Reprezentanții profesorilor, mințiți în față de reprezentanții Ministerului Educației că aplicația de salarizare EduSal ar fi permis mereu plata sporului pentru condiţii vătămătoare de muncă / Luna trecută, Tribunalul Hunedoara a obligat Ministerul Educației să actualizeze aplicația exact pentru ca acest spor să poată fi calculat

26.148 de vizualizări
Aplicația de salarizare a personalului din Învățământ
Foto: captura Edusal
Reprezentanții Ministerului Educației au transmis sindicatelor profesorilor că aplicația de salarizare a personalului din Învățământ „a permis și permite și la momentul actual plata” sporului pentru condiţii de muncă periculoase sau vătămătoare, potrivit unei informări a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). De remarcat este faptul că, luna trecută, Tribunalul Hunedoara a decis că Ministerul Educației este obligat de instanță să actualizeze aplicația de salarizare a angajaților din Învățământ, pentru calcularea sporului de condiții vătămătoare de 15%.

„În ședința Comisiei de dialog social de la nivelul Ministerului Educației din data de 20 martie 2024, la solicitarea președintelui FSLI, reprezentanții M.E. au comunicat faptul că aplicația EduSal a permis și permite și la momentul actual plata acestor drepturi, cu condiția specificării, în aplicație, a sentinței judecătorești prin care s-a dispus plata acestora. În cursul lunii viitoare, se va emite un ordin, prin care se va stabili, pentru viitor, modul de aplicare a acestor sentințe”, potrivit FSLI.

Conform sursei citate, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a solicitat să fie creată, în EduSal, o funcție care să permită școlilor să indice titlul executoriu în baza căruia sunt acordate drepturile salariale, perioada pentru care instanța a dispus plata acestor drepturi și care să permită calculul și plata acestor drepturi:

„Prin adresa nr. 83/07.03.2024, FSLI a solicitat Ministerului Educației să dispună luarea măsurilor necesare pentru a se asigura punerea în executare a hotărârilor judecătorești având ca obiect plata drepturilor salariale neacordate reprezentând sporul pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă.

FSLI a atras atenția asupra faptului că aplicația EduSal nu permite calculul și plata sporului pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă dispusă prin hotărâri judecătorești definitive.

Federația a solicitat ca, în EduSal, să fie creată o funcție care să permită unităților de învățământ să indice titlul executoriu în baza căruia sunt acordate drepturile salariale, perioada pentru care instanța a dispus plata acestor drepturi și care să permită calculul și plata acestor drepturi”, după cum se arată în informarea FSLI.

Ce stabilește Legea salarizării nr. 153/2017

Articolul 13 – „(1) În raport cu condițiile de muncă în care se desfășoară activitatea, condiții periculoase sau vătămătoare, personalul salarizat poate primi un spor de până la 15% din salariul de bază, dar nu mai mult de 1.500 lei brut lunar, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

(2) Locurile de muncă, categoriile de personal, mărimea concretă a sporului, precum și condițiile de acordare a acestora se stabilesc de către ordonatorul de credite, cu consultarea partenerilor sociali, în limita prevederilor din Regulamentul prevăzut la art. 23 din prezenta lege, elaborat potrivit prezentei legi, având la bază buletinele de determinare sau, după caz, expertizare, emise de către autoritățile abilitate în acest sens.

(3) Personalul didactic care desfășoară activitate de predare – învățare – evaluare în sistemul penitenciar primește un spor de până la 15% din salariul de bază.”

Amintim că noul contract colectiv de muncă (CCM) la nivel de sector – Învățământ 2023 a intrat în vigoare de pe data de 5 iulie, potrivit documentului semnat de liderii sindicali din Educație și ministra Ligia Deca. Iată ce prevede documentul:

Articolul 28 – „(12) Angajaţii care lucrează în condiţii grele, periculoase sau vătămătoare, nevăzătorii, alte persoane cu handicap, tinerii sub vârsta de 18 ani beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar de 6 zile lucrătoare, în condiţiile legii.”

Citește și:
Ministerul Educației este obligat de instanță să actualizeze aplicația de salarizare a angajaților din Învățământ, pentru calcularea sporului de condiții vătămătoare de 15%
Noul contract colectiv de muncă pentru Învățământ intră în vigoare de astăzi – descarcă documentul. Cele 17 noutăți pentru profesori și ceilalți angajați

12 comments
  1. la paznici e jaf ,nu tu plata la orele suplimentare care în unele luni e de 80 de ore peste ce trebuie nu tu sâmbete, duminici ,revelioane ,Crăciunului petrecute la post fără nici o plată compensatorie și tot așa.

    1. Vatamare neuropsihica,lucrând zilnic cu peste 100 de elevi (toți educati “excelent” de dvs si de alti părinți ).

    2. Ce sporuri au secretarii si contabilii? 0bserv ca “tocmai” de ei nu au loc unii! sporuri……..0 lei………ca sa stiti. si sa nu mai vorbiti. …

  2. Asta si altele de acest gen, si chiar mai grave, au loc din cauza lipsei de unitate a cadrelor didactice (datorată in mare parte lașității unora din acestia ,precum si supunerii oarbe a altora in fața abuzurilor si a absurdităților).

    1. Sunt de acord cu dvs. Și dacă facem sesizări, suntem numiți reclamangii.
      Pe unele cadre didactice nu poți să le atingi cu o floare că imediat se aricesc când le sesizez o problema.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Proiectul CaringUniversities pentru sănătatea mintală a studenților, al Organizației Mondiale a Sănătății și al Universității Harvard, va fi implementat în România de o rețea universitară coordonată de Babeș-Bolyai

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), împreună cu colaboratorii săi din țară, reuniți în rețeaua națională WellbeingAcademy, va implementa în România proiectul international CaringUniversities al Organizației Mondiale a Sănătății și al…
Vezi articolul

FOTO Primele imagini de la telescopul Euclid al Agenției Spațiale Europene, venite la o lună de la lansare / Cercetătorii vor primi anul acesta un volum de date comparabil cu cel adunat de telescopul Hubble în timp de 30 de ani

Primele imagini ale telescopului spațial Euclid lansat de Agenția Spațială Europeană (ESA), misiune spațială la care participă și România prin Institutul de Științe Spațiale (ISS) și Agenția Spațială Română (ROSA),…
Vezi articolul

Dezbatere Edupedu.ro – UiPath Foundation - Brio.ro

VIDEO Raluca Negulescu-Balaci, director executiv UiPath Foundation: În educație nu funcționează intervențiile pe termen scurt, ci exact opusul – intervenții pe termen lung, în așa fel încât elevii să recupereze decalajul educațional

În educație nu funcționează intervențiile pe termen scurt, ceea ce funcționează în schimb este exact opusul – „intervenții pe termen lung, în așa fel încât elevii să recupereze decalajul educațional…
Vezi articolul

Zero legi în dreptul Ministerului Educației, în Planul Anual de Lucru al Guvernului aprobat miercuri, deși în planul legislativ era anunțat un proiect de lege bazat pe „România educată”, în iunie, iar ministrul Cîmpeanu susținea că lansează dezbaterea luna aceasta

Ministerul Educației nu a propus niciun proiect legislativ în Planul Anual de Lucru al Guvernului, document publicat sub formă de raport de implementare și realizare a priorităților propuse de instituțiile…
Vezi articolul

Parlamentul a votat mai mulți angajați și salarii cu până la 50% mai mari la Administrația Fondului pentru Mediu, în plină grevă a profesorilor care cer majorări de lefuri și după ce Guvernul a adoptat reduceri de cheltuieli

Camera Deputaților a votat, marți, creșterea numărului de angajați și o majorare cu până la 50% a salariului pentru o parte din angajații de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM),…
Vezi articolul