România vrea să atragă studenți și cercetători din China și să dea la schimb urbaniști și arhitecți: Memorandum aprobat de Guvern

1.422 de vizualizări
Foto: Pexels.com
România și China își vor recunoaște reciproc diplomele emise de instituțiile de învățământ superior, anunță Ministerul Educației. Guvernul a aprobat în ședința de joi, 21 mai, memorandumul între Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Educației din Republica Populară Chineză privind recunoașterea reciprocă a diplomelor și certificatelor din învățământul superior.

Scopul este acela de a obține o continuare a studiilor în universitățile și institutele de cercetare de pe teritoriul României și al Chinei, explică Ministerul Educației, într-un comunicat trimis Edupedu.ro.

România va recunoaște următoarele certificate și diplome din învățământul superior din China:

  • certificatul de absolvire a cursului special de educație (Zhuanke),
  • certificatul de absolvire a cursului general de educație și/sau diplomă de licență,
  • certificatul de absolvire – nivel Master,
  • certificatul de absolvire – nivel Doctorat

Oficialii chinezi precizează, în ceea ce-i privește, că vor recunoaște în mod particular și “diploma de inginer, diploma de urbanist” sau “diploma de arhitect”.

Concret, Ministerul român al Educației anunță că “Republica Populară Chineză va recunoaște următoarele diplome din învățământul superior din România:

  • pentru ciclul I de studii universitare:  diploma de licență, diploma de inginer, diploma de urbanist, diploma de licență și master, diploma de arhitect;
  • pentru ciclul II de studii universitare: diploma de master;
  • pentru ciclul III de studii universitare: diploma de doctor.”
Comunicatul integral al Ministerului Educației:

“A fost aprobat Memorandumul privind recunoașterea reciprocă a diplomelor emise de instituțiile de învățământ superior din România și China

Guvernul a aprobat în ședința de joi, 21 mai, Memorandumul între Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Educației din Republica Populară Chineză privind recunoașterea reciprocă a diplomelor și certificatelor din învățământul superior.

Scopul Memorandumului este acela de a facilita recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și perioadelor de studii din învățământul superior, în vederea continuării studiilor în instituțiile de învățământ superior de pe teritoriul României și al Chinei. Astfel, se vor recunoaște diplomele emise de instituții de învățământ superior – universități, academii de studii, institute de cercetare, școli de studii superioare – acreditate conform legislației din România și diplomele și certificatele emise de instituții de învățământ superior și institute de cercetare din Republica Populară Chineză.

România va recunoaște următoarele certificate și diplome din învățământul superior din China: certificatul de absolvire a cursului special de educație (Zhuanke), certificatul de absolvire a cursului general de educație și/sau diplomă de licență, certificatul de absolvire – nivel Master, certificatul de absolvire – nivel Doctorat.

Republica Populară Chineză va recunoaște următoarele diplome din învățământul superior din România:

  • pentru ciclul I de studii universitare:  diploma de licență, diploma de inginer, diploma de urbanist, diploma de licență și master, diploma de arhitect;
  • pentru ciclul II de studii universitare: diploma de master;
  • pentru ciclul III de studii universitare: diploma de doctor.

Pentru a fi recunoscute diplomele și certificatele obținute în România, acestea trebuie să fie însoțite de o dovadă a autenticității, eliberată de instituțiile de învățământ superior, în timp ce diplomele și certificatele eliberate de instituțiile de învățământ superior sau institut de cercetare din China trebuie să fie însoțite de o dovadă a verificării, emisă de autoritățile centrale competente.

Precizăm că învățământul superior din România este organizat în universități, academii de studii, institute de cercetare, școli de studii superioare, autorizate provizoriu sau acreditate conform legii. De asemenea, toate universitățile acreditate sau autorizate utilizează Sistemul European de Credite Transferabile și eliberează Suplimentul la diplomă”.

Descarcă de aici, în format .PDF, comunicatul Ministerului Educației cu privire la Memorandumul privind recunoașterea reciprocă a diplomelor emise de instituțiile de învățământ superior din România și China

 

Photo by Kobe Michael from Pexels

 


2 comments
  1. Lasati-o balta cu chinezii si comunismul lor! Vrem sa si uitam ca exista! Statele Unite cocheteaza cu ideea de a nu le mai da viza si de a nu mai primi studentii lor, ceea ce e absolut normal, avand in vedere prin ce trecem din cauza lor, iar voi veniti cu tampeniile astea.

  2. Nu va mai saturati de chinezi si de tot ce e legat de China? Nu v-a ajuns pandemia asta, nu? De lucrari de proasta calitate facute de ei sau de afaceri murdare din vremea lui Ponta, nu mai zic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

ANOSR îndeamnă studenții să îi scrie premierului: Cîțu își continuă preocupările avute în ultimii ani de a elimina gratuitate transportului cu CFR Călători pentru studenți

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești (ANOSR) îi invită pe studenți să trimită o adresă la cabinetul prim-ministrului, prin care să solicite oprirea oricăror acțiuni de limitare a gratuității transportului cu…
Vezi articolul

OFICIAL Universitățile nu mai emit studenților „adeverința de școlarizare” și „situația școlară” doar în limba română, ci și în una sau mai multe limbi de circulație internațională

Adeverința școlară și situația școlară au fost abrogate din ordinul care prevedea ce documente școlare emit universitățile din România, potrivit unui ordin de ministru publicat în Monitorul Oficial joi. Actul…
Vezi articolul

ULTIMA ORĂ Nicio sancțiune pentru profesorul Marian Petcu de la Facultatea de Jurnalism a Universității din București, acuzat de către unii studenți de “comportament abuziv”. Comisia de Etică îi cere o “reevaluare și corectare” a comunicării cu studenții

Analiza situației profesorului Marian Petcu de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC) a Universității din București, acuzat de către un grup de studenți de “comportament abuziv”, a avut…
Vezi articolul