre intervalul 14-16.
    -daca un copil ramane corigent ,repetent ,are absente -parintele sa fie amendat cu minim 5000 ron daca se dovedeste ca scoala a luat toate masurile pana la epuizare de a indrepta acest elev.
    macar atat sa se respecte
    ar fi mai multe dar pentru inceput cred ca macar atat

      1. Hai, nu exagera, că sunt foarte bune, pentru 4 ore pe zi, 18 ore pe săptămână, ca să nu vorbim și de vacanțe multe. Este foarte bună inițiativa ministrului educației, să munciți 8 ore pe zi, exact ca la privat. Sunt mulți dintre voi, care nici nu dau pe la școală sau vin la școală doar ca să își facă o clientelă pentru meditații sau cum au terminat orele din ziua respectivă, pleacă acasă și nici la telefon numai răspund, așa că lăsați lamentările astea, că deja sunteți penibili

        1. darknight, scuza-ma, nu am sa iti spun ca esti dobitoc, esti doar un coate goale, cu mult timp liber. asa sa iti ajute soarta, norocul, Cel de Sus, pe cate imbecilitati scoti pe gura. Frustratule!

          1. Nu este vorba de nicio frustrare, este realitatea, pe care voi nu vreți să o vedeți, căci aveți ochelari de cal și faceți pe victimele, dar nu sunteți. Sunteți unul dintre pionii principali, iar din această cauză, sistemul de învățământ este la pământ, pentru că nu vă dați interesul pentru elevi suficient de mult și nu vă gândiți decât la voi. Aveți gândire retrogradă și vă considerați buricul pământului și toată lumea trebuie să se învârtă în jurul vostru. Nu este chiar așa. Trebuie să vă schimbați mentalitatea

    1. O părere de dascăl mai vechi: exprimarea în limba română trebuie să fie punctul tare al unui profesor. Așa, cu zeci de greșeli de ortografie, nu știu ce să zic…
      Exemple:
      „ne ati taiat” → ne-ați tăiat (cratimă + diacritice)
      „telefon cartela oferite” → telefon și cartelă oferite sau telefon cu cartelă oferite (construcție greșită)
      „fiecare scoala sa aive” → fiecare școală să aibă („aive” este arhaism, formă greșită aici)
      „ces,etc” → CES etc. (acronim scris cu majuscule, spațiu după virgulă; ideal ar fi: elevii cu CES etc.)
      „excursiiile” → excursiile (dublă „i” greșită)
      „pana in a 7..8” → până în a VII-a, a VIII-a (scriere corectă a claselor; punctuația cu „..” e greșită)
      „intre intervalul 14-16” → în intervalul 14:00-16:00 (sau între orele 14:00 și 16:00; „între intervalul” este pleonasm)
      „repetent ,are” → repetent, are (spațiu înainte de virgulă — greșit)
      „5000 ron” → 5.000 RON (scriere corectă a sumelor și a valutei, cu punct separator și RON cu majuscule)

      1. bai nea Mihai…ia spune matale dinamica efortului in educatie fizica,pe cele 3 verigi,spunemi valorile frecventei cardiace ,frecventa resiratorie, de la cat pleaca si la cat ajunge(nu cauta netul)
        pai tie nu ti este rusine nesimtitule!!!
        ai 60 ani si 8000 ron salariu plus meditatii si vi mie si imi ti lectii de gramatica
        Mars ma de aici
        eu am luat titularizare al 3 lea pe tara si iti pot demonstra oricand si iau 4000 ron bai fosila nesimtita.
        sunt calificat in ce ma pricep mai bine in sport ,daca eram bun pe romana chimie fizica mergeam acolo da?
        nici matale nu sti alte materii nesimtitule te ai specializat pe una .
        scrie undeva ca sa fiu profesor de educatie fizica imi trebuie 10 la limba romana?
        daca am luat al 3 lea pe tara inseamna ca profesorii evaluatorii mi au inteles scrisul si au pus accent pe cunostintele mele nu pe virgule si cratime nesimtitule!
        in loc sa fi solidar cu profesorii care ne spunem offurile aici tu vi si ti lectii de romana
        hai sictir fosila…este usor sa vorbesti cand ai terminat scoala si te a repartizat partidul fara examen la scoala,partid care ti a dat si casa gratis,si care acum stai pe zeci de milioane din salarii si meditatii.
        in schimb ce noi dam titularizarea de 10 ori sa gasim ore sa predam ,ne chinuim sa facem credit pe 30 ani sa avem o locuinta,mergem la scoala cu autobuzul pe 35 grade si tu fmm de fosila stai sa urmaresti cratime virgule si sa ne expui greselile ca un gardian din inchisorile comunisme
        mars ma de aici
        iesi la pensie fosila si lasa tineretul sa manance o paine
        stati ca leprele pana la 70-72 ani ,nu va mai satura dzeu de bani
        hai sictir ….

      2. pai ce sa zici cu exprimarea….pai spune ce usor este sa predai la adulti,ce salariu ai pe la Facultate,ce program de gravida ai,ce combinatii si proiecte ai in I.T,asa pe ŕelax ca pe la Cluj.
        pe voi nu va aminteste David asta cu universitatile…voi sunteti buni nu aveti nevoie de reforme.
        tu nu esti profesor de servici pe scoala,nu mergi supraveghetor la examene,nu faci zeci de harti zilnic de burse,prezente,etc,nu mergi cu masina propie la concursuri si olimpiade cu elevii,nu predai elevilor cu c.e.s,nu mergi in excursii tematice cu 50 de elevi neplatit,nu duci copii la wc la clasele pregatitoare,nu ii dezbraci si imbraci,nu dai bani pt coli si materiale pt clasa, nu stai de vb la orice ora cu parintii,si lista este mult mai lunga….si toate acestea pe 4000 ron iar cretinul asta vine si spune ca trebuie sa stam 8 ore si sa ne marim si norma de la 18 la 22 ore si dumitale iti arde de corectitudinea limbei romane?
        pai taticule este usor cand mergi in asa frumos oras (Cluj)si ajungi la Facultate unde ai birou propiu cu A.C (la fel si in clase)noi stam pe 35 grade in clase curg apele pe noi si in cancelarie (20mp)suntem 7-8mereu, predai frumos in liniste la niste adulti care isi vad de treaba,mergi la socializari platite,nu te suna parintii,si salariu trece de 100milioane.
        hai sictir

  22. De când a devenit șef peste Educație, acest individ pus de Ciolacu, parca a innebunit; zilnic face declarații împotriva celor din preuniversitar. omul e pus , de fapt, că fumigena, își dă cu presupusul…e ca Hitler la sfârșitul războiului când muta armate imaginare. In loc sa arate cu degetul pe slabă finanțare, zilnic găsește noi aceiași vinovați, dascălii. sincer, aveam senzația că acest om e un domn, dar de fapt , e mai rău decât o țață!

  23. Un ministru independent politic ar fi lovit cu măciuca în tot Turnul Babel creat de partide pentru a pune în centrul educației politicianul, nu elevul, banul și influența politică, nu educația, iluzia unui monopol al puterii centralizate, nu servirea comunităților și a națiunii. Un ministru care latră la cei care trudesc și care se gurudă pe lângă politicieni nu este și nu va fi niciodată un lider profesional.

  24. Poate critica măruntă, deasă și unidirecționată la adresa profesorilor să-i motiveze pe cei mai buni să devină profesori?

    Din nefericire, nu.
    Profesorii de azi, cu vechime de 10-20 ani au trecut prin multe greutăți și lipsuri (materiale didactice, încălzire termică, consumabile, echipamente, digitalizare)
    S-au obișnuit cumva dar nu mai suportă nicio ironie. Mai ales din partea ministrului care se presupune ca știe foarte bine realitatea. Tocmai pare un atac intenționat (deși poate fi doar mercantilismul politic cu scopul obținerii unui nou mandat dar asta spune multe despre caracterul unui om)

    PS
    Apreciem stilul obiectiv in care și USR este criticat dacă greșește.
    Politicienii, din păcate, se folosesc de educație doar pt a puncta electoral și atât.

    Nu sunt interesați cu adevărat de dezvoltarea intelectuală a țării.

    DA, politicienii aleg mereu calea mai ușoară.
    Desființează cu totul in loc sa curățe locul respectiv de sinecuri, rude, amante, afini…

  25. Pe măsură ce trece timpul, proverbele românești sunt din ce în ce mai justificate.

    ”Dai cu biciul tot în boul care trage”, în contextul articolului, mai exact.

    Ce vrea ministrul e evident – vrea să fie liber să dea interviuri sau să facă conferințe de presă zilnic (chiar de mai multe ori pe zi, dacă se poate), lucrurile să meargă bine de la sine fără ca dânsul să ridice un deget, oamenii să fie miei în fața politicienilor lupi, să nu crâcnească nimeni la aberațiile periodice pe care le produce ministerul (examen în timpul cursurilor, perturbând toate celelalte clase care nu au examen, planuri cadru propuse de naiba știe cine, unde mai puțin de jumătate din ore sunt în trunchiul comun, restul sunt opționale DACĂ le alege elevul iar unele sunt cretinătăți pentru orice vede încotro se îndreaptă lumea asta plină de tehnologie în care trăim – gen opțional de origami sau de wellbeing în prezența animalelor, sau te miri ce alte aberații*, 8 ore în școală pentru profesori ignorând lipsa spațiilor, existența profesorilor cu norme în mai multe școli, lipsa transportului public, specificul fiecărei zone, în special în rural, etc).

    Asta vrea ministrul. Să aibă libertatea să dețină portofoliul ministerial, ce e de bine să fie lauda lui, ce e de rău să nu se-audă sau să fie vina altora (recte a profesorilor).

    *opționalele sunt bune și minunate, dar nu jumătate din orele petrecute de elev la școală, pentru că oricum ai lua-o, tot la evaluare și formare de competențe ajungi. Se plâng toți că n-au timp să parcurgă materia la discipline clasice, că e stufoasă și nu e timp de aprofundare, plus că e necesară la examene, dar e timp de pierdut cu prostiile astea care nu formează nicio competență, se desfășoară timp de un an și trebuie și ele evaluate. Am dat în ridicol cu ele, deja. Iar ministrul nu vrea în ruptul capului să accepte că așa ceva e imposibil de aplicat în țara asta care n-are, mai nou, bani de hârtie igienică și microbuz școlar.

  26. nici macar la examenul de titularizare nu asigura aer condiționat !!!
    tot ce a facut ministerul , a mutat bacul mai devreme,, deci e clar ca n au resurse.
    cred ca nici consumul de curent n o sa fie asigurat. NU SANT BANI PENTRU EDUCATIE
    restul e cancan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Birocratizarea educației: Peste 20 de instituții, comisii, consilii, centre naționale vor fi înființate prin proiectul legii învățământului preuniversitar lansat de Ligia Deca

Peste 20 de instituții, comisii, consilii, direcții, centre naționale, corpuri pentru profesori, birouri teritoriale vor fi înființate și reorganizate prin proiectul Legii învățământului preuniversitar publicat de ministrul Ligia Deca. Modul…
Vezi articolul

Platforma Zoom, larg folosită pentru predarea online, se confruntă cu probleme: a fost interzisă de școlile din New York, de SpaceX, de unele autorități. Fondatorul promite că va fi “reparată”. Ce soluții există pentru a o folosi în continuare, în siguranță

Una dintre aplicațiile a căror utilizare a explodat în criza coronavirusului, atât pentru școala online, cât și pentru munca la distanță, are probleme. Este vorba despre Zoom, pe care mulți…
Vezi articolul