Remus Pricopie, rectorul SNSPA, un nou atac la universitarii-politiceni: E un “Bamboo universitar” în beneficiul educației?

2.226 de vizualizări
Remus Pricopie / Foto: Agerpres
Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, lansează un nou atac la adresa rectorilor-politicieni și a universitarilor influenți și conectați politic. Într-un editorial publicat în Adevărul, intitulat “Menirea educației” și în care face aluzii la senatorul Mihnea Costoiu, rector al Politehnicii, sau la Laurențiu Baranga, suspectat în scandalul diplomelor false și conducător de doctorat la Agronomie, Remus Pricopie alătură problemele de management și influență politică în universități altor probleme, precum implicarea inspectorilor în alegeri sau corupția.

Remus Pricopie, în Adevărul:

  • “De exemplu, cum rezolvă ministrul educaţiei problema faptului că absolvenţii universităţilor de medicină, după rezidenţiat, primesc imediat oferte greu de refuzat, de la spitale din vestul Europei, în timp ce noi nu avem medici pentru a gestiona criza medicală prin care trecem?
  • Dar problema sutelor de români (poate mii), cadre didactice universitare sau cercetători în universităţi prestigioase în străinătate, care nu sunt „eligibili” pentru a ocupa o poziţie în universităţile româneşti, cum o rezolvăm?
  • În acelaşi timp, este în interesul educaţiei ca o mare universitate cu profil tehnic din România să fie condusă de un rector-politician fără doctorat şi cu factor de impact zero al operei sale ştiinţifice – operă care, de fapt, nu există? Dar problema universităţii care pune la dispoziţia unor interese private spaţiile academice, pentru a construi un „Bamboo universitar”, cum poate fi interpretată? Este ea în beneficul educaţiei? Nu ar fi fost oare mai potrivit ca acea clădire să fie alocată studenţilor şi profesorilor din centrele de cercetare?
  • Cum rezolvăm problema corupţiei? Dar pe cea a drogurilor consumate în şcoli şi campusuri universitare, care distrug vieţile unui număr din ce în ce mai mare de adolescenţi şi tineri, şi despre care nu se vorbeşte aproape deloc oficial, de ce nu o abordăm?
  • Acceptăm în continuare implicarea inspectorilor şcolari şi a rectorilor în politică şi în campaniile electorale?
  • Nu cred că are rost să mai adaug şi cazul „conducătorului de doctorat” cu zece clase şi 19 diplome şi certificate universitare anulate de instanţă. A fost dezbătut deja şi probabil că o să mai fie, pe măsură ce apar elemente noi ale unei încrengături politico-interlope greu de acceptat, chiar şi într-un mediu academic aflat sub influenţe balcanice.”

Articolul integral poate fi citit pe site-ul Adevărul.ro

În ultimele luni, în plin sezon electoral, rectorul SNSPA și-a intensificat atacurile și criticile la adresa rectorilor-politicieni. Recent, el a lansat un alt atac tot la adresa lui Mihnea Costoiu, iar în prealabil i-a cerut ministrului Educației să interzică rectorilor să articipe la parlamentare.

Citește și:

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitatea Babeș-Bolyai lansează pe piață un aparat care măsoară calitatea aerului și eficiența energetică a clădirilor, realizat de cercetătorii săi

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca anunță că lansează pe piață aparatul SmartRadon, un sistem de monitorizare a calității aerului din clădiri. Aparatul este dezvoltat și testat de cercetătorii Universității, precizează instituția într-un…
Vezi articolul

Monica Anisie: Noutatea la BAC este că examenul va începe cu probele scrise, pe 22 iunie. Evaluarea Națională se va susține începând cu 15 iunie / Tezele nu se vor mai susține și se recuperează materia neparcursă

Evaluarea Națională 2020 se va susține începând cu data de 15 iunie, iar la examenul de Bacalaureat “noutatea va fi că va începe cu probele scrise, în data de 22…
Vezi articolul