Rezolvarea subiectelor la Matematică, simulare Evaluare Națională 2025. Profesorul Mădălin Ghiuler: La prima vedere, subiectul pare foarte aerisit și chiar banal. Problemele de geometrie plană nu sunt deloc simple

58.634 de vizualizări
Mădălin Ghiuler / Foto: Merito
Profesorul Mădălin Ghiuler a rezolvat, pentru Edupedu.ro, subiectele pe care le-au primit elevii la proba scrisă de Matematică. Marți, 18 martie, simularea Evaluării Naționale 2025 a continuat cu proba la Matematică, conform calendarului oficial. Vezi mai jos, în articol, rezolvarea subiectelor.

Profesorul Mădălin Ghiuler, de la Liceul cu Program Sportiv și Școala Gimnazială Ștefan cel Mare din Focșani, premiat Merito în 2022, spune pentru Edupedu.ro că „la prima vedere, subiectul pare foarte aerisit și chiar banal. Problemele de geometrie plană nu sunt deloc simple, punctele b) necesită multe cunoștințe și multă experiență, nu pot fi rezolvate complet decât de elevii foarte buni”.

„Problema de geometrie în spațiu se regăsește în teste de antrenament, cu observația că rezolvarea punctului b) este posibilă doar cu evidențierea unui mijloc de segment. Nici cerința b) de la problema 1 subiectul III nu este banală. Notele vor fi măricele datorită grilelor ușurele, dar nu foarte mari din cauza punctelor menționate. Vor fi note de 10, dar nu foarte multe”, a mai spus profesorul.

Iată rezolvarea profesorului Mădălin Ghiuler pentru publicul Edupedu.ro, cu precizarea că este o rezolvare schematică:

Rezultatele simulării vor fi comunicate individual pe 31 martie. Acestea vor fi analizate în cadrul fiecărei școli prin discuții cu elevii, ședințe cu părinții și în consiliile profesorale, urmărindu-se adoptarea unor măsuri de sprijin pentru îmbunătățirea performanțelor.

Notele nu vor fi trecute în catalog, cu excepția cazurilor în care elevii sau părinții solicită acest lucru în scris.

Lucrările redactate de elevi vor fi evaluate digitalizat, proces introdus în 2024 pentru toate examenele naționale organizate de MEC. Pentru a oferi clarificări suplimentare, ministerul pune la dispoziție acest ghid informativ pentru profesorii asistenți și evaluatori


4 comments
  1. In sfarsit subiecte de bun simt.Accesibile si copiilor care invata matematica de la scoala, nu doar celor cu doua meditatii pe saptamana la fiecare din materiile de evaluare.
    Bravo profesorilor care au elaborat subiectele.
    Sa stiti ca normal e ca diferentierea sa fie undeva la peste nota 9,in rest orice copil care a participat la ore,pe care l-ati avut in clasa 8ani,de care v-ati ocupat in acesti ani trebuie sa aiba o sansa.

      1. “cu observația că rezolvarea punctului b) este posibilă doar cu evidențierea unui mijloc de segment”

        Cand vom incepe si noi sa dam probleme de geometrie care au sens, si nu necesita ca elevul sa ghiceasca “la ce s-a gandit autorul” cu prelungiri de figuri si alte exagerari. E foarte simplu sa inventezi o problema de geometrie din care stergi apoi jumatate din figura si lasi elevul sa viseze el exact ce trebuie.

        Bataie de joc, noroc ca nu era mare parte din punctaj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Consiliul Elevilor: Este imperios ca lecțiile să fie înregistrate. Unde erau principiile echității și egalității de șanse, când ar fi trebuit să faceți achiziții pentru dispozitive electronice pentru elevi și profesori?

“Anul școlar va începe într-un mod haotic, iar responsabilitatea vă aparține întru totul. În tot acest timp, tot ceea ce vă interesează este campania electorală”, este acuzația lansată la adresa…
Vezi articolul

Orarul școlar să fie organizat în așa fel încât pentru un „bloc” de ore elevii să poată merge la ce cursuri aleg din oferta școlii, cu alți colegi din alte clase – regulă nouă în ROFUIP 2024 / CDEOȘ ar intra în vigoare odată cu noile planuri-cadru, în septembrie 2025

Regulamentrul de funcționare a școlilor propus de Ministerul Educației, aflat în dezbatere publică, vine cu o schimbare majoră față de cel actual: organizarea cursurilor la care clasele se pot amesteca.…
Vezi articolul

ANALIZĂ Unul din trei elevi care a dat Evaluarea Națională în 2018 a avut medii mai mici cu peste 3 puncte la examen, față de media de la clasă. Mediul economic propune schimbarea notării

Comparația dintre media obținută de elevii de clasa a VIII-a la examenul de Evaluare Națională din 2018 și media pe care au avut-o la clasă în gimnaziu arată că notarea…
Vezi articolul
propunerea de scoatere a profesorilor de sport de la clasele primare

Cu o zi înainte de termenul limită impus profesorilor pentru a declara dacă vor să se vaccineze, Ministerul Educației anunță „disponibilitatea” universităților de Medicină de a le explica celor din învățământ de ce e bună vaccinarea

Universitățile de medicină și farmacie și universitățile care au în structură facultăți de medicină și farmacie își declară disponibilitatea de organizare și participare în webinarii și sesiuni de informare destinate…
Vezi articolul

Ministerul Educaţiei, despre cei 3.456 de elevi din clasa a VIII-a apăruţi în “sistem” între Simulare şi Evaluarea Naţională: “Datele pe care le prezintă MEN sunt de la directorii şcolilor”

Aplicaţia informatică a Ministerului Educaţiei afişa pe 28 iunie 2019 un număr de elevi înscrişi în clasa a VIII-a cu 3.456 mai mare decât cel care figura în aceeaşi aplicaţie…
Vezi articolul

Evaluare Națională 2025 la Limba și literatura română. Elevii vor fi punctați dacă folosesc orice variantă de cuvânt acceptată de normele lingvistice în vigoare, spune ministra Educației: La formare, vom familiariza profesorii cu aceste diferențe

Elevii care utilizează forme de cuvinte recunoscute fie de norma din DOOM, fie din Îndreptarul cu sinteze vor fi punctați în mod corespunzător la examenele naționale, a declarat ministra Educației,…
Vezi articolul