Scrisoare semnată de profesori ai Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării: Situația apărută la Gazeta sporturilor (GSP) are ramificații periculoase pentru exercitarea profesiei de jurnalist

1.908 vizualizări
Foto: © Pojoslaw | Dreamstime.com
Cadrele didactice de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, au semnat o scrisoare prin care semnalează că situația apărută la Gazeta sporturilor (GSP) „are ramificații periculoase pentru exercitarea profesiei de jurnalist la adăpost de oricare tip de presiune economică sau editorială din partea marilor clienți de publicitate.” Miercuri, Ziarul Gazeta Sporturilor a fost oprit fără ca publicul și nimeni din redacție să fie anunțat, a scris gsp.ro, potrivit G4Media.ro.

„Situația apărută la Gazeta sporturilor (GSP) în ultimele două luni, prin plecarea redactorului-șef Cătălin Țepelin, înlăturarea coordonatorului editorial Cătălin Tolontan și închiderea peste noapte a ziarului în formatul print, toate la presiunile trustului Ringier, are ramificații periculoase pentru exercitarea profesiei de jurnalist la adăpost de oricare tip de presiune economică sau editorială din partea marilor clienți de publicitate”, se arată în textul scrisorii.

Semnatarii semnalează că „evaluarea materialelor jurnalistice înainte de publicare, cu scopul apărării unor interese nelegitime, care nu țin de linia editorială asumată public de o redacție, este considerată oriunde pe glob o formă de cenzură.”

„În calitate de cadre didactice universitare, tragem un semnal de alarmă și luăm atitudine împotriva acestei influențe crescânde a caselor de pariuri în presa sportivă, dar și a tuturor patronilor care cred că pot influența politica editorială a publicațiilor pe care le dețin în funcție de interesele comerciale ale unor sponsori sau cumpărători de publicitate”, potrivit sursei citate.

Redăm textul scrisorii:

Ne exprimăm profunda îngrijorare cu privire la implicarea în activitatea editorială a presei de sport din România a unor agenți economici din zona jocurilor de noroc și pariurilor sportive. Situația apărută la Gazeta sporturilor (GSP) în ultimele două luni, prin plecarea redactorului-șef Cătălin Țepelin, înlăturarea coordonatorului editorial Cătălin Tolontan și închiderea peste noapte a ziarului în formatul print, toate la presiunile trustului Ringier, are ramificații periculoase pentru exercitarea profesiei de jurnalist la adăpost de oricare tip de presiune economică sau editorială din partea marilor clienți de publicitate. 

Informația apărută public în data de 3 octombrie, conform căreia redactorul-șef Cătălin Țepelin s-a despărțit, la solicitarea acționarilor Ringier Sportal, compania care deține Gazeta sporturilor, de redacția în care a lucrat 20 de ani și pe care a condus-o în ultimii cinci ani, a fost doar primul semnal de alarmă. Cătălin Țepelin a afirmat în spațiul public faptul că a fost înlăturat pentru că a refuzat să renunțe la principiile jurnalistice și să trimită managementului elvețiano-bulgar, înainte de publicare, materialele „sensibile” despre industria pariurilor. Evaluarea materialelor jurnalistice înainte de publicare, cu scopul apărării unor interese nelegitime, care nu țin de linia editorială asumată public de o redacție, este considerată oriunde pe glob o formă de cenzură. De aceea am sperat, la momentul anunțului făcut de redacțiile Gazeta sporturilor și Libertatea, că este vorba de neînțelegeri ale unor poziții legitime, între părți.

Între timp, articole din presă au scos la lumină informații chiar mai grave privind imixtiunea patronatului în politica editorială. Acestea arată că Stilian Shishkov, al doilea om din conducerea diviziei de sport a Ringier AG, Ringier Sports Media Group, cea care coordonează activitatea GSP și a altor opt branduri de jurnalism sportiv din Europa și Africa, este membru fondator al unei asociaţii a industriei de pariuri. Conform propriului site, această asociație își propune să reprezinte majoritatea companiilor licențiate de pariuri și jocuri online din Bulgaria, precum și multe alte companii care sunt implicate în industria jocurilor de noroc din Bulgaria, și să reprezinte industria în fața guvernului și a autorităților de reglementare. 

Practic, în acest moment, publicația de sport http://sportal.bg/, deținută majoritar de Ringier AG, este asociată, nu prin publicitate sau comercial, ci printr-un interes de lobby, cu firme de pariuri sportive care activează în Bulgaria, precum bet365, bwin, Betano, efbet, bet.bg. Din perspectivă jurnalistică, situația reprezintă un conflict de interese activ.

La 1 noiembrie 2023, managementul trustului de presă Ringier a anunțat decizia de a închide, cu efecte imediate, ediția print a Gazeta sporturilor și de a îl îndepărta din conducere pe Cătălin Tolontan, care a fost vreme de 15 ani redactor-șef al ziarului, iar, din 2018, coordonator editorial al echipei. 

În ultimii ani, am fost martorii unei creșteri alarmante a influenței caselor de pariuri asupra conținutului editorial, în general, și a conținutului de sport din mass-media din România, în particular. Această influență a atins cote îngrijorătoare, subminând bazele jurnalismului obiectiv și etic. Este pentru prima dată însă când o redacție iese public și denunță că această industrie a exercitat și presiuni de alt tip asupra jurnaliștilor, chiar prin intermediul patronatului. 

Ca profesori de jurnalism, suntem într-o poziție privilegiată pentru a forma viitoarea generație de profesioniști de presă și suntem profund preocupați de impactul pe care aceste ingerințe îl au asupra integrității și credibilității jurnalismului sportiv și nu numai. Casele de pariuri au devenit tot mai influente în ceea ce privește finanțarea și publicitatea în presa sportivă, iar efectul este o creștere a ingerinței lor asupra subiectelor și temelor abordate. În momentul în care influența unor terți în activitatea editorială devine explicită, iar patronatul, potrivit informațiilor apărute în presă, le cere jurnaliștilor materialele care vizează industria pentru a le „verifica”, acest lucru încalcă grav deontologia jurnalistică, așa cum ea este înțeleasă în jurnalismul profesionist din întreaga lume și cum este predată studenților noștri. 

În calitate de cadre didactice universitare, tragem un semnal de alarmă și luăm atitudine împotriva acestei influențe crescânde a caselor de pariuri în presa sportivă, dar și a tuturor patronilor care cred că pot influența politica editorială a publicațiilor pe care le dețin în funcție de interesele comerciale ale unor sponsori sau cumpărători de publicitate. 

Considerăm că vocile cu impact la nivelul societății, care se aud în spațiul public datorită jurnaliștilor români din trustul Ringier, trebuie în continuare susținute. Sperăm că  Ringier nu a abandonat respectarea drepturilor civile fundamentale, printre care accesul la informație corectă și completă, libertatea de exprimare, prezentarea unor subiecte și teme relevate în societate, susținerea unor dezbateri relevate pentru cetățeni despre democrație, responsabilitate publică, corectitudine și drepturi cetățenești fundamentale.

Considerăm că jurnalismul trebuie să rămână un serviciu public autentic, a cărui misiune principală este informarea și educarea publicului fără ingerințe de natură comercială care ar putea submina echidistanța și integritatea sa. Ca actuali profesori de jurnalism, ca foști sau actuali profesioniști în industrie, ca persoane care înțeleg relația profundă dintre democrație și presa, ca garant al libertății de exprimare, dorim să ne asigurăm că viitoarea generație de jurnaliști va continua să practice jurnalismul de calitate și că va putea rămâne fidelă valorilor etice fundamentale care stau la baza acestei profesii și a democrației pe care o servește.

Semnatari:

 • Lect. univ. dr. Anamaria Nicola – Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București
 • Lect. univ. Dr. Emilia Șercan, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București
 • Mădălina Bălășescu, Universitatea din București
 • Prof. univ. dr. Raluca Radu – Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București
 • Prof.univ.dr. Natalia Vasilendiuc, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București
 • Lector univ dr. Florica Iuhas, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București 
 • Prof. univ. dr. Camelia Cmeciu – Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București
 • Lect. univ. dr. Aurelia Ana Vasile – Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București
 • conf. univ. dr. Mădălina Moraru, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București
 • Lect. univ. dr. Alexandra Bardan – Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București
 • Conf. univ. dr. Antonio Momoc, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București
 • Conf. univ. Dr. Romina Surugiu, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București
 • lect. univ. dr. Bogdan Oprea, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București
 • Lect univ. Dr Manuela Preoteasa, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București
 • Lect.univ.Dr. Adriana Ștefănel, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București
 • Conf.univ.dr. Oana Băluță,  Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București 
 • Conf. univ. dr. Silvia Branea, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București
 • Lect. univ. dr. Antonia Matei, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București
 • Asist. Univ. dr. Gheorghe Anghel, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București

Dacă sunteți cadru didactic în mediul universitar și doriți să susțineți această inițiativă, vă invităm să semnați scrisoarea accesând formularul de la acest link.

Foto: © Pojoslaw | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Lista inițială a celor 29 de proiecte eligibile pentru dezvoltarea consorțiilor regionale de învățământ dual, publicată de Ministerul Educației. Au fost acceptate 18 primării și 11 universități / Calendarul apelului a fost modificat

Lista intermediară a celor 29 de proiecte eligibile pentru dezvoltarea consorțiilor regionale de învățământ dual a fost publicată de Ministerul Educației. De menționat este că au fost acceptate 18 primăriile…
Vezi articolul

Dezbatere Edupedu.ro – World Vision România

VIDEO Conferința online “Educația digitală asimptomatică”. Sorin Cîmpeanu: Am stabilit că trebuie închise școlile doar dacă localitatea intră în carantină / Ligia Deca: Proiectul SmartEdu va fi preluat în România Educată. În câteva luni vom avea rezultatul final / Urmărește-i pe Mircea Miclea, Daniel David și Dragoș Iliescu

România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la digitalizare, pe 3 planuri: abilitățile digitale ale tinerilor, ale populației generale și ale celor care dețin competențe înalte, potrivit datelor Eurostat…
Vezi articolul

Testare standardizată digitală în 800 de licee, pentru toți elevii de clasa a IX-a, la Română și Matematică, din 16 octombrie, prin proiectul ROSE al Ministerului Educației. Testele vor arăta ce competențe au tinerii și profesorii vor face apoi planuri remediale personalizate, spun oficialii

Elevii de clasa a IX-a din 874 de licee din țară, eligibile pentru finanțare prin proiectul ROSE, vor susține testări inițiale standardizate, pe calculator, în perioada următoare, între 16 octombrie-3…
Vezi articolul