Rezolvarea subiectelor la Chimie – profesoara Daniela Bogdan: Dacă elevii au făcut testele de antrenament, au putut să rezolve și la examen

7.483 de vizualizări
PNRR
Foto: Freepik.com
Subiectele la proba E.d), la chimie organică şi anorganică au fost accesibile, cu un nivel mediu al gradului de dificultate, scrie profesoara Daniela Bogdan în preambulul rezolvării subiectului de Bacalaureat.

Daniela Bogdan susține că „elevii care s-au pregătit, rezolvând cerinţele din variantele de antrenament din 2021, puse la dispoziţie de Ministerul Educaţiei, prin Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, au putut să rezolve cu succes sarcinile de lucru din varianta 1 atât la chimie organică, cât şi la chimie anorganică”. 

„A fost important ca fiecare candidat să abordeze cu atenţie subiectele, să citească sarcinile de lucru până la capăt, la fiecare subiect. De asemenea, era important să verifice toate răspunsurile de la grile, coeficienţii stoechiometrici ai ecuaţiilor reacţiilor chimice, calculele”, mai spune profesoara de la Colegiul Național „Sfântul Sava” din București.

Subiectele pot fi descărcate de aici: la logică, sociologie, psihologie, economie, informatică, chimie organică și anorganicăgeografiebiologie animală și vegetalăanatomie și fiziologie umanăfizică.

La chimie organică:

Subiectul I 

Subiectul A: 1.a  2.b  3.a  4.a  5.b  6.c  7.b  8.d  9.a  10.d.

Subiectul B: 1.F  2.A  3.A  4.F  5.A

Subiectul II 

Subiectul C

1. a. C7H16

b. n-heptan

c. formula de structură a 2,3-dimetilpentanului

2. a. 3-izopropil-4-metil-2-hexenă

b. 3-izopropil-2-metil-2-hexenă sau3-izopropil-5-metil-2-hexenă sau alt izomer care corespunde cerinţei.

3. ecuaţia reacţiei (! coeficient 2 la H2)

4.n1/n2=3/2

5. Etena este în condiţii standar un gaz.

sau

Etena este insolubilă în apă.

sau altă proprietate fizică

Subiectul D

1. cele două ecuaţii (! coeficient 2 la HNO3 şi coeficient 2 la H2O pentru obţinerea 1,3-dinitrobenzenului)

2. m=273 kg.

3. Naftalina se utilizează ca insecticid şi în sinteza unor coloranţi sau alte utilizări.

Subiectul III 

Subiectul E

1. cele trei ecuaţii (! coeficient 2 la CH3-COOH)

2. ecuaţia reacţiei de ardere a metanolului (! coeficient 3/2 la O2 şi 2 la H2O )

3. Vaer= 151,2 L

4. n=11

5. Etanolul este o substanţă lichidă.

 sau 

Etanolul este solubil în apă

sau altă proprietate fizică a etanolului.

Subiectul F

1. m=8,4 g.

2.a. ecuaţia reacţiei(! coeficient 2 la Cu(OH)2 şi 2 la H2O )

b. c= 10%

3. Zaharoza se găseşte în trestia de zahăr şi sfecla de zahăr.

baremul de notare va fi publicat la ora 15:00.

Daniela Bogdan este profesoară de chimie la Colegiul Național “Sfântul Sava” din București. În anul 2021, 31 de elevi ai acesteia care au ales chimia la Bacalaureat au luat nota 10, după cum EduPedu.ro a scris în acest interviu anul trecut.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Judecătorul Cristi Danileț, despre grilele la BAC inspirate din examenele magistraților: Am distrus justiția cu întrebările grilă, iar acum la liceu? Ferească cerul!

Subiectele de examen tip grilă au “transformat candidații la INM în niște memoratori de manuale și legi și îmbulinatori de răspunsuri”. Avertismentul a fost lansat de judecătorul Cristi Danileț, după…
Vezi articolul

Bacalaureat 2022. Sfaturi pentru proba de Sociologie de la profesoara Alexandra Poenaru: Partea cea mai frumoasă la această disciplină este că ne întâlnim în viața noastră cu anumite fenomene, fapte și procese sociale / Totul are o corelație în realitate

Sesiunea iunie-iulie de BAC 2022 continuă miercuri, 22 iunie, cu proba la alegere în funcție de profil și specializare. Într-un articol trimis pe adresa redactie@edupedu.ro, profesoara de Sociologie Alexandra Poenaru…
Vezi articolul