Repetarea anului școlar nu este răspunsul la pierderile în învățare provocate de pandemie – Andreas Schleicher, OECD

6.775 de vizualizări
Foto: Captura presidency.ro
Repetarea anului școlar ca măsură de recuperare a pierderilor suferite de elevi în acest an măcinat de boala COVID-19, nu este o măsură bună pentru că va aduce pagube economice, sociale și psihologice, susține expertul internațional Andreas Schleicher, directorul Directoratului pentru Educației al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) într-o analiză publicată pe platforma OECD Education and Skills Today. Andreas Schleicher este coordonatorul testărilor internaționale PISA.

Datele Sondajului Special al OECD pe Educație (Special Survey on Education), derulat în timpul pandemiei de coronavirus, au subliniat faptul că școlile au fost mai mult închise în perioada acestei crize. Din 16 martie 2020 aproape jumătate din cele 33 de state care au date comparabile au avut complet închise școlile primare și școlile gimnaziale. În medie, grădinițele au fost închise 42 de zile în 2020, în timp ce școlile primare au fost închise pentru 54 de zile, gimnaziile au fost închise pentru 63 de zile, iar liceele pentru 67 de zile, potrivit analizei citate.

Expertul subliniază faptul că unii elevi au reușit, cu ajutorul și susținerea părinților, să continue învățarea chiar și atunci când școlile s-au închis. Acesta vorbește despre „alternative de învățare susținute de părinți și profesori”. Cu toate acestea, cei mai mulți dintre elevi, remarcă Schleicher, au rămas fără educație atunci când școlile i-au trimis acasă.

Este vorba mai ales despre cei din comunitățile marginalizate, care nu au avut acces la învățarea digitală, nici la resurse de învățare și nici la instrumente adecvate, fără să mai aibă vreo motivație ca să învețe pe cont propriu. Pierderile de învățare care au urmat închiderii școlilor ar putea avea efecte economice pe termen lung și asupra bunăstării indivizilor, dar și asupra dezvoltării națiunilor.

„Unii s-au grăbit să spună că elevii ar trebui pur și simplu să repete anul școlar, ca să recupereze ceea ce au pierdut. Dar mesajul acesta de a șterge un an școlar este unul tulburător”, notează Schelicher.

„Repetarea anului școlar ar amplifica de fapt disparitățile sociale”

„Analiza OECD asupra repetării claselor sugerează că nu este nici pe departe o certitudine faptul că repetarea anului școlar ar însemna recuperarea pierderilor suferite în învățare. Mai mult, asemenea politici ar amplifica de fapt disparitățile sociale.

În plus, pentru sistemele de educație, o asemenea măsură este foarte costisitoare, știut fiind faptul că impactul ar fi de 25.000 – 35.000 de dolari per elev, în termeni de pierdere a taxelor pe venit din cauza întârzierii intrării acestor persoane pe piața muncii.

Aceste resurse ar fi mult mai bine să fie investite în creșterea eforturilor care să ajute elevii care au probleme în această criză”, potrivit expertului internațional.

Schleicher arată că 86% dinte țările participante la studiu au raportat că deja au luat măsuri remediale pentru a reduce diferențele de învățare la nivelul primar, 75% au făcut același lucru și pentru să nivelul gimnazial și 73% pentru liceu.

Peste 60% dintre statele analizate au introdus măsuri specifice axate pe elevii din zone sau medii dezavantajate, în timp ce 40% au țintit astfel de măsuri pe imigranți, refugiați, minorități etnice. Foarte important, mai mult de jumătate dintre țări au introdus măsuri specifice și pentru cei care sunt în risc de repetare a clasei sau risc de abandon școlar.

„Capacitatea locală a comunităților va fi cheia pentru o deschidere în siguranță a școlilor. Succesul deschiderii școlilor va depinde de combinarea criteriilor transparente și bine comunicate pentru operarea serviciului de educație și de flexibilitate de a implementa aceste criterii în prima linie. Asta va însemna că, cel mai probabil, autoritățile locale vor lua decizia de a implementa măsuri de genul distanțare fizică, măsuri pentru sănătate și carantinarea sau închiderea claselor sau a școlilor la apariția unor cazuri.

Cu un timp de instrucție redus va rămâne esențială prioritizarea conținutului din curriculum pentru a evita supraaglomerarea profesorilor și a elevilor până la epuizare. Când vine vorba despre învățarea la școală, prioritatea ar trebui să fie pe învățarea conținutului nou în detrimentul elementelor care se repetă și recapitulărilor”, mai scrie Andreas Schleicher.

Foto: Captura presidency.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii români încep să învețe competențe digitale la școală mult mai târziu decât majoritatea colegilor europeni, în special ca materie separată, în locul predării transcurriculare – raport

România se numără printre puținele țări europene unde școala începe să predea competențe digitale începând din clasa a V-a, în timp ce majoritatea sistemelor de învățământ introduc predare de profil…
Vezi articolul

Shanghai Ranking 2021 după domenii de studiu: Universitățile românești au o prezența modestă în clasamentele menționate de ministrul Cîmpeanu ca referință pentru finanțarea cercetării universitare / 8 din 14 apariții revin universităților din Cluj

Universitățile din România au și în acest an apariții modeste în clasamentele globale după domenii de studiu realizate de compania de consultanță Shanghai Ranking – Global Rankings of Academic Subjects…
Vezi articolul

SONDAJ Închiderea școlilor în scenariul roșu a împărțit părinții în două tabere egale / Majoritatea consideră că școala respectă regulile de prevenire, cei mai mulți cred că deschiderea școlii nu a dus la creșterea numărului de cazuri Covid-19

Părinții sunt împărțiți în două tabere egale atunci când sunt întrebați dacă apreciază că închiderea școlilor, acolo unde incidența cazurilor de Covid-19 depășește 3/1000, este sau nu o idee bună,…
Vezi articolul

Prăpastia între colegiile de elită, cu medii mari, și celelalte școli, cu multe medii sub 5, se menține și după pandemie, arată rezultatele testării inițiale din județul Iași, ediția 2022-2023 – Un raport relevant pentru școala fără teze, care se pregătește pentru examene de admitere la liceele de top

Decalajele majore între mediul rural și cel urban și între unitățile de învățământ de elită și celelalte, semnalate în pandemie prin prima testare inițială standardizată extinsă, cea organizată în județul…
Vezi articolul