Rezultate BAC 2023. Cele mai puține medii de 10 din ultimii 10 ani. În Capitală sunt 5 medii maxime

19.971 de vizualizări
54 de candidați care au susținut examenul de Bacalaureat 2023, sesiunea iunie-iulie, au obținut media 10, potrivit rezultatelor publicate de Ministerul Educației. Sunt cele mai puține medii de 10 din ultimii 10 ani. Acestea sunt rezultatele înainte de contestații.
 • Anul trecut, la nivel național, au fost 222 de medii de 10.

În București, 5 candidați au luat media 10 la examenul național de Bacalaureat. Anul trecut, în Capitală au fost 34 de medii maxime.

Lista colegiilor din București în care elevii au luat media 10 la BAC 2023:

 • Colegiul Naţional “I.L.Caragiale” – 1 medie de 10
 • Colegiul Naţional “Gheorghe Şincai” – 1 medie de 10
 • Colegiul Naţional “Sfântul Sava” – 2 medii de 10
 • Colegiul Naţional “Gheorghe Lazăr” – 1 medie de 10

În această sesiune a examenului de Bacalaureat 2023, câte 5 medii de 10 au fost înregistrate și în județele Constanța, Argeș și Prahova. În județele Iași și Sălaj sunte câte 4 candidați cu media 10.

Câte 3 candidați cu media 10 sunt în județele Timiș și Bacău. În Arad, Hunedoara, Gorj, Vâlcea și Neamț sunt câte 2 candidați cu media 10 la bacalaureat.

 • Cel mai mare număr de medii de 10 s-a înregistrat în 2020, an de pandemie, când au fost 308 medii de 10 la nivel național, dintre care 49 în București, tot un record.

La limba română, la nivel național, 511 candidați au luat nota 10. Anul trecut, numărul lor a fost mai mare: 1.209 de note maxime.

Aproape 2.570 de candidați care au dat proba obligatorie la Istorie au luat nota maximă. La matematică au fost obținute 2.036 de note de 10.

Comparativ cu anul trecut, sunt mai puține note de 10 și în privința disciplinelor la alegere. Spre exemplu, la biologie sunt 1.050 de note maxime. Anul trecut au fost 1.794, conform Ministerului Educației.

La Economie, un singur candidat a obținut nota 10. Anul trecut au fost 12 note de 10. În 2022, 914 candidați au luat nota 10 la Informatică. În acest an, numărul lor a scăzut la 385. La Logică au fost înregistrate acum 623 de note maxime, în timp ce anul trecut erau 1.139.

Informații de context

Contestațiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice luni, 3 iulie, de la ora 12 și până la ora 18.

Candidaţii care depun/transmit prin mijloace electronice contestaţii completează şi semnează o declaraţie-tip în care se menţionează că au luat cunoştinţă de faptul că nota acordată ca urmare asoluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere.

Condițiile pe care un elev trebuie să le îndeplinească pentru a promova examenul de Bacalaureat sunt:

 1. să-și fi echivalat sau recunoscut toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
 2. să susţină toate probele scrise şi să obțină nota 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
 3. să obţină media generală 6(cel puţin) la probele scrise.

Media notelor la probele scrise se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire. Aceasta reprezintă media generală a candidatului la examenul de Bacalaureat. Acolo unde candidaţii obţin media generală 5,99, media generală se rotunjeşte la 6,00.

Candidaţii care s-au prezentat la toate probele de examen, dar nu îndeplinesc simultan condiţiile, precum şi candidaţii care s-au prezentat la unele, dar nu la toate probele de examen sunt declaraţi „respinşi”.


1 comment
 1. Statisticile sunt relevante dacă se folosesc mai multe criterii. Poate vă uitați și la mediile de intrare în clasa a IX-a ale elevilor de la liceele din top 5: peste 9.50. Câți dintre cei care au intrat cu medii între 9.50 și 10.00 oes din sistem cu o medie similară? Vă spun eu: mai puțin de 1/3 dintre ei. La unele colegii, mai muțin de 1/4 dintre ei. În condițiile în care nu trebuie să ai +valoare, ci doar să păstrezi valorile pe care le primești deja formate, cum se explică faptul că pierzi din valoare? Verificați câți absolvenți de la aceste colegii promovează bacalaureatul cu medii de 6.00 și 7.00 și câți nu promovează!!!
  În aceste condiții, cred că este mai semnificativ ceea ce se întâmplă în liceele unde elevii intră cu medii ceva mai mici, dar își păstrează calitatea formării inițiale și pe parcursul liceului sau chiar o îmbunătățesc. Efortul acestor elevi și al profesorilor lor este mai relevant, nu credeți?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Daniel Funeriu, despre proiectele legilor Educației Deca: Legea educației este cea mai importantă lege a unei țări, o operație pe creierul deschis al unei națiuni. Are emitentul autoritatea morală în acest moment și autoritatea politică pentru a propune o astfel de lege?

Fostul ministru al Educației Daniel Funeriu, în mandatul căruia a fost aprobată Legea Educației nr. 1/ 2011, spune că “principala atribuție a unei legi a Educației este să stabilească un…
Vezi articolul

Japonia a înființat Ministerul Singurătății și Izolării, pentru sănătatea mintală a cetățenilor afectați de pandemie. Premierul nipon: Femeile suferă din cauza izolării mai mult decât bărbații

Japonia a înfiinţat Ministerul Singurătăţii şi Izolării care să se ocupe de sănătatea mintală a cetăţenilor, afectată de pandemia cauzată de noul coronavirus, transmite News.ro. În ultimele luni, numărul de…
Vezi articolul