România va plăti aproximativ jumătate din datoria de 124 de milioane de euro acumulată către Agenția Spațială Europeană – ESA, anunță ministrul Teleman

781 de vizualizări
Foto: © Tomas Griger | Dreamstime.com
Guvernul va plăti, prin Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, o primă tranșă din datoria de 124 de milioane de euro acumulată față de Agenția Spațială Europeană (ESA), a anunțat luni seară, pe Facebook, ministrul Cercetării, Ciprian Teleman. Acesta a precizat pentru Edupedu.ro că va fi acoperită aproximativ jumătate din datorie, suma exactă urmând să fie stabilită de Minister, instituție din bugetul căreia va fi asigurată plata.

Restul urmează să fie plătit anul viitor, a spus ministrul pentru Edupedu.ro, precizând că plata acestei datorii este necesară pentru că, dacă era prelungită datoria, România nu mai putea participa la proiectele ESA.

Ciprian Teleman a scris, pe Facebook:

“Aceste datorii s-au acumulat între 2017-2019, guvernele neglijând acest program important de cercetare-dezvoltare-inovare de înaltă tehnologie.

Programul ESA asigură un retur industrial de până la 95% pentru institutele, companiile și universitățile românești, în plus păstrarea în țară a proprietății intelectuale și accesul la tehnologiile ESA.

În prezent în program sunt implicate mai mult de 90 de unități și peste 1200 de specialiști români (echivalent normă întreagă).

Prin specialiștii săi România are participări clar definite la: 

  • misiunile spațiale științifice europene, 
  • realizarea rachetelor Ariane 6, Vega C și naveta Space Rider,
  • sateliții Sentinel, Aeolus, Truths, Novacom, 
  • misiunile Proba-3 și Hera,
  • rețeaua de date de observare a Terrei,
  • sistemele de navigație satelitară,
  • sistemele de urmărire și monitorizare,
  • programele tehnologice de vârf (comunicații cuantice, AI) (…)”

Mesajul lui Ciprian Teleman, integral:

Edupedu.ro a scris din 2019 despre faptul că România nu-și mai plătise contribuția pentru programe către ESA din 2017, de atunci optând să plătească părți mici din sumele acumulate. Pentru neplata contribuțiilor sale, România pierduse dreptul de vot în agenția europeană. De la 1 iulie 2018, a pierdut dreptul de vot în cadrul Consiliului si Comitetelor de program ESA, generându-se un precedent periculos cu efecte imprevizibile asupra mediului industrial și tehnologic național în domeniul spațial și conexe.

La sfârșitul anului trecut, guvernul a decis plata unei tranșe de aproape 17 milioane de euro, prin care să acopere datoria pentru anul 2017, urmând, potrivit notei de fundamentare a respectivei decizii, să mai rămână de plătit, la acea dată, 97,79 milioane de euro.

Plata contribuției la programele opționale se face în baza facturilor emise de către ESA, în trei tranșe anuale, primele două tranșe reprezentând fiecare câte 40% din valoarea anuală a contribuției, iar cea de-a treia tranșă reprezentând 20% din valoarea anuală a contribuției.

Cine au fost miniştrii Cercetării din perioada 2017-2019, care au decis ca România să nu plătească această contribuţia la ESA:

  • Șerban-Constantin Valeca, PSD, Guvernul Sorin Grindeanu, în funcţie de la 4 ianuarie la 29 iunie 2017;
  • Lucian Puiu Georgescu, PSD, Guvernul Mihai Tudose, în funcţie de la 29 iunie 2017 până la 29 ianuarie 2018;
  • Nicolae Burnete, PSD, Guvernul Viorica Dăncilă, în funcţie de la 29 ianuarie 2018 până la 31 august 2018;
  • Viorel Ştefan (interimar), PSD, Guvernul Viorica Dăncilă, în funcţie de la 12 septembrie la 29 octombrie 2018;
  • Nicolae Hurduc, PSD, Guvernul Viorica Dăncilă, în funcţie de la 29 octombrie 2018 până la 4 noiembrie 2019.

Anul trecut, cercetarea a intrat sub umbrela Ministerului Educației și Cercetării, condus de Monica Anisie (PNL). În Guvernul actual, domeniul este administrat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, condus de Ciprian Teleman (USR-PLUS).

Foto: © Tomas Griger | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
România și-a menținut datoria de 97 de milioane de euro la Agenția Spațială Europeană, după ce Guvernul a aprobat o a doua plată din acest an. Dreptul de vot este în continuare suspendat
Rușinoasa aventură pe datorie a României în Agenția Spațială Europeană. Ministerul Educației vrea să plătească în rate restanța și penalizările – proiect
Lovitură pentru cercetarea românească: pericol să pierdem dreptul de vot în Agenția Spațială Europeană și CERN, pentru neplata contribuției

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

INTERVIU Lingvistul Alexandru Nicolae, cercetător la Academia Română: Trebuie să gândești strategii de predare, ca să ții oamenii interesați o oră. Dacă nu stârnim curiozitatea, pierdem atenția studenților / Sunt un fan al comunicării științei online, ne ușurează viața profesională

Trecerea la sistemul de predare online a luat cu asalt nu doar școlile, ci și mediul cercetării, iar oamenii de știință spun că metodele de comunicare care se dezvoltă acum…
Vezi articolul

Cine este Șerban Valeca, propus ministru al Educației: Președintele PSD Argeș, fost ministru al Cercetării în Guvernele Năstase și Grindeanu care a lovit puternic cercetarea prin evacuarea evaluatorilor internaționali din competițiile din cercetare

Votat de baronii PSD să ocupe funcția de ministru al Educației la finalul unei ședințe în care toate propunerile premierului Dăncilă pentru acest portofoliu au fost respinse de aripa Dragnea,…
Vezi articolul