Școlile și grădinițele particulare autorizate vor primi finanțare de bază de la stat, dacă nu vor solicita și bani de la părinți – proiectul legii Educației

1.741 de vizualizări
Foto: © 2mmedia2011 | Dreamstime.com
Școlile și grădinițele particulare care sunt doar autorizate să funcționeze provizoriu ar putea primi finanțare de bază de la stat, prin costul standard per elev/preșcolar, potrivit noului proiect de lege în varianta consolidată, publicat luni de Ministerul Educației. Actul normativ condiționează această finanțare de faptul că unitatea de învățământ nu trebuie să primească taxe de studiu de la părinții copiilor.

La articolul 33, alineatul 2, proiectul prevede, la ca și în prezent, că „statul asigură finanțarea de bază pentru: antepreșcolarii și preșcolarii din învățământul preuniversitar particular și confesional acreditat și pentru elevii din învățământul preuniversitar particular și confesional acreditat pe durata învățământului obligatoriu”.

La alineatul 9 al acelui articol apare însă o excepție „statul asigură finanțarea de bază și pentru unitățile de învățământ particular și confesional autorizate care nu percep taxe de studiu de la beneficiarii primari”.

„Finanțarea de bază a învățământului preuniversitar se face după principiul „resursa financiară urmează antepreșcolarul/preșcolarul/elevul”, conform căruia alocația bugetară aferentă unui beneficiar se transferă la unitatea de învățământ la care acesta învață”, mai prevede draftul de act normativ.

Costul standard per elev în anul școlar în curs este de 6.834 de lei. Detalierea acestor sume este în proiectul de HG de mai jos, aprobat în Guvern pe 18 ianuarie.

Foto: © 2mmedia2011 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like