Rezolvarea subiectelor la Sociologie. Profesoara Alexandra Poenaru: Am observat în barem câteva noutăți cu privire la alocarea punctajului

3.268 de vizualizări
Foto: © Maurice Van Den Bosch | Dreamstime.com
„Am observat în barem câteva noutăți cu privire la alocarea punctajului. De pildă, la Subiectul III.4., apare mențiune conform căreia în situația în care candidatul tratează subiectul la nivel teoretic, fără a formula un exemplu concret, se acordă 1 punct din cele 4 puncte posibile, ceea ce nu apărea până acum”, a menționat profesoara Alexandra Poenaru pentru Edupedu.ro.

„La fel la subiectul II, punctele 2 (explicare adecvată- 4p./explicare inadecvată-1p) și 4 (în situația în care candidatul formulează punctual de vedere personal, fără să-l prezinte se acordă 1 punct din cele 3 puncte posibile)”, a mai spus cadrul didactic.

Alexandra Poenaru este de părere că cele mai multe cerințe au făcut referire „la conceptele de familie, grup social, relații sociale cel puțin la subiectele II si III”. De asemenea, profesoara mai spune că „primul subiect cred că nu a ridicat mari dificultăți elevilor”.

Subiectul I.

1.c, 2.a, 3. d, 4.d, 5.b, 6.b, 7.c, 8.b, 9.d, 10. b

Subiectul II.

a.5, b.1, c. 4, d.3

B. 1. Ideea textului se referă la conceptul de socializare care contribuie la formarea comportamentului unei persoane în acord cu normele și regulile dezirabile având drept consecință conformitatea și consensul.

2. Principalele concepte ce puteau fi alese sunt următoarele: socializarea, grupul social, valori și norme.

Să presupunem că am ales socializarea și grupul social. O posibilă rezolvare este următoarea:

Două concepte sociologice la care fae referire textul sunt socializarea și grupul. Potrivit lui Anthony Giddens, socializarea reprezintă „procesul prin care copilul neajutorat devine treptat o persoană conștientă de sine, inteligentă, integrată în tipul de cultură în care s-a născut”. Grupul este o entitate de mai multe persoane aflate în relaţii de interacţiune şi dependenţă reciprocă, mijlocite de o activitate comună.

Legătura dintre cele două concepte se referă la faptul că grupul este un important agent al socializării care dezvoltă norme şi valori ce eglementează comportamentul tuturor membrilor săi. Grupul joacă un rol important în împărtăşirea valorilor şi stilurilor de viaţă comune ajungând chiar la constituirea unei adevărate culturi proprii. Influența din partea grupului poate fi atât pozitivă (atunci când comportamentul membrilor este în acord cu modelele oferite de societate) cât și negativă (atunci când există conflict între comportament și regulile sociale).

În concluzie, cu toții suntem influențați de grupurile din care facem parte, acestea fiind un factor influent în procesul de socializare al copilului de la o vârstă fragedă.

3. Ipoteza se poate confirma. În cadrul familiei se realizează socializarea de bază sau primară iar copilul învață că că indivizii au interese, dorințe și obiceiuri de care ceilalți trebuie să țină seama, învață că trebuie să împartă resursele limitate, învață cum se așteaptă societatea ca el să se poarte, cum să acționeze pentru a-și satisfice un scop, o dorință. Socializarea realizată în cadrul familiei este esențială pentru integrarea socială a copilului. În consecință, copilulul va dezvolta comportamente dezirabile, conformiste, adică, așa cum precizau Hollander și Willis – „un comportament desfășurat cu intenția de a îndeplini expectanțele normative așa cum sunt ele percepute de către individ”.

4. În cadrul acestui exercițiu se poate porni de la definiția grupului de egali (Grup de egali sau similaritate este format din persoane de aproximativ aceeasi varsta, cu acelasi status social si cu aceleasi interese). Relatiile intre egali asigura dezvoltarea armonioasa a personalitatii sub raport cognitiv.Grupul de egali influențează integrarea socială a copiilor și adolescenților. De asemenea, fiecare poate susține o părere personală cu privire la cerința solicitată.

Subiectul III.

  1. Indicatorii de status sunt elemente care pot să ajute la indicarea statusului unei persoane.
  2. Două caracteristici: sunt reglementate prin norme și coduri, decurg din diviziunea socială a activităților, presupun implicarea partial a setului de roluri și statusuri.
  3. Grupul este o entitate de mai multe persoane aflate în relaţii de interacţiune şi dependenţă reciprocă, mijlocite de o activitate comună. Grupul dezvoltă norme şi valori care reglementează comportarea tuturor membrilor săi. Rolul social reprezintă ansamblul comportamentelor pe care le performează un individ în baza statusului pe care îl deține. În cadrul grupului social fiecare membru are un anumit rol.
  4. În societățile tradiționale, apartenența persoanei la o anumită clasă socială poate influența accesul la educație/ În societățile tradiționale, fetele nu aveau acces la educație la fel ca băieții.
  5. Relațiile sociale sunt interacțiuni între indivizi stabilite pe baza unor scopuri și interese individuale și sociale, adică sunt relații interpersonale proiectate la nivel social.  Relaţiile sociale reprezintă elementul durabil al legăturilor sociale, care uneşte oamenii în grupuri. Nu poate exista un grup durabil, organizat şi sudat interior, fără interacţiuni reciproce şi fără relaţii sociale.

Alexandra-Georgiana Poenaru este doctor în sociologie, licențiată în sociologie, filosofie și științele educației. În prezent predă sociologie și educație socială la Colegiul Național „Roman Vodă” din Roman, județul Neamț.

Foto: © Maurice Van Den Bosch | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Simulări tehnice ale simulărilor pentru Evaluarea Națională și BAC 2024, organizate în școli, joi, 1 februarie, de la ora 10, fără subiecte reale și fără participarea elevilor – document

Joi, 1 februarie, de la ora 10, se vor organiza simulări tehnice ale simulărilor pentru Evaluarea Națională și BAC 2024 cu toate centrele de examen, potrivit unei adrese a Centrului…
Vezi articolul

Orban, despre recomandarea Avocatului Poporului ca elevii cu peste 37,3 ºC să fie lăsați să dea acum examenul: Avocatul Poporului are niște atitudini care o transformă în dușmanul poporului / Elevii vor merge în sesiunea specială

Avocatul Poporului are niște atitudini, în ultima vreme, care o transformă în dușmanul poporului, a declarat Ludovic Orban într-o conferință de presă susținută la Universitatea București, în ziua comemorării Mineriadei…
Vezi articolul

Cum te pregătești pentru examenele internaționale SAT, A-Level, GMAT sau bacalaureat internațional. Georgiana Popovici, doctor în matematică, profesoară cu 20 de ani de experiență: în sistemele internaționale, indiferent de conceptul matematic care urmează să fie explicat, se pleacă de la realitate, de la situațiile concrete în care se aplică acel concept (P)

Într-o lume tot mai globalizată, mulți părinți își doresc pentru copiii lor educație de calitate și optează pentru a urma studiile superioare la universități renumite din străinătate. Cele mai atractive…
Vezi articolul