„Să construim oameni înseamnă să nu lăsăm pentru altă dată, alt buget sau să facă alții”, spune Gabriela Tellman, directoarea uneia dintre cele 23 școli din mediul rural care sunt renovate anul acesta de un ONG cu ajutorul companiilor și persoanelor fizice

500 de vizualizări
Foto: Asociația “Bookland”
Renovarea a 23 de școli din mediul rural în acest an calendaristic este anunțată de Asociația Bookland, un ONG care pledează pentru școli sigure și un proces de învățare-predare care să aibă loc în condiții civilizate, potrivit unui comunicat primit de EduPedu.ro

Cele 23 de şcoli selectate în urma campaniei de calificare din iarna trecută se regăsesc în următoarele județe: Arad, Argeș, Bacău, Bistrița Năsăud, Brașov, Călărași, Caraş Severin, Galați, Hunedoara, Iași, Neamț, Olt, Sibiu, Tulcea și Vrancea. Două şcoli sunt deja finalizate, alte 6 urmează să fie inaugurate în următoarele săptămâni, diferența de 15 urmând a fi predate până în Ianuarie 2022, inclusiv.

Renovările sunt posibile fără granturi sau fonduri europene, „pur și simplu coalizând companiile în jurul acestei inițiative și încurajând persoanele fizice să doneze prin SMS”, potrivit comunicatului.

Ȋn judeţul Arad, localitatea Curtici, Școala Gimnazială nr. 2 a beneficiat de investiții de 40.000 euro, reparându-se și zugrăvindu-se integral interiorul școlii, înlocuindu-se ușile, pardoselile și caloriferele, echipându-se toaletele (inclusiv pentru persoanele cu dizabilități), școala primind și mobilier, jaluzele și lămpi UV.

„Ȋn şcoala noastră învață elevi de etnie romă în proporție de 100%. Aceștia fac parte din categoria dezavantajată fiind o comunitate săracă, cu părinți plecați în străinătate. Reggio Emilia a spus că ‘Spaţiul în care copiii îşi desfăşoară activitatea e al doilea învăţător’. Noi credem mult în această idee (mediul ca profesor) și încercăm să o punem în aplicare cât de des putem. Important este să le facilităm un ‘mediu multisenzorial’. Cum vedem noi şcoala? Un loc în care copiii să vină cu bucurie. În care fiecare zi să fie o descoperire. În care copiii să fie susținuți și ghidați de un învățător care vede tot ce e mai bun în ei. Un loc în care copiii să simtă că aparțin.” – Oana Vereşezan, directoarea școlii.    

Ȋn judeţul Hunedoara, comuna Rapoltu Mare, Școala Primară Bobîlna a primit o investiție de peste 30.000 euro prin aceea că s-a zugrăvit integral clădirea (interior-exterior), s-a dotat cu mobilier și loc de joacă grădinița, s-a montat parchet din lemn masiv, s-au igienizat și dotat corespunzător toaletele și s-au montat pavele în curte.

„Într-un an atipic, cu provocări noi și nebănuite, în care investițiile în învățământ sunt mici, acest proiect a venit ca o gură de oxigen și a transformat visul nostru în realitate. A crede în educație este datoria noastră a adulților, fie ei părinți, profesori sau personal din administrație. Un popor educat are viitorul asigurat. Să construim oameni înseamnă să nu lăsăm pentru ‘altă dată, alt buget sau să facă alţii’. Pereții unei școli, materialele didactice, băncile, curtea, grupurile sanitare – toate sunt pentru copiii noștri, oamenii MICI de azi, care vor deveni MARI și trebuie să se formeze într-un mediu adecvat. BookLand înseamnă dăruire. Rezultatele se văd pe chipurile senine ale copiilor, care în ultima perioadă a anului şcolar au zâmbit și s-au bucurat cu tot sufletul pentru minunea dăruită.” – Gabriela Tellman, directoarea școlii.

Echipa BookLand susține că își propune inclusiv construcția în fiecare județ a unor școli etalon pentru sistemul de învățământ românesc.

“Imaginați-vă o ţară în care până și la sate găsești școli frumoase, curate și bine dotate, cu elevi care învață bine și aspiră la studii superioare. O ţară din care nu se mai pleacă la muncile de jos ale Europei. O ţară în care părinții se întorc și au un trai decent alături de copiii pentru care ar face orice, numai să ducă o viață mai bună. O ţară în care respectul faţă de tânăra generație este apoi ‘întors’ de aceasta la maturitate.”

Mihaela Petrovan, Fondator Asociația BookLand

“Numiți-ne naivi, nu ne supărăm. Însă doar cu vise îndrăznețe s-a schimbat lumea! Iar noi suntem dovada vie că se poate. Chiar și fără bani mulți, doar câteva zeci de mii de euro per școală și multă stăruință. Cu ajutorul a peste 250 companii care au contribuit cu bani, produse sau servicii, BookLand va fi reușit să aducă schimbarea în încă 23 şcoli până la final de an. 20 azi, 30 mâine, 40 poimâine – și în timp se vor face mii. Ca nație, am stat și am așteptat îndeajuns să ni se dea. Acum e momentul să punem cu toții umărul! Pentru că nu cred că vreți să vă imaginați o ţară cu copii needucați…”, adaugă Mihaela Petrovan, conform comunicatului de presă.


1 comentariu
  1. Sigur ca-s pusi ,,sa zica lucruri” ca sa continue vanzoleala si-n ,,invatamant”. Altfel nu-ti poti imagina o ,,directoare” cu mistria si canciocu-n maini plamadind, apoi ,,zidind oameni”. Sigur ca duduia-i realizeaza dupa chipul si asemanarea vremurilor, se intelege. Dupa ce-a dat gata ,,renovarea” scolii, vazand cat de bine i-a iesit ,,lucrarea”, a stat ea si s-a gandit, si si-a zis ca-i musai sa continue efortul prin trecerea la constructia elevilor ramasi ,,nefinisati” de anul trecut. Unde-a vazut ailalta individa chipurile senine? Da zambetele? Avand in vedere ca tot ,,aparatul de stat” s-a pus pe aplicatul directivei ,,mastii pe figura”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Materialele folosite în programul „Neuroștiința la clasă” nu au fost verificate de specialiștii din Ministerul Educației „din perspectiva acurateței sau actualității informației științifice prezentate”, susține ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, care anunță că instituția sprijină programul în cazul căruia cercetătorii au semnalat erori științifice

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, declară într-un comunicat cu „precizări” că materialele folosite în programul „Neuroștiința la clasă” nu au fost verificate de specialiștii din Ministerul Educației „din perspectiva acurateței sau…
Vezi articolul

Suspiciuni de fraudare a examenului de director în Oradea, verificate de procurori DNA: Nota unui candidat a crescut de la 5.60 la 7, cât era necesar pentru a promova proba scrisă

Procurorii anticorupție au declanșat, săptămâna aceasta, verificări în urma unei plângeri penale care vizează suspiciuni de fraudă la examenul pentru directorii de școli din Bihor, scrie publicația Bihor Online. Potrivit…
Vezi articolul