Revoltă în Albania, Bosnia și Kosovo, după ce austriacul Handke a primit Nobelul pentru Literatură: ‘Un admirator al lui Miloşevici, dublat de un negaţionist, primeşte Premiul Nobel’ – presa kosovară

372 de vizualizări
Foto: Facebook/ Peter Handke
“Un admirator al lui Miloşevici, dublat de un negaţionist, primeşte Premiul Nobel pentru Literatură”, a titrat ieri cotidianul Koha Ditore din Kosovo, după ce Academia Suedeză a anunțat că scriitorul austriac Peter Handke este laureatul prestigioasei distincții, pentru anul 2019. Inclusiv Handke s-a arătat ieri “surprins” de faptul că i s-a acordat prestigioasa distincție. Scriitor și dramaturg, el a calificat decizia Academiei Suedeze drept “foarte curajoasă”, după disensiunile stârnite de opera sa, scrie AFP, preluată de News.ro.

Anunţul de ieri al Comitetului Nobel a stârnit revolta autorităților în Albania, Bosnia și Kosovo, scriitorul austriac fiind denunţat ca un admirator al lui Slobodan Miloşevici şi un “negaţionist” al crimelor din timpul războaielor din fosta Iugoslavie.

“Nu am crezut niciodată că o să-mi vină să vomit din cauza Premiului Nobel”, a scris premierul albanez, Edi Rama, pe Twitter.

Membrul bosniac al Președinției Bosniei și Herțegovinei, Sefik Dzaferovic, a declarat că “este rușinos că Comitetul Nobel a ignorat cu ușurință faptul că Handke i-a justificat și protejat pe Slobodan Milosevic și pe Radovan Karadzic și Ratko Mladic” și a acuzat Academia Suedeză că “și-a pierdut complet busola morală”, relatează AFP.

În 2006, Handke a stârnit vii controverse pentru declarațiile sale în favoarea Serbiei, ca urmare a războaielor care au însângerat fosta Iugoslavie. El a asistat la funeraliile fostului preşedinte sârb Slobodan Miloşevici, condamnat pentru crime de război contra umanităţii şi genocidului, şi care a murit în închisoare, scrie News.ro.

După toate disensiunile (…), am fost surprins. Acest gen de decizie este foarte curajoasă din partea Academiei Suedeze“, a declarat joi Peter Handke presei aflată în faţa casei sale din Cheville, Franța. Întrebat în mod concret despre aceste subiecte, el a refuzat să aibă vreo “poziţie politică”: “Natura mea este cea a unui scriitor, nu a unui jurnalist”, a spus el, citat de Agerpres.

În cursul carierei sale, scriitorul a declarat că ar trebui “desființat” Nobelul pentru Literatură, “o falsă canonizare” care “nu aduce nimic cititorului”.

  • Întrebat ieri de presă despre declarațiile sale din trecut referitoare la desființarea Nobelului pentru Literatură, Peter Handke a declarat că a vorbit “în calitate de cititor, nu de autor”. “Astăzi, nu mai gândesc la fel”, a continuat el, anunțând că va merge la ceremonia de acordare a premiului, la Stockholm, scrie Agerpres.

Handke a acuzat Occidentul că a atacat Serbia ‘neputincioasă’, a negat genocidul la Srebrenica chiar și după ce a fost confirmat la Tribunalul de la Haga“, scrie astăzi cotidianul kosovar Koha Ditore.

 

 

 

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Monica Anisie, în ședință la Inspectoratul Școlar București: Astăzi vor decide dacă este nevoie să revizuiască unele scenarii / Am avut o discuție și cu prefectul, cu inspectorul școlar și cu directoarea de la DSP, i-am rugat să verifice toate scenariile

Ministrul Educației participă la o ședință pe care a convocat-o la Inspectoratul Școlar București, la care sunt prezenți inspectorii școlari generali adjuncți, inspectorul general și inspectori de sector. Tot în…
Vezi articolul