Repartizarea copiilor la clasa pregătitoare în ordinea alfabetică a numelor, analizată anul trecut de Consiliul pentru Combaterea Discriminării: reprezintă o soluţie de a elimina eventualele discriminări

3.381 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Alegerea învățătorului de către părinți ar putea conduce la “grave dezechilibre” în școli, cu implicaţii asupra viitorului parcurs şcolar al copiilor, a avertizat în urmă cu mai bine de un an Consiliul pentru Combaterea Discriminării. Instituția a fost sesizată atunci de Inspectoratul Școlar din Timiș, care a cerut un punct de vedere cu privire la procedura repartizării în ordine alfabetică a copiilor în clasele pregătitoare, pe care o aplicase.

ISJ Timiș a fost primul inspectorat care a aplicat, în urmă cu 4 ani, repartizarea copiilor în clasele pregătitoare în ordinea alfabetică a numelor – procedura care anul acesta se respectă și în București, după cum a anunțat ieri în exclusivitate pentru Edupedu.ro inspectoarea școlară generală adjunctă a Inspectoratului Școlar București, Liliana Toderiuc Fedorca.

Verdictul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) la plângerile părinților și la solicitarea ISJ Timiș?

“Algoritmul de repartizare a elevilor în ordine alfabetică poate şi reprezintă o soluţie de a elimina eventualele discriminări generate de posibile criterii/preferinţe. Această repartizare poate fi considerată o metodă de repartiţie transparentă şi aleatorie în unităţile de învăţământ de stat”, a răspuns forul, potrivit documentelor obținute de Edupedu.ro.

Răspunsul integral al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, la plângerile părinților din Timiș cu privire la distribuirea elevilor la clase aleatoriu și la solicitarea ISJ Timiș:
Csaba Asztalos / Foto: Facebook

Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, întrunit în şedinţa din 19.09.2018, apreciază că algoritmul de repartizare a elevilor în ordine alfabetică poate şi reprezintă o soluţie de a elimina eventualele discriminări generate de posibile criterii/preferinţe. Această repartizare poate fi considerată o metodă de repartiţie transparentă şi aleatorie în unităţile de învăţământ de stat.

Pentru a se dovedi transparenţă şi neimplicare preferenţială a repartizării învăţătorilor la formaţiunile de studiu constituite, aceasta se poate face prin extragere la sorţi.

Modalitatea de repartizare a elevilor pe criteriul alfabetic este în deplină concordanţă cu prevederile O.G. nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare cu modificările şi completările ulterioare, republicată.

Pe de altă parte, alegerea învățătorului de către părinți ar putea conduce la grave dezechilibre între clasele aceleiași unităţi de învăţământ, aspect de natură a determina de la bun început o separare a copiilor, cu implicaţii asupra viitorului lor parcurs şcolar“.

Povestea repartizării aleatorii a copiilor în clase, în Timiș: “Nu am cedat și nu am făcut niciun compromis”
Aura Danielescu / Foto: Facebook

Județul Timiș a fost primul care a introdus repartizarea aleatorie a copiilor în clasele pregătitoare. Școlile din județ aplică această regulă pentru al patrulea an consecutiv.

Aura Danielescu, inspectorul școlar general din Timiș, a povestit în urmă cu un an, pentru Edupedu.ro, de ce a modificat procedura de formare a claselor: “Părinții au început tot mai mult să facă presiuni asupra factorilor de decizie: ajunseseră învățătoarele să meargă către directori cu propuneri de 50 de copii pe 25 de locuri și era foarte greu să decizi cine rămâne și cine pleacă, directorii erau și ei asaltați din partea tuturor“.

După ce a decis ca repartizarea copiilor la clase să se facă aleatoriu, părinți care “și-au tratat intrarea într-o anumită clasă încă din grădiniță evident că ne-au sesizat peste tot, au depus petiții, inclusiv la CNCD. Noi am acționat însă în paralel cu dumnealor, pentru a ne asigura că nu sunt discriminați. Ne-am adresat și noi CNCD și instituția ne întărește certitudinea că suntem pe drumul cel bun. Avem probleme, nu putem spune că nu avem probleme cu colegii cadre didactice, de multe ori ceea ce spun părinții este și întemeiat; sunt situații în care, ca în orice domeniu de activitate, din păcate un cadru didactic nu sfințește locul și acolo ne vedem nevoiți să intervenim”, a precizat Danielescu.

Dar nu putem să ducem 100 de copii la un cadru dactic și eram nevoiți să aplicăm o regulă. Foarte mulți părinți ne-au spus: credem că este o regulă, suntem de acord cu ea, merită și copiii care nu au nicio cunoștință și nicio recomandare să ajungă la un cadru didactic bun, dar vrem să vedem dacă vă abateți de la ea. Au fost convinși că nu ne vom ține de ea și că pe parcurs vor fi presiuni ca un copil să ajungă acolo unde și-a dorit părintele. Nu a existat lucrul acesta la Timiș, de la ISJ a pornit această recomandare și indiferent de rugămintea unei terțe persoane, noi nu am putut decât să stăm și să îi explicăm, însă nu am cedat și nu am făcut niciun compromis”, a continuat inspectorul.

“Cred că este o problemă foarte mare de încredere. Am avut situații în care în septembrie, după 2 zile de școală, au venit părinții de la o clasă și au spus: nu avem nevoie de o tânără învățătoare. Nu o cunoșteau, nu aveau de unde să ia feedback și erau atât de porniți să schimbăm acel cadru didactic, încât ne-am temut într-adevăr de insistențele dumnealor. Însă copiii au empatizat cu ea, iar învățătoarele tinere care vin cu experiență minimă au un interes foarte mare să obțină și ele, la rândul lor, recomandări și asta le explicăm părinților, că e greșit să pornească din start cu o preconcepție”, a declarat Aura Danielescu pentru Edupedu.ro.

Photo by Pragyan Bezbaruah from Pexels

Citește și:

 


2 comments
  1. Bun : aplicăm acest algoritm !
    Să vezi apoi zeci de cereri de transfer de la o clasă la alta pe motive care mai de care mai halucinante ! Trebuie lucrat și aici pentru a controla într-adevăr fenomenul !

  2. Foarte frumos. Sa nu avem prejudecati. Cu experienta la catedra sau fara, sa fie competenta doamna invatatoare.
    Dar pun in discutie un lucru simplu. Cum imi feresc eu copilul de o invatatoare care se exprima “AM DECAT UN CARTONAS”. Profesorul meu de limba si literatura romana s-ar rasuci in mormant.
    Lucrurile sunt mult mai profunde decat o simpla metoda de repartizare a copiilor in clasa pregatitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Prioritățile bizare ale Guvernului PSD: Masa caldă în școli ajunge la aprobare la 2 luni de la începutul școlii, tot prin OUG și tot în doar 50 de școli

Proiectul Masă caldă în școli găsește guvernul nepregătit, chiar și în al treilea an de derulare: el va fi implementat tot prin Ordonanță de Urgență, la 2 luni de la…
Vezi articolul

BREAKING Ministerul Educației aplică în toată țara regula repartizării aleatorii a copiilor în clasele pregătitoare, în baza unei proceduri transparente și nediscriminatorii

Modificare esențială introdusă de Ministrul Educației în procedura înscrierilor în clasa pregătitoare 2020: regula formării claselor de copii după criterii transparente și nediscriminatorii se aplică în toate școlile. Modelul introdus…
Vezi articolul

Calendarul înscrierilor în clasa pregătitoare 2020 a fost publicat în Monitorul Oficial: înscrierile în prima etapă se fac în perioada 4-23 martie, repartizarea copiilor în clase e stabilită de inspectorate

Calendarul înscrierilor în clasa pregătitoare 2020 a fost publicat în Monitorul Oficial. Prima etapă de înscrieri se desfășoară în perioada 4-23 martie, iar procedura de repartizare a copiilor în clase…
Vezi articolul

Evaluarea psihosomatică pentru înscrierea la clasa pregătitoare 2019 – Cum se desfășoară evaluarea psihosomatică, ce trebuie să știe copiii și care sunt riscurile școlarizării înainte de vreme

Copiii care împlinesc 6 ani după 1 septembrie 2019 pot să urmeze clasa pregătitoare numai după ce trec printr-o evaluare psihosomatică. Durează 20 de minute, se realizează la grădinițele de…
Vezi articolul