Religia să apară în trunchiul comun doar în clasa a IX-a, „Istoria evreilor. Holocaustul” și „Istoria comunismului” să fie părți ale disciplinei Istorie, cere Alianța Colegiilor Centenare / Prevederile planurilor-cadru care duc la descentralizare au nevoie de pilotare, spune organizația, care „se oferă să experimenteze” astfel de măsuri

2.143 de vizualizări
George Cazacu / Foto: captură – Institutul Aspen
„Pentru a evita riscurile în stabilirea unui CDEOȘ neadecvat, generat de  deteriorarea și demotivarea resursei umane din învățământ, dar și de alți factori, este necesară pilotarea în vederea aplicării ulterioare a noului plan-cadru”, apreciază Alianța Colegiilor Centenare într-o poziție oficială privind planurile-cadru pentru liceu, transmisă redacției Edupedu.ro. Alianța propune, totodată, o serie de schimbări la nivelul acestui proiect, inclusiv includerea disciplinelor impuse de lege – „Istoria evreilor. Holocaustul” și „Istoria comunismului din România” – în disciplina Istorie, dar și în ceea ce privește Religia.

Alianța Colegiilor Centenare arată, în poziția Consiliului său Director privind proiectul planurilor-cadru pentru liceu, că o componentă descentralizată este importantă pentru sistemul de învățământ, dar că „se impune prudență în acordarea diverselor libertăți educaționale în cazul unui  învățământ aproape nefuncțional, într-un sistem social dezechilibrat, așa cum stau lucrurile la noi în această perioadă”.

De aceea, alianța cere pilotarea schimbărilor ce țin de descentralizare, afirmând că „pilotarea este esențială pentru eliminarea riscurilor sistemice la adoptarea oricăror schimbări majore în învățământ”. Iar ACC „se oferă să experimenteze, prin pilotare, orice măsură care are în vedere descentralizarea, inclusiv proiectul planurilor-cadru supus acum dezbaterii publice”.

Consiliul Director al ACC înaintează o serie de schimbări, inclusiv la nivelul unor discipline impuse de lege, iar în cazul Religiei propune menținerea ei în trunchiul comun doar la clasa a IX-a și trecerea în curriculum la decizia elevului din oferta școlii (CDEOȘ) în celelalte clase:

Propunerile de modificări formulate de Alianța Colegiilor Centenare, la nivelul proiectului de planuri cadru pentru liceu:

  • „Trunchiul Comun, să cuprindă, la orice profil și într-un procent eficient, discipline identitare (Limba latină, Limba română, Istoria  României, Geografia României), precum și discipline formatoare (matematică, logică), respectiv discipline comprehensive (biologie,chimie, fizică pentru cunoașterea  critică, experimentală a lumii), care să fie distribuite, în cursul anilor de studiu,  conform principiilor psiho-pedagogice  pentru o asimilare optimă.
  • disciplinele Istoria evreilor. Holocaustul și Istoria comunismului din România trebuie să fie părți ale disciplinei Istorie (eventual să se numească ”Istoria secolului XX”);  
  • disciplina Religie, pentru respectarea legii, ar trebui să apară în TC doar în clasa a IX-a (pentru care elevii nu pot decide), apoi să apară în lista CDEOȘ, la clasele X-XII;
  • proiectul planului cadru pentru liceu trebuie să fie însoțit de o strategie care să prezinte viziunea ministerului în privința conținuturilor programelor școlare, a formării pentru carieră a viitoarelor cadre didactice și descentralizării selecției acestora în licee, respectiv a debirocratizării sistemului.”

Potrivit legislației în vigoare (vezi Legea 198/2023 a învățământului preuniversitar):

  • „Planurile-cadru ale învățământului liceal includ „Istoria evreilor. Holocaustul“ și „Istoria comunismului din România“, ca discipline școlare, parte a trunchiului comun.”
  • „Planurile-cadru ale învățământului primar, gimnazial, liceal includ religia ca disciplină școlară, parte a trunchiului comun. Elevilor aparținând cultelor recunoscute de stat, indiferent de numărul lor la nivelul unei unități de învățământ, li se asigură dreptul constituțional de a participa la ora de religie, conform confesiunii proprii.”
Punctul de vedere al Alianței Colegiilor Centenare, integral:

7 comments
    1. de ce? ti se pare normal sa faci 13 ani de scoala aceeasi materie? nu este pe picior de egalitate cu limba romana/ matematica; nu e obligatorie, dar trebuie sa stai la ora si desigur primesti absente in caz ca lipsesti.
      Nu este vitala, se poate trai cu succes si fara a studia religia in scoala, prin urmare nu inteleg de unde atata inversunare pentru studiul unei materii timp de atatia ani.
      Pentru cultura generala gasesti informatii fooarte usor despre religii, dar e destul de greu sa inveti pe cont propriu la matematica, fizica, chimie, bilogie…

      1. Nu mai răspândi știri false. Elevii nu primesc absente dacă nu sunt înscriși pentru frecventarea orei de religie ortodoxă. S-a trăit cu insucces pe perioada comunismului fără religie în școală. Acum încă tragem consecințele scoaterii lui Dumnezeu din sufletele copiilor în acele negre timpuri – și uite cum sunt educați copilașii din zilele noastre de către părinții care au fost îndoctrinați cu ateismul, pe timpul comunismului. Este dezastru.

  1. Titlul articolului este la fel de insinuant ca și a celorlalte anti-religie! Bineînțeles, majoritatea oamenilor se limitează doar la acesta și comentează fără să-i analizeze conținutul .
    Felicitări EduPedu pentru obiectivitate ! Sunteți statornici in lupta voastră cu Religia!

  2. Multi din profesorii de religie sunt sustinatori ai curentului legionar care a existat in perioada interbelica in Romania. La mine in scoala, din cei doi profesori, ambii au asemenea viziune.

  3. Religia este deja la cererea elevului, faptul ca face parte din trunchiul comun nu face altceva decât să respecte principiul democrației de dinainte de instaurarea comunismului în România. Adică in acele vremuri când România era grânarul Europei. Prin urmare, mult mai bine economic decât în prezent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Material susținut de Fundația Orange

Copiii pasionați de tehnologie sunt invitați să creeze animații în competiția națională SuperCoders #10 – povestea creată în Scratch poate lua viață pe ecran până pe 19 noiembrie

O nouă ediție a programului SuperCoders de programare vizuală pentru copiii cu vârste între 10 și 14 ani a început și așteaptă înscrieri până pe 19 noiembrie. Elevii pasionați de…
Vezi articolul