Reconsiderarea numărului de discipline la liceu, Istoria comunismului și Istoria evreilor-Holocaustul să fie unități de învățare, Religia să fie o oră la două săptămâni și modificarea legii educației – propunerile profesorilor Merito pentru planurile-cadru de liceu 2025

9.256 de vizualizări
Foto: Proiectul Merito
Comunitatea de profesori Merito propune modificări semnificative asupra planurilor-cadru pentru liceu, printre care reducerea numărului de discipline, integrarea Istoriei comunismului și a Holocaustului ca unități de învățare în disciplina Istorie și modificarea statutului orelor de Religie, conform unui document cu propunerile pentru proiectele de planuri-cadru de liceu remis miercuri.

În document, care poate fi descărcat integral mai jos din articol, profesorii subliniază că în actuala formă a planurilor-cadru de liceu elevii din România studiază un număr mult prea mare de discipline, comparativ cu sistemele educaționale din alte țări europene, ceea ce fragmentează învățarea și împiedică aprofundarea reală a cunoștințelor. De aceea, ei propun reorganizarea materiei, astfel încât să existe o concentrare mai mare pe disciplinele fundamentale.

În ceea ce privește Istoria comunismului și Istoria Holocaustului, comunitatea Merito consideră că acestea nu ar trebui să fie discipline separate, ci unități de învățare integrate în cadrul materiei de Istorie. Profesorii argumentează că această abordare ar oferi un context mai amplu și coerent asupra evenimentelor istorice, evitând separarea artificială a unor episoade din trecutul României și al Europei.

O altă schimbare majoră propusă vizează disciplina Religie. Profesorii Merito sugerează reducerea frecvenței acestei materii la o oră la două săptămâni și subliniază necesitatea unei abordări mai echilibrate în planurile-cadru. Ei menționează că religia este singura disciplină cu regim special, unde prezența este facultativă, ceea ce creează dificultăți organizatorice în școli.

Profesorii din comunitate atrag atenția și asupra discrepanțelor dintre alocarea orelor pentru diferite materii și cerințele examenului național. De exemplu, elevii de la profilurile umaniste susțin bacalaureatul la Limba și literatura română având 5 ore pe săptămână, în timp ce elevii de la profilurile reale au doar 2-3 ore, dar vor susține aceeași probă la examenul de BAC prevăzut de legea educației 198/2023, ceea ce poate crea inechitate în evaluare.

Merito subliniază că un număr mare de opționale necesită resurse umane bine pregătite, iar în prezent există un deficit major de profesori în multe discipline. În plus, „există soluții pentru colaborare între licee sau platforme online de opționale, astfel încât toți elevii să beneficieze de diversitatea curriculară?”. Se ridică problema modului în care vor fi acoperite aceste posturi și dacă profesorii vor primi stimulente financiare pentru a elabora și susține noile discipline.

Profesorii din comunitatea Merito mai propun ca orele din Curriculum la Decizia Școlii (CDEOȘ) să fie o extindere a curriculumului de specialitate și să permită elevilor să-și personalizeze mai clar traseul educațional. De asemenea, subliniază necesitatea unui sistem național de monitorizare anuală a impactului curriculumului, pentru a asigura o evaluare continuă a eficienței reformei educaționale.

Din propunerile Merito pentru fiecare specializare liceală în parte, în sinteză:
  • Filiera teoretică, profil real, specializarea Matematică-Informatică: Se propune o clarificare a numărului de ore pentru proba A1 de la bacalaureat, reorganizarea disciplinelor socio-umane pentru a corespunde dezvoltării cognitive și emoționale a elevilor și creșterea ponderii CS (curriculum de specializare) în clasele IX-X. De asemenea, se sugerează introducerea unei discipline noi din domeniul artei în aria curriculară „Limbă și comunicare”.
  • Filiera teoretică, profil umanist, specializarea Filologie: Profesorii susțin o reconfigurare a disciplinelor socio-umane pentru a corespunde stadiului de dezvoltare al elevilor, introducerea unei ore de arte în curriculum și regândirea TC (Trunchi Comun) sau a CS (curriculumul de specializare) astfel încât să fie oferite exemple de discipline module de tip opțional.
  • Filiera tehnologică, profil tehnic: Se solicită o oră suplimentară pentru partea aplicată a specialității în CS în clasele IX-XII, mai multe ore de laborator și instruire practică pentru Aria Tehnologii.
  • Filiera vocațională, profil artistic, specializarea Muzică: Propunerea principală este suplimentarea orelor pentru Istoria muzicii și separarea disciplinei „Instrument secundar” în două componente: „Pian complementar” să fie înlocuit cu un instrument la alegere, iar „Contrapunct” să fie înlocuit cu o a doua oră de „Istoria muzicii” pentru clasele XI-XII.
  • Filiera vocațională, profil artistic, specializarea Arte Plastice, Arte Decorative și Design: Profesorii propun creșterea numărului de ore pentru disciplina „Procesarea computerizată a imaginii” (CDEOȘ), compensând astfel scăderea alocării pentru „Laborator artistic complementar”.
  • Filiera vocațională, profil pedagogic, specializarea Pedagogia Educației Timpurii: Se propune reducerea numărului de ore pentru disciplina „Psihopedagogia jocului și elemente de educație în aer liber” și pentru „Practică pedagogică”. Această schimbare este justificată prin necesitatea de a introduce discipline noi, precum „Matematică”, „Matematică și elemente de aritmetică” și „Educație muzicală și educație plastică”. Totodată, se recomandă introducerea disciplinelor „Elemente de practică gramaticală a limbii române” și „Elemente de istoria și geografia României”.
  • Filiera vocațională, profil pedagogic, specializarea Pedagogia Învățământului Primar: Se propune scăderea numărului de ore la „Practică pedagogică” și „Didactici inovative și alternative educaționale” pentru a face loc unor materii considerate esențiale, precum „Matematică” și „Educație muzicală și educație plastică”. De asemenea, se propune introducerea sau reformularea disciplinelor „Istorie și didactica specialității istorie” și „Geografie și didactica specialității geografie” plus introducerea unei discipline despre practica gramaticală a limbii române.
FOTO DOCUMENT DESCARCĂ Poziția comunității Merito referitoare la planurile-cadru de liceu 2025:

14 comments
  1. atat pot cei de la Merito… se pune intrebarea:de ce neaparat istoria si religia sa fie reformate si nu alte discipline… nu toata lumea e de exemplu savant sa studieze fizica cu 15 ore pe saptamana, nu toata lumea se face doctor sa aiba nu stiu cate ore de biologie… da vrei sa relaxezi curriculum… atunci axeaza curriculum-ul pe elev nu pe interesele celor ce pot pentru ca asa vreau… sa lasam elevii atunci sa aleaga disciplinile pentru a-si implini un anumit numar de ore prevazut de planul cadru… nu sa impunem noi disciplinele…

  2. Limba, istoria și religia sunt definitorii pentru un popor! Dacă ne uitam la istoria oricarui popor, vedem ca atunci când inamicul a vrut sa-l desfiinteze, i-a atacat limba sau religia. Nu vreau să dau exemple autohtone ca să nu jignesc pe cineva.
    Religia a intemeiat primele scoli in aproape toată Europa iar acum noi vrem sa scoatem religia din școală.

  3. De ce sa reduci numarul de ore de Religie ?? Religia vine la pachet cu istoria ! De ce sa consideri istoria comunismului nesemnificativa ? Nu este deloc nesemnificativa dar în același timp este evident ca nu trebuie sa fie o materie de un an , asemeni si istoriei evreilor tratata intr-o materie de an !

    1. Religia vine la pachet cu istoria in opinia ta eronată. Religia este materie de sine stătătoare care cuprinde, aidoma altor materii, aspecte din alte științe. Adică are acel element de interdisciplinaritate, dar aceasta nu înseamnă că poate fi înglobată în materia numită istorie.

  4. Propuneri copy paste după cele ale Alianței Colegiilor Centenare.

    Lucrează in tandem, ca in anii trecuți, când susțineau aberațiile propuse de Câmpeanu sau Deca la modificarea legilor educației.

    Reformă nu înseamnă să schimbi ceva de dragul schimbării sau doar pt ca poți.

    Atitudinea seamănă cu cea a lui Trump si Putin față de teritoriul Ucrainei.
    Il ciopârțim. Pt ca putem.

    Cei puternici își trag jarul pe turta lor!

  5. “Corelarea planului-cadru cu examenul de bacalaureat” !?
    Reamintesc ca evaluarea de construieste pe baza curriculumului, pentru a masura realizarea si rezultatele acestuia, SI NU INVERS!! !
    Planul-cadru nu trebuie sa fie construit prin raportare la bacalaureat (cel de astazi sau cel prevazut de legea educatiei), ci la profilul absolventului!!! Dupa ce se elaboreaza curriculumul (plan-cadru, programe scolare) conform profilului absolventului, se va structura examenul de bacalaureat conform planurilor cadru si programelor sc., SI NU INVERS !!!!!!

    1. Corelarea face referire la structura disciplinelor de bacalaureat, care este deja în Legea Educației și disciplinele din TC și CS. La asta se refera corelarea. Nu poți sa înveți 4 ani să dansezi și bacul sa îl dai din chimie. Nu?

  6. Decât să studieze materii inutile precum istoria evreilor și istoria comunismului mai bine ar studia matematica fizica și chimia.propun că fizica da mai primească o ora in plus indiferent de profil… știința științelor este acum bătaia de joc a acestui David și așa-zișii specialiști

  7. Vai de păcatele mele…deci în țările civilizate după care vrem să ne luăm se predă săptămânal RELIGIA în școli…ce să mai zic de Germania, unde se predă două ore pe săptămână în multe landuri…dar profesorii merito se țin că sunt la curent cu civilizația…observ ca nu este așa, ci vor să ne întoarcă, din punctul acesta de vedere, într-un soi de semi-comunism!

    1. Nu pot sa cred ca in Germania se studiaza Religia 2 ore pe saptamana. In Franta nu se studiaza deloc, cum e firesc intr-un stat laic!

      1. Tocmai de aceea Germania a fost în mai tot timpul istoriei motorul economic al Europei și nu numai. Despre Franța nu este deloc același lucru de apreciat, ci dimpotrivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

De ce și-a păstrat Bistrița școlile deschise, când infectările au trecut de 3 la mia de locuitori? Stelian Dolha, prefect aflat în izolare: A fost o doleanță din partea lor. Fiecare școală era acoperită de lege

În premieră, școlile și grădinițele dintr-un municipiu au rămas deschise, deși numărul total de cazuri noi de COVID-19 din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori a depășit limita…
Vezi articolul

Atribuțiile inspectorilor școlari din Franța, corectate printr-o notă a Curții de Conturi: aceștia trebuie să aibă rol de sprijin pentru profesori, nu unul administrativ. Recomandările pentru Ministerul Educației din Republică

Într-o notă adresată ministrului Educației din Franța, Jean-Michel Blanquer, Curtea de Conturi din Republică atrage atenția că misiunea inspectorilor școlari din țară se îndepărtează de lumea școlii și capătă o…
Vezi articolul

INTERVIU Carmen Tiderle, scriitoare de poezii pentru copii: De 1 Decembrie, ca educator sau profesor, îți poți manifesta dragul de țară, prin a-i învăța pe copii istoria corectă a României, a le povesti despre democrație, a organiza debate-uri ca oamenii să-și exercite spiritul critic, a educa spiritul critic la copii, a nu-i învăța să studieze formule și formulistic totul. Asta înseamnă să fii patriot ca profesor

„Încă sunt elevi îmbrăcați în tricolor, ce ridică pancarte și spun poezii patriotice de 1 Decembrie. Este extrem de trist. Nu așa ne arătăm dragostea de țară”, spune scriitoarea de…
Vezi articolul