Revenirea astronauților americani pe lună pentru prima dată după 50 de ani, amânată până în anul 2026 de NASA: „Ne ajustăm calendarul”

573 de vizualizări
Foto: NASA via nasa.gov/gallery/apollo-17/
NASA a anunţat că amână cu aproape un an misiunile Artemis 3, care ar trebui să trimită astronauţi pe Lună pentru prima dată după 1972, şi Artemis 2, în cadrul căreia un echipaj va face un ocol în jurul Lunii fără să aselenizeze, informează AFP, potrivit Agerpres.

“Ne ajustăm calendarul, vizând Artemis 2 în septembrie 2025, iar Artemis 3 în septembrie 2026”, a declarat directorul NASA, Bill Nelson, în cadrul unei conferinţe de presă.

Până acum, misiunea Artemis 2 era programată la sfârşitul anului 2024, iar Artemis 3 la sfârşitul anului 2025.

“Siguranţa este prioritatea noastră numărul unu”, a declarat Bill Nelson, precizând că agenţia spaţială şi companiile private partenere au nevoie de mai mult timp, conform sursei citate.

În pofida acestor amânări, “chiar nu cred că China va ajunge (pe Lună) înaintea noastră”, a declarat Bill Nelson.

Scopul programului Artemis este de a stabili o prezenţă umană durabilă pe Lună, în vederea pregătirii călătoriei primului echipaj spre Marte.

Acest program a fost inaugurat în 2022 cu misiunea Artemis 1, care a pilotat cu succes vehiculul spaţial Orion în jurul Lunii pentru a îl testa fără echipaj.

Misiunea Artemis 2 ar trebui să dureze aproximativ 10 zile şi va trimite patru astronauţi într-o călătorie în jurul Lunii, fără a aseleniza. Trei americani – Reid Wiseman, Victor Glover şi Christina Koch – şi un canadian – Jeremy Hansen – se află deja în plină perioadă de pregătire.

Această misiune a fost amânată din motive de siguranţă, deoarece mai multe probleme trebuie rezolvate înainte de lansare, a explicat Amit Kshatriya, un înalt oficial al NASA, conform Agerpres.

Prima se referă la scutul termic care protejează capsula Orion la reintrarea în atmosfera terestră. În timpul misiunii Artemis 1, din scutul termic a fost eliberat material ars, ceea ce nu era de aşteptat. O anchetă în acest sens urmează să fie încheiată în primăvară.

NASA doreşte, de asemenea, mai mult timp pentru a lucra la bateriile sistemului de ejectare a capsulei Orion, care trebuie să funcţioneze în cazul unei probleme în timpul lansării.

“Provocări de dezvoltare”

Artemis 3 va deveni atunci prima misiune care va trimite astronauţi pe suprafaţa lunară după mai bine de 50 de ani care vor fi trecut de la încheierea programului Apollo.

Însă două elemente esenţiale nu sunt încă pregătite: în primul rând, un modul lunar de asolizare, comandat companiei spaţiale SpaceX, şi în al doilea rând, costume spaţiale adaptate la mediul lunar, a căror dezvoltare a fost încredinţată companiei Axiom Space.

Noua dată, 2026, îi permite NASA să ia în considerare “provocările de dezvoltare cu care se confruntă partenerii noştri industriali”, a declarat Amit Kshatriya.

FOTO Traseul misiunii Artemis 3 (sursa):

Foto: NASA

Potrivit Agerpres, modulul lunar va fi o versiune modificată a navei Starship, aflată în prezent în curs de dezvoltare de către SpaceX, compania miliardarului Elon Musk.

Însă primele două zboruri ale Starship, montate pe racheta sa propulsoare Super Heavy, s-au încheiat cu explozii în 2023. Un nou zbor de testare ar trebui să aibă loc în februarie, a declarat marţi Jessica Jensen, o directoare de la SpaceX.

Pentru a ajunge pe Lună, Starship va trebui, de asemenea, să fie realimentată în zbor – o operaţiune riscantă şi încă netestată. Aproximativ “zece” vehicule Starship pline cu combustibil vor trebui să decoleze pentru a aproviziona nava spaţială care va face călătoria spre Lună, a declarat Jessica Jensen.

O alunizare fără echipaj uman a navei Starship ar trebui să aibă loc, de asemenea, înainte de Artemis 3.

Artemis 4 este în continuare programată pentru septembrie 2028. Aceasta va fi prima misiune către noua staţie spaţială Gateaway.

Primele două elemente ale acestei staţii de pe orbita Lunii urmau să fie lansate în 2025, dar şi acest calendar va fi revizuit, a anunţat NASA, conform aceleiași surse.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Premierul Ciolacu i-a primit în biroul său de la guvern pe olimpicii internaționali la matematică și fizică: Poate unul dintre voi ajunge aici / La întâlnire a participat și Ligia Deca, ministrul PNL al Educației, însă nici în comunicat, nici în fotografii aceasta nu apare

Elevii români care au obținut recent performanțe la Olimpiadele Internaționale de Matematică și Fizică și profesorii lor s-au întâlnit astăzi cu premierul Marcel Ciolacu, la Palatul Victoria, potrivit unui comunicat…
Vezi articolul

Pricopie, atac la adresa ministrului Educației: „Ce face Sorin Cîmpeanu este imoral și ilegal, iar într-o bună zi va fi menționat în manualele de științe politice ca exemplu de impostură și deturnare a instituțiilor publice pentru scopuri politice ilegitime”

Profesorul și fostul ministru al Educației Remus Pricopie, rectorul SNSPA, l-a criticat dur pe ministrul Sorin Cîmpeanu într-o postare de pe Facebook, făcând referire la demiterea de către ministru a…
Vezi articolul

Numărul de ore de educație civică din Franța vor fi dublate din septembrie 2024 și elevii vor avea curs de istoria artei, anunță președintele Emmanuel Macron, care vrea și introducerea teatrului în școli: Asta dă oralitate, încredere, contact cu marile texte ale literaturii

Elevii din Franța vor studia de două ori mai multe ore de educație civică și vor avea ca noutate ore de istoria artei în orar, de la începutul anului școlar…
Vezi articolul

DOCUMENT Iohannis a decorat-o pe Daniela Vișoianu, controversata consilieră de la Ministerul Educației. Ea are contracte în derulare cu ministerul și Cumpănașu. Legăturile cu băieții deștepți din energie

Președintele Klaus Iohannis i-a acordat astăzi Danielei Vișoianu ordinul Național pentru Merit în grad de Cavaler, în cadrul unei ceremonii oficiale organizate la Cotroceni. Distincția i-a fost decernată la 4…
Vezi articolul