Revoltă în Albania, Bosnia și Kosovo, după ce austriacul Handke a primit Nobelul pentru Literatură: ‘Un admirator al lui Miloşevici, dublat de un negaţionist, primeşte Premiul Nobel’ – presa kosovară

389 de vizualizări
Foto: Facebook/ Peter Handke
“Un admirator al lui Miloşevici, dublat de un negaţionist, primeşte Premiul Nobel pentru Literatură”, a titrat ieri cotidianul Koha Ditore din Kosovo, după ce Academia Suedeză a anunțat că scriitorul austriac Peter Handke este laureatul prestigioasei distincții, pentru anul 2019. Inclusiv Handke s-a arătat ieri “surprins” de faptul că i s-a acordat prestigioasa distincție. Scriitor și dramaturg, el a calificat decizia Academiei Suedeze drept “foarte curajoasă”, după disensiunile stârnite de opera sa, scrie AFP, preluată de News.ro.

Anunţul de ieri al Comitetului Nobel a stârnit revolta autorităților în Albania, Bosnia și Kosovo, scriitorul austriac fiind denunţat ca un admirator al lui Slobodan Miloşevici şi un “negaţionist” al crimelor din timpul războaielor din fosta Iugoslavie.

“Nu am crezut niciodată că o să-mi vină să vomit din cauza Premiului Nobel”, a scris premierul albanez, Edi Rama, pe Twitter.

Membrul bosniac al Președinției Bosniei și Herțegovinei, Sefik Dzaferovic, a declarat că “este rușinos că Comitetul Nobel a ignorat cu ușurință faptul că Handke i-a justificat și protejat pe Slobodan Milosevic și pe Radovan Karadzic și Ratko Mladic” și a acuzat Academia Suedeză că “și-a pierdut complet busola morală”, relatează AFP.

În 2006, Handke a stârnit vii controverse pentru declarațiile sale în favoarea Serbiei, ca urmare a războaielor care au însângerat fosta Iugoslavie. El a asistat la funeraliile fostului preşedinte sârb Slobodan Miloşevici, condamnat pentru crime de război contra umanităţii şi genocidului, şi care a murit în închisoare, scrie News.ro.

După toate disensiunile (…), am fost surprins. Acest gen de decizie este foarte curajoasă din partea Academiei Suedeze“, a declarat joi Peter Handke presei aflată în faţa casei sale din Cheville, Franța. Întrebat în mod concret despre aceste subiecte, el a refuzat să aibă vreo “poziţie politică”: “Natura mea este cea a unui scriitor, nu a unui jurnalist”, a spus el, citat de Agerpres.

În cursul carierei sale, scriitorul a declarat că ar trebui “desființat” Nobelul pentru Literatură, “o falsă canonizare” care “nu aduce nimic cititorului”.

  • Întrebat ieri de presă despre declarațiile sale din trecut referitoare la desființarea Nobelului pentru Literatură, Peter Handke a declarat că a vorbit “în calitate de cititor, nu de autor”. “Astăzi, nu mai gândesc la fel”, a continuat el, anunțând că va merge la ceremonia de acordare a premiului, la Stockholm, scrie Agerpres.

Handke a acuzat Occidentul că a atacat Serbia ‘neputincioasă’, a negat genocidul la Srebrenica chiar și după ce a fost confirmat la Tribunalul de la Haga“, scrie astăzi cotidianul kosovar Koha Ditore.

 

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

DOCUMENT Ministerul Educației decontează câte 60 de lei de participant pentru fiecare activitate extracurriculară organizată online de universități, de 6 ori mai mult față de cele organizate fizic. Rectorii trebuie să trimită lista pentru bani până pe 2 decembrie

Ministerul Educației aprobă decontarea unei sume de câte 60 de lei pentru fiecare participant la o activitate extracurriculară organizată online de universități, potrivit ordinului de ministru al educației publicat în…
Vezi articolul
Daniel Funeriu

Daniel Funeriu, despre laserul de la Măgurele care a atins azi puterea maximă cu tot echipamentul: „Pentru prima dată în istoria sa, România e prima în lume într-un domeniu al ştiinței. De acum încolo ține de noi să fructificăm acest avantaj competitiv uriaş”

„Pentru prima dată în istoria sa, România e prima în lume într-un domeniu al ştiinței”, a declarat Daniel Funeriu pentru Edupedu.ro. „Mai departe depinde de noi dacă vom frunctifica acest…
Vezi articolul