Schimbări “discutabile” ale directorilor de școli, semnalate de senatorul USR Plus Ștefan Pălărie: Solicităm stoparea acestor înlocuiri și organizarea concursurilor de directori

16.461 de vizualizări
vârsta de pensionare, cancelarie profesori
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Schimbări discutabile de directori de școli cărora le expiră mandatul pe 9 ianuarie “ne sunt semnalate din toată țara – Teleorman, Hunedoara, Târgu Mureș, Bihor, Dolj, Ialomița, București”, acuză senatorul USR Plus Ștefan Pălărie. Acesta solicită ministrului liberal al Educației să înceteze aceste înlocuiri, să găsească soluția juridică (OMEN care să clarifice condițiile de prelungire a actualelor mandate pentru încă 6 luni, justificat de condițiile stării de urgență/alertă) și “să demareze eforturile pentru organizarea în bune condiții a concursurilor de directori” în vară.

“Din teren ne sunt semnalizate înlocuiri ale actualilor directori cu titulari din afara școlii, cu experiențe manageriale net inferioare, și fără consultarea comunității școlare ce va fi afectatată de înlocuire. Dincolo de legalitate, este absolut pertinent să ne punem o întrebare legată de oportunitatea și moralitatea acestei înlocuiri – mișcare ce va tulbura pentru o miză locală aparent mică (6 luni de mandat) – continuitatea și buna desfășurare a anului școlar”, spune Pălărie, membru în Comisia pentru învăţământ din Senat.

Acesta a anunțat că a trimis alături de alți senatori din Comisia de învățământ, către toate Inspectoratele Școlare Județene, adrese “în care solicităm să ni se explice schimbările de management, motivația lor, precum și să ne fie trimise procesele verbale din ședințele de CA ale ISJ-urilor în care au fost luate deciziile de înlocuire prin delegare”.

Ștefan Pălărie, postarea integrală:
Stefan Palarie / Foto: Facebook.com

“De câteva zile bune ne sunt semnalate din toată țara – Teleorman, Hunedoara, Târgu Mureș, Bihor, Dolj, Ialomița, București etc… – nenumărate cazuri legate de schimbări discutabile a directorilor de unități școlare cărora le expiră mandatul de manager școlar pe data de 9 ianuarie 2021.

Pe scurt, în baza Articolele 257-258, din LEN 1/2011, directorii câștigă prin concurs mandate de 4 ani. Dacă în urma expirării mandatului de director de școala, postul rămâne vacant, există două posibilități:

 1. posibilitatea prelungirii mandatului cu un an – cu acordul părților – OMEN 3969/2017 – articolul 24 – după evaluarea performanțelor manageriale la nivel de unitate.
  sau
 2. numirea unui alt cadru didactic titular prin detașare în interesul învățământului – prin propunerea Inspectorului General și aprobarea prin vot în cadrul Consiliului de Administrație a ISJ-ului – doar până la finalul anului școlar în curs.

Evident, în mod normal varianta corectă ar fi fost organizarea de noi concursuri pentru manageri școlari – concursuri care NU au fost organizate din motive de pandemie pe parcursul anului 2020. Dar asta, în aceste împrejurări excepționale, nu mai este imputabil nimănui.

Revenind la contextul general, din teren ne sunt semnalizate înlocuiri ale actualilor directori cu titulari din afara școlii, cu experiențe manageriale net inferioare, și fără consultarea comunității școlare ce va fi afectatată de înlocuire.

Dincolo de legalitate, este absolut pertinent să ne punem o întrebare legată de oportunitatea și moralitatea acestei înlocuiri – mișcare ce va tulbura pentru o miză locală aparent mică (6 luni de mandat) – continuitatea și buna desfășurare a anului școlar.

Dincolo de moralitate individuală, mai ridicăm o problemă: oportunitatea înlocuirilor la nivel de sistem. Când întreg sistemul de învățământ ar trebui să pregătească începerea școlii în format fizic în cele mai bune condiții după data de 8 februarie, pare absurd ca o bucată semnificativă de energie a corpului profesoral și managerial să se concentreze acum pe absorbirea eforturilor legate de schimbări și înlocuiri.

Ca urmare a acestei situații, alături de colegi senatori din Comisia de Învățământ, Tineret și Sport am redactat adrese către toate Inspectoratele Școlare Județene în care solicităm să ni se explice schimbările de management, motivația lor, precum și să ne fie trimise procesele verbale din ședințele de CA ale ISJ-urilor în care au fost luate deciziile de înlocuire prin delegare.

Mai mult, solicităm public stoparea acestor înlocuiri în teritoriu, și, în paralel, găsirea soluției juridice la nivel de minister (OMEN care să clarifice condițiile de prelungire a actualelor mandate pentru încă 6 luni, justificat de condițiile stării de urgență/alertă) și demararea eforturilor pentru organizarea în bune condiții a concursurilor de directori ce urmează să fie organizate în această vară.

Țara are nevoie de la noi de predictibilitate, transparență și performanță”.

Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea


18 comments
 1. @ B(ou)
  Credeam că ai un minim de cultură muzicală când rumegai ceva de Ringo, dar m-am înșelat.
  Vai de capul tău, habar n-ai diferența dintre parafrază și citare, habar n-ai ce e soprana alto. Dar ești FUDUL, măi B(ou)…
  Mă gândesc cu GROAZĂ că ai putea avea o minimă legătură cu educarea copiilor.
  Rău a ajuns România, măi Curcu(B)ou…

  1. @morț
   Nu e minima, e maxima legatura. Asa, ca sa te ingrozesti definitiv. Pai emigreaza morț, du-te, devino imigrant, cauta un EL DORADO😅. Da nu pleca singur, ia-l si pe ringodingobingo ala al tau. Hai, szia🏳️‍🌈!

 2. @ B(ou)leț

  Cât ești de cult, știi și Biologie, FUDULIE mică. Nu cumva ești CLONA lui Sorinel Timpeanul sau a lui Cumpănașu (ProfuOnLine), prietenul lui drag ?

  Dar cu parafraza și citatul ți-au rămas aiurelile pe Net. Asta e, FUDULIE, te-ai umplut de BĂLEGAR…și pe dinafară și pe dinăuntru ! Numai bun de Director “curcubeu”, poate ai și voce (de soprană alto ?):
  Cu..cu..rrrrruuuu..cu..cu…paloma !
  Ești plictisitor, hai pa !

  1. @morț, consumi prea mult si gafezi, Păcală. Pai cum mă, soprana alto? Incurci acut cu grav bai morț, colega😂, las-o-n fasole! Ar trebui sa cotizezi la cate ai invatat de cand iti fac onoarea sa-ti raspund! Dar treaca-mearga, ma simt generos. Macar de te-ai isteți un pic! Hai, szia🌈!

 3. @B
  Ai reapărut, B(ou) ! Felicitări, poate chiar ai învățat diferența dintre a parafraza și a cita.
  Sau încă mai insişti, ca B(oul), că o poezie nu poate fi parafrazată ci doar citată ?
  Ai şi idei cețoase despre Ringo, despre Marlon Brando. Ai RUMEGAT ceva IERBURI şi au început să FERMENTEZE ?!!?
  Sau vrei sa arăți publicului spectator câtă cultură muzicală/cinematografică ai, FUDULIE mică (de vițeluș ?)…
  Hai sa trăiești bineeee, poate “curcubeii” te pun Director !

 4. Stimați Colegi, Stimate Colege, va faceți iluzii. De 31 ani SISTEMUL feudalo-kaghebist efectuează doar rotații de cadre. Asta e REGULA, de la grădiniță pana la universitate ! Cand scapă din intamplare cineva din afara (EXCEPȚIA), SISTEMUL găsește rapid soluții de redresare.
  Doar o resetare politică va schimba (poate) situația !
  Pana atunci, luptati, nu va lasati reduși la tacere, reclamați, scrieți pe Net, arătați oamenilor ce se întâmplă !

  1. Parafrazandu-l pe @morț (coleg stimat si mic postac cu simbrie), dati-va mind restart si poate primiti o medalie. De ”aur”.

 5. Se discuta cândva de maxim două mandate. Consider că este punctul forte de punere în aplicare a unei noi legi, plus examen pentru viitorii directori.

 6. Vreti sa auziți de o schimbare megalomanică la Dolj.facuta pur si simplu pe criterii politice vă pot sta la dispozitie
  0762 248 719

 7. Bună seara. Sunt unul dintre managerii schimbați. Am fost schimbat cu o doamnă profesoară care in urmă cu patru ani a fost contracandidata mea la concurs,eu luând 9.60 si dumneaei 4…. ,ghinionul meu ca primarul liberal din localitatea Băilesti, jud. Dolj căruia îi sunt oponent politic nu m-a vrut stând pe holurile inspectoratului toată ziua. Vă mai menționez că am sprijinul aproape al tuturor cadrelor didactice,a personalului nedidacric si auxiliar din liceu, iar cand am ajuns directorul liceului am avut 1-2absolventi cu bac si anul acesta am reușit să avem 11 elevi cu bacalaureatul promovat. Schimbările fă ura in cei 4 ani de mandat sunt apreciate de colegi,au fost apreciate de ISJ DOLJ prin calificativele de FB pe care le-am obținut si in urma INSPECTIEI SCOLARE GENERALE pe care am avut-o anul trecut,dar,se pare că nu am fost apreciat POLITIC,vb.unui celebru în viață: GHINION
  In cazul meu mai sunt mulți la Dolj. Sper ca demersul dlui deputat sa aibă sorți de izbândă spre binele învățământului doljean si nu în ultimul rând românesc.

 8. Si in Prahova s-au facut astfel de abuzuri, in care echipe manageriale din multe scoli, care si-au dovedit competenta si buna colaborare cu elevii, parintii si cadrele didactice, auxiliare si nedidactice, au fost inlocuite “din pixul inspectorului general” cu neaveniti, incompetenti care fusesera demisi de consiliul de administratie al scolii tocmai pentru pentru greseli de management si abuzuri in functie.

  Este strigator la cer cum cei care strigau “hotii” acum trei-patru ani au fix aceleasi metehne, dar mult mai sfidatoare si evidente, ca cei pe care ii acuzau ca numesc directori de scoli pe criterii politice si fara concurs.

 9. Acelasi lucru s-a intamplat si la Gorj.Majoritatea directorilor cu concurs au fost inlocuiti,dupa bunul plac al ISJ, cu directori cu delegatie.Desi au comunicat o procedura de selectie, in care se preciza ca se organizeaza o selectie,pe baza CV si Scrisorii de intentie,azi s-a afisat lista cu noii directori, fara a comunica punctajul obtinut de candidati.

 10. Din presa locala am aflat că și în Olt peste 150 de directori și-ar termină mandatul și ar fi dați la o parte. Dacă vor fi plantați oameni fără experiență de conducere în mijlocul unui an școlar foarte complicat este rău. Meritele politice nu pot fi recompensate în situații de criza cu posturi ce necesită o mare experiență. Lăsați oamenii de partid pentru când apele vor fi mai calme, așa ar fi înțelept. Acum avem nevoie de profesioniști!

  1. Pareti a fi director care se crede ,,profesionist“ sau vreun ,,prieten“ de astfel de ,,profesionist“. Sistemul actual nu are ,,profesionisti “ in management, ci doar pupincuristi de inspectori, secretari de stat prin MEN, contopisti de 2 lei care nu stiu nici limba romana..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universități de stat sau private, ONG-uri sau asociații profesionale în domeniul educației pot aplica online din 6 noiembrie pentru apelul prin care se vor forma peste 21.000 de angajați din creșe și grădinițe / Modulele propuse trebuie să conțină elemente de educație digitală și de asigurare a primului ajutor – proiect

Ministerul Educației a pus în dezbatere publică un apel privind formarea personalului din creșe și grădinițe care se adresează universităților publice sau private, asociațiilor profesionale din domeniul educației timpurii și…
Vezi articolul
Inspecția specială

ULTIMA ORĂ Inspecțiile școlare se vor derula online, în Capitală. Inspectorii vor intra pe platformele digitale odată cu elevii și profesorii, iar accentul cade pe verificarea calității lecției online – anunță inspectorul care a preluat conducerea ISMB

Inspecțiile școlare de specialitate se vor derula online, a anunțat în această dimineață inspectorul școlar adjunct din București Liliana Toderiuc, în cadrul unei declarații de presă organizate alături de ministrul…
Vezi articolul