Rectorul Universității „Ghe. Asachi”, Dan Cașcaval, primul pe lista PSD pentru Senat la Iași: Nu am nicio calitate să recomand un candidat sau altul la prezidențiale, e o „alegere cu o miză originală, ca să folosesc un eufemism” / Rectorul-politician menționează doar în plan secund apartenența la Europa

626 de vizualizări
Dan Cașcaval / Foto: Adrian Cuba – Agerpres FOTO *
Dan Cașcaval, rector al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași și unul dintre liderii universitari implicați politic, a emis, joi, un mesaj cu privire la al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Dacă alți conducători de universități s-au exprimat categoric, în ultimele zile, pentru un vot care să susțină valorile europene, Cașcaval, care a deschis lista PSD în alegerile pentru Senat la Iași, începe cu un îndemn la un vot „cu conștiința și cu cunoștințele” fiecăruia, spunând că el nu are „nicio calitate, niciun drept moral sau legal” să recomande un candidat sau altul.

El apreciază că „suntem nevoiți să facem o alegere cu o miză originală – ca să folosesc un eufemism”. 

Și face doar aluzie la apartenența comunității academice la Europa, în partea a doua a mesajului său, unde menționează că „suntem parte a alianței INGENIUM, o alianță universitară Europeană, și suntem mândri că suntem aici. O confirmare a apartenenței noastre la Europa dincolo de poziționarea geografică, o confirmare a apartenenței la o lume civilizată, pașnică, care se dezvoltă și care sprijină și pe alții să se dezvolte. O confirmare a apartenenței noastre la o conștiință universitară Europeană”.

Iar rectorul face tot aluziv trimitere la votul informat și la respingerea discursurilor ce sfidează știința: „(…) Nu putem alege nici împotriva cunoștințelor dobândite pe băncile școlii, ale facultății sau ale vieții”.

Mesajul lui Dan Cașcaval, integral:

„Duminica viitoare încheiem un ciclu electoral cu totul inedit și îl încheiem fiind nevoiți să facem o alegere cu o miză originală – ca să folosesc un eufemism.

Dar nu am nicio calitate, niciun drept moral sau legal și nicio intenție să vă recomand un candidat sau altul.

Însă, în primul rând, vă rog să participați la vot. Participarea consistentă la vot asigura legitimitatea alegerii și îi împiedică pe alții să decidă în locul Dumneavoastră.

În al doilea rând, vă rog să votați cu conștiința și cu cunoștințele Dumneavoastră. Nu putem vota împotriva propriei conștiințe. Dar la fel de adevărat este că nu putem alege nici împotriva cunoștințelor dobândite pe băncile școlii, ale facultății sau ale vieții.

Suntem parte a alianței INGENIUM, o alianță universitară Europeană, și suntem mândri că suntem aici. O confirmare a apartenenței noastre la Europa dincolo de poziționarea geografică, o confirmare a apartenenței la o lume civilizată, pașnică, care se dezvoltă și care sprijină și pe alții să se dezvolte. O confirmare a apartenenței noastre la o conștiință universitară Europeană.

De aceea, dragi colegi și dragi studenți, mergeți la vot! Iar când veți vota, imaginați-vă  în ce lume veți dori să se afle mâine copiii Dumneavoastră, dragi colegi, sau părinții Dumneavoastră, dragi studenți.

Nu-i lăsați pe alții să vă decidă viitorul, să le decidă viitorul.

Vă doresc și ne doresc numai bine!
Prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval”

Cum au reacționat alți lideri universitari

Tot joi, Universitatea „Al.I. Cuza” din Iași a transmis un mesaj în care insistă pe un viitor „ancorat în valorile democratice” și descrie apartenența la NATO și UE drept „garanție a securității și dezvoltării noastre”.

Miercuri, Consiliul Național al Rectorilor a insistat, la rândul său, pe apartenența la UE și NATO și pe nevoia unui vot bazat pe informare corectă, din surse credibile, organizația stabilind de la bun început importanța universității ca „spațiu al cunoașterii, al gândirii critice și al implicării civice”.

Apartenența la spațiul european și loialitatea față de valorile europene au fost subliniate în ultimele zile și de alte universități – vezi, între altele, cazul Universității din București, al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, al Universității de Vest din Timișoara


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Care sunt cele 5 module de predare-învățare-evaluare de anul viitor școlar. Iulian Cristache, președinte Federația Asociațiilor de Părinți: Vor fi 5 module cu o vacanță la alegerea Inspectoratului în februarie. Rămâne să vedem cum va fi constituită media anuală, am propune câte o notă pentru fiecare modul și un test final sumativ cu o anumită pondere în medie

Noua structură a anului școlar va fi cu totul altfel decât organizarea pe semestre, potrivit discuțiilor din Comisia pentru Dialog Social de la Ministerul Educației. Președintele Federației Naționale a Asociațiilor…
Vezi articolul

SURSE: Rectorul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, Ramona Lile, a fost retrogradată academic, adică nu mai este profesor universitar, după acuzațiile de plagiat masiv. Ministerul Educației a sesizat instanța și a cerut o analiză pentru retragerea calității de rector

Rectorul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, Ramona Lile, a fost retrogradată academic, adică a pierdut gradul „profesor universitar”, după solicitarea Consiliul Național de Etică făcută Ministerului Educației, prin care aceasta…
Vezi articolul

Desființarea școlilor doctorale cu cel puțin 3 cazuri de plagiat, aplicarea masteratului didactic pentru cei care vor să devină profesori – printre solicitările cu care studenții merg astăzi la întâlnirea cu premierul desemnat, Ludovic Orban

Reprezentanții studenților se întâlnesc astăzi, de la ora 14:00, cu premierul desemnat Ludovic Orban. ANOSR anunță că va merge la discuțiile de la Palatul Parlamentului cu o serie de solicitări…
Vezi articolul