Profesorul Mădălin Ghiuler a rezolvat, pentru Edupedu.ro, subiectele pe care le-au primit elevii la proba scrisă de Matematică. Marți, 18 martie, simularea Evaluării Naționale 2025 a continuat cu proba la Matematică, conform calendarului oficial. Vezi mai jos, în articol, rezolvarea subiectelor.
Profesorul Mădălin Ghiuler, de la Liceul cu Program Sportiv și Școala Gimnazială Ștefan cel Mare din Focșani, premiat Merito în 2022, spune pentru Edupedu.ro că „la prima vedere, subiectul pare foarte aerisit și chiar banal. Problemele de geometrie plană nu sunt deloc simple, punctele b) necesită multe cunoștințe și multă experiență, nu pot fi rezolvate complet decât de elevii foarte buni”.
„Problema de geometrie în spațiu se regăsește în teste de antrenament, cu observația că rezolvarea punctului b) este posibilă doar cu evidențierea unui mijloc de segment. Nici cerința b) de la problema 1 subiectul III nu este banală. Notele vor fi măricele datorită grilelor ușurele, dar nu foarte mari din cauza punctelor menționate. Vor fi note de 10, dar nu foarte multe”, a mai spus profesorul.
Iată rezolvarea profesorului Mădălin Ghiuler pentru publicul Edupedu.ro, cu precizarea că este o rezolvare schematică:
Rezultatele simulării vor fi comunicate individual pe 31 martie. Acestea vor fi analizate în cadrul fiecărei școli prin discuții cu elevii, ședințe cu părinții și în consiliile profesorale, urmărindu-se adoptarea unor măsuri de sprijin pentru îmbunătățirea performanțelor.
Notele nu vor fi trecute în catalog, cu excepția cazurilor în care elevii sau părinții solicită acest lucru în scris.
Lucrările redactate de elevi vor fi evaluate digitalizat, proces introdus în 2024 pentru toate examenele naționale organizate de MEC. Pentru a oferi clarificări suplimentare, ministerul pune la dispoziție acest ghid informativ pentru profesorii asistenți și evaluatori
4 comments
In sfarsit subiecte de bun simt.Accesibile si copiilor care invata matematica de la scoala, nu doar celor cu doua meditatii pe saptamana la fiecare din materiile de evaluare.
Bravo profesorilor care au elaborat subiectele.
Sa stiti ca normal e ca diferentierea sa fie undeva la peste nota 9,in rest orice copil care a participat la ore,pe care l-ati avut in clasa 8ani,de care v-ati ocupat in acesti ani trebuie sa aiba o sansa.
Subscriu.
“cu observația că rezolvarea punctului b) este posibilă doar cu evidențierea unui mijloc de segment”
Cand vom incepe si noi sa dam probleme de geometrie care au sens, si nu necesita ca elevul sa ghiceasca “la ce s-a gandit autorul” cu prelungiri de figuri si alte exagerari. E foarte simplu sa inventezi o problema de geometrie din care stergi apoi jumatate din figura si lasi elevul sa viseze el exact ce trebuie.
Bataie de joc, noroc ca nu era mare parte din punctaj.
Subscriu, cu rezerva legat de meditații. Acestea trebuie facute in ziua de azi.