Reprezentanții părinților solicită din nou ca școlile să poată opta pentru învățământ online acolo unde incidența depășește 6 la mia de locuitori

9.898 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Federația Națională a Părinților a solicitat Ministerului Educației „modificarea Art. 6 din Ordinului nr. 5.338/1.082 din 01.10.2021, în sensul permiterii suspendării activităților didactice cu prezență fizică a elevilor la nivelul unităților de învățământ preuniversitar, în localitățile în care rata incidenței este mai mare de 6/1000 de locuitori, prin decizia argumentată a consiliul de administrație al școlii (după consultarea consiliului profesoral, consiliului reprezentativ al părinților și consiliului școlar al elevilor) și informarea inspectoratului școlar”, se arată într-un comunicat de presă al acestora, transmis luni. Reprezentanții părinților au mai făcut această solicitare și pe 8 octombrie.
 • Și Consiliul Național al Elevilor (CNE) a solicitat duminică același lucru. „Menținerea unităților de învățământ deschise presupune, pentru mulți elevi, utilizarea mijloacelor de transport în comun și interacționarea cu un număr mare de persoane din comunitate, factori care conduc la răspândirea vertiginoasă a virusului”, se arată într-un comunicat de presă al acestora.
 • Amintim că, pe 30 septembrie, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a hotărât desființarea pragului de închidere a școlilor la 6 la mie. Tot atunci, Florin Cîțu a anunțat că pe lângă decuplarea de rata de incidență dintr-o localitate, decizia de închidere a școlii în format fizic nu mai ține cont nici de declararea carantinei în acel oraș sau în comuna respectivă.

Mai jos, comunicatul reprezentaților părinților:

„Federația Națională a Părinților a luat act cu consternare și privește cu profundă îngrijorare recentele declarații din presă ale domnului ministru Sorin – Mihai Cîmpeanu, făcute ca urmare a demersurilor oficiale desfășurate de federație, prin adresa Nr 81021 din 08.10.2021. Prin documentul înaintat Ministerului Educației și Ministerului Sănătății, solicitam modificarea Art. 6 din Ordinului nr. 5.338/1.082 din 01.10.2021, în sensul permiterii suspendării activităților didactice cu prezență fizică a elevilor la nivelul unităților de învățământ preuniversitar, în localitățile în care rata incidenței este mai mare de 6/1000 de locuitori, prin decizia argumentată a consiliul de administrație al școlii (după consultarea consiliului profesoral, consiliului reprezentativ al părinților și consiliului școlar al elevilor) și INFORMAREA inspectoratului şcolar.

Domnul ministru, dând frâu liber propriei percepţii legislative şi încercând să o prezinte, în calitate oficială, drept rezultatul unei atente analize, afirmă, public, că membrii federaţiei: „nu au citit un ordin simplu de ministru”.

Iniţial, am avut tendința să credem că, prin atitudinea sa, domnul ministru a încercat să jignească, grav, inteligența şi să minimalizeze munca membrilor federației noastre. Apoi, am realizat faptul că este posibil să fi fost consiliat într-un mod eronat.

Îi reamintim domnului ministru că, prin activitatea susținută a federației, ca membru în comisia de dialog social, au fost corectate, de-a lungul timpului, numeroase erori și neconcordanțe cu alte norme legale în vigoare, ce se regăseau în proiectele de acte normative supuse consultării. Și tot pentru reîmprospătarea memoriei domnului ministru și a publicului larg, reiterăm nemulțumirea noastră de a nu fi fost consultați asupra prevederilor Ordinului comun nr. 5.196/1.756/2021 și ale Ordinului comun nr. 5.338/1082/2021.

Îl asigurăm că noi am citit cu deosebită atenţie actele normative, numai că, pentru siguranța copiilor noștri, textul Ordinului comun 5.336/1082/2021 este, cel puțin, insuficient!

În schimb, am constatat că domnul ministru nu a lecturat Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 76 din 30.09.2021 în dispozitivul căreia se precizează:

Se abilitează Ministerul Educației (…) în vederea modificării Ordinului comun nr. 5.196/1.756/2021, în sensul permiterii participării zilnice, cu prezență fizică la cursuri, a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, indiferent de rata de incidență cumulată, stabilirii modalităților de adoptare a deciziilor de suspendare a prezenței fizice la cursuri, a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, utilizării în unitățile de învățământ a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din probă de salivă 2 pentru elevi, profesori/învățători educatori, în scopul monitorizări permanente și eficiente a riscului epidemiologic la nivelul acestora. (…)”

Foto: © Eakrin RasadonyindeeDreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


15 comments
 1. Oricât ai fi de bună-credință, este tot mai greu să crezi în bunele intenții ale autorităților. Vreau să cred că se urmărește binele comun, însă măsurile și atitudinea autorităților sunt descurajante. Intervențiile celor de la Federația Națională a Părinților îmi mai dau puțină speranță, dar din păcate par să fie ignorați de cei din ministerul Educației.

 2. Ar trebui o decizie clara de închidere, nu de pasat responsabilități și asumări… Sa se dispună clar trecerea în on line. Măsurile trebuie clare și dispuse nu lăsate la latitudine cu ciomagul deasupra capului… Altfel nu știu cine își va asuma o astfel de decizie, ținând cont că la nivel înalt nu se doreste… Din păcate siguranța copiilor, a noastră nu prezintă importanță… Altele trebuie reglate…

 3. Să nu ne batem joc de acești copii nevinovați care habar nu au că au ajuns fără voia lor “cobaii lor”.Ce siguranță în școli!,când profesorii sunt fără mască de elevi nu mai vorbim,cazuri de infectări care sunt ținute ascunse să nu se închidă școala,nimic.Nu putem să ne punem cu alte state pt că nu este cazul mai ales când vine vorba de învățământ suntem PRAF de sănătate PRAFFF, cine își asumă responsabilitatea dacă copilul merge la școală sănătos și se întoarce infectat și mai rău,mai duce virusul și la cei din casă(părinți,frați și mai ales la bunici care sunt foarte vulnerabili). ȘCOALA ONLINE ESTE CEA MAI SIGURĂ SOLUȚIE PT SIGURANȚA COPIILOR!

  1. Corect asa este in scolile din Galati copii mici cu masti de nu au aer iar cadrele fara nu e norrmal Sa se faca ore online daca vrem copii sanatosi eu ca parinte mam vaccinat cadrele nu de ce pentru ele nu e valabil sa umble Arafat prin svoli sa testeze cadrele si dupa aia sa ne trimita foi de semnat pentru acord de testare copii

 4. Nu le pasa, au o cruzime si o impietrire bolnave.
  Au idei fixe si ambitii nesănătoase.
  Ma refer desigur la tandemul Câmpeanu-Câtu.

 5. Cele 2 perioade impuse de Guvern in online adunate impreuna dau mult peste 5 luni. Ori mintiti, ori nu stiti matematica, ori in scoala dumneavoastra se petrec lucruri ilegale. Da, stam de 2 ani in online pe banii nostri si ne am saturat. Ia-mi tu de toate si mergi in locul meu, ca spui ca e bine.

  1. Suntem din păcate în voia sortii , nu avem nici o autoritate competenta reprezentata la vârf care cu competenta sa gestioneze situația actuala. îImi pare rău că trebuie sa o spun însă aceasta este realitatea. Este grav ca exista in acest moment profesori care se îmbolnăvesc vaccinati, nevaccinati , elevi în aceeași situatie , totul pentru o decizie care este pasata de la unii la alții de a menține școlile deschise in condițiile în care atentie! nu avem deloc prevazut planul B. Adica, nu avem medicamente în stoc, nu detinem aparatura de specialitate, nu avem suficiente paturi la ATI, nu avem personal medical suficient etc . În cazul de fata am ajuns sa ne rugam doar la Dumnezeu sa ne ajute!. În final o concluzie, domnule ministru nota dvs pentru modul cum gestionati situația din scoli daca îmi permiteți bineînțeles, cu indulgenta zero!.

 6. Chiar nu înțelegeți că nu le mai pasă???

  Ministerul putea sa explice de exemplu câte scoli au stat anul trecut efectiv in on line …pt ca se tot rostogolește minciuna că toti elevii din țară au stat 2 ani in on-line.

  In orasul in care locuiesc, oras cu 180.000 locuitori, din Muntenia, anul trecut si anul acesta, elevii au stat efectiv in on line 5 luni, restul de 8 luni fiind fizic la școală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Diplomele de BAC 2023 pot fi eliberate mai repede în acest an, chiar înainte de afișarea rezultatelor finale, dar doar pentru elevii care nu depun contestații / Peste 49.000 de contestații au fost depuse anul trecut

Diplomele de Bacalaureat 2023 vor fi eliberate de școli înainte de afișarea rezultatelor finale, pentru absolvenții de liceu care nu depun contestații, potrivit unei informări trimite de Ministerul Educației către…
Vezi articolul

Este puțin frustrant ca atunci când ai câteva zeci de ani la catedră să primești lecții din partea unora care nu au mers nici o oră la clasă, în fața elevilor sau a studenților – prima reacție a ministrului la criticile din moțiunea simplă, depusă de USR la Parlament

Este puțin frustrant ca atunci când ai câteva zeci de ani la catedră să primești lecții din partea unora care nu au mers nici o oră la clasă, în fața…
Vezi articolul