Rețeaua de medicină școlară din București are de azi un program prin care datele medicale ale elevilor sunt informatizate. Pentru stocarea lor e nevoie de acordul părinților

532 de vizualizări
Foto: © Savannah1969 | Dreamstime.com
Reţeaua de medicină şcolară din Bucureşti, care are 609 cabinete, beneficiază începând de vineri de un program informatic, prin care datele medicale ale elevilor sunt disponibile în format electronic, atât timp cât există acordul părinților, a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, directorul general al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Vasile Apostol, citat de Agerpres. El a spus că proiectul este unic în ţară.

Vasile Apostol, despre facilitățile programului:

  • “Începând de astăzi, Reţeaua de medicină şcolară din Bucureşti a Primăriei Capitalei beneficiază de un program informatic. (…) Digitalizarea presupune simplificarea activităţii cadrelor medicale, gestionarea riguroasă a stocurilor de medicamente şi materiale sanitare, automatizarea abordărilor statistice şi un management mai eficient al stării de sănătate a copiilor şi tinerilor.
  • Facilităţile acestui program informatic sunt următoarele: dosarul electronic pentru fiecare elev permite accesarea istoricului medical şi a formularelor medicale, consultarea fişelor medicale electronice, prescripţii, diagnostice, plan de tratament, evidenţa tratamentelor şi consultarea istoricului de tratament, rapoarte – obţinerea unor rapoarte care conţin date prelucrate şi sintetizate oferind informaţii critice în procesul de dezvoltare a strategiilor pe termen mediu şi lung, ţine evidenţa stocurilor şi tot ce înseamnă zona de organizare a resurselor umane, organizare financiară.
  • Programul se numeşte Medschool, este unic în România”.

El a spus, potrivit sursei citate, că “nu se va stoca nimic din punct de vedere medical în softul nostru decât cu acordul părinţilor. (…) Pentru anul trecut avem deja 90.000 de acorduri din partea părinţilor de a stoca în cloud – în sistemul informatic – elemente ce ţin de fişa medicală a copilului. Vom stoca numai pentru copiii pentru care avem acord. Din cei 250.000, avem 90.000 de acorduri pe care le-am obţinut din partea părinţilor”.

El a făcut apel la părinţii care anul trecut au refuzat să îşi dea acordul să îşi reconsidere poziţia.

Reprezentantul Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar – Bucureşti, Eugen Ilea, a spus că noul program este foarte util atât pentru părinţi, cât şi pentru copii, dar şi personal medical. Iar preşedintele Sanitas Bucureşti, Viorel Huşanu, este de părere că un astfel de proiect ar trebui să fie dezvoltat în toată ţara, potrivit sursei citate.

Medicul coordonator în reţeaua de medicină şcolară din Sectorul 3, Corina Brateş, a asigurat părinţii că nicio manevră nu se va face în cabinetul medical fără acordul lor:

  • “Avem personal care va asigura un triaj observaţional, pentru că în această perioadă de pandemie nu se pot face toate manevrele care sunt clasice într-un triaj, dar îi rugăm pe toţi părinţii să colaboreze cu cadrele medicale, astfel încât niciun potenţial infectat să nu intre în şcoală. Să fie siguri că nicio manevră care se face în şcoală nu se face fără acordul dumnealor şi că tot ceea ce facem este în interesul copilului. Acordurile care se cer pentru a face astfel de acţiuni, de a implementa diferite programe de digitalizare, de a face testări sau vaccinări – toate se referă la buna colaborare şi la siguranţa pe care vrem să o transmitem familiilor”.

Reţeaua de medicină şcolară din Bucureşti însumează 609 cabinete medicale şcolare în instituţiile de învăţământ de stat – grădiniţe, şcoli şi universităţi. Astfel, 452 de cabinete sunt de medicină generală, iar 157 de cabinete de medicină stomatologică. În reţea lucrează 869 de cadre medicale: 266 medici şi 603 asistenţi medicali.

Foto: © Savannah1969 | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Inspectorii școlari generali ar putea beneficia de decontarea transportului, dacă nu au locuință în localitatea în care își are sediul direcția de învățământ preuniversitar – inițiativă legislativă

Inspectorii școlari generali ar putea să aibă transportul decontat, dacă nu dispun de locuință în localitatea în care își are sediul direcția de învățământ preuniversitar, potrivit unei inițiative legislative, document…
Vezi articolul