Ședință de urgență la Ministerul Educației, după ce un elev a murit și alți trei au fost răniți la Odorheiu Secuiesc, de prăbușirea unui cămin de liceu. Ligia Deca: Autoritățile locale să trateze cu maximă responsabilitate gradul de siguranță pe care clădirile în care sunt copii îl oferă

8.669 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos / George Călin
Ședință a conducerii Ministerului Educației luni seara, după ce un elev adolescent a murit și alți trei sunt la spital, unul în stare gravă. Într-un comunicat dat de instituție, autoritățile precizează că doi reprezentanți ai Ministerului Educației au plecat la fața locului, în Odorheiu Secuiesc, județul Harghita. Ministrul educației, Ligia Deca, a făcut apel la „autoritățile locale să trateze cu maximă responsabilitate gradul de siguranță pe care clădirile în care sunt copii îl oferă”.

Luni după-amiază un elev a murit sub peretele prăbușit al căminului Liceului Tamași Aron din Odorheiu Secuiesc, județul Harghita. Alte trei victime au fost scoase de sub dărâmături și sunt la spital.

Clădirea căminului aparține Arhiepiscopiei romano-catolice din localitate. Un cămin, nu este clar dacă acesta, apare pe lista Ministerului Educației de școli cu risc seismic, dar este neîncadrat într-o clasă de risc seismic.

Redăm comunicatul Ministerului Educației:

„Ministerul Educației transmite condoleanțe familiei elevului decedat în urma prăbușirii unui perete al internatului în care era cazat, în Odorheiul Secuiesc. Transmitem, de asemenea, multă putere familiilor ai căror copii au fost implicați în acest tragic incident. 

Din informațiile primite de la reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean, colegii victimelor au fost preluați de familii sau au fost cazați la un internat din vecinătate și sunt în siguranță. 

În cursul acestei seri, ministrul Educației, Ligia Deca, a convocat de urgență conducerea Ministerului Educației pentru stabilirea modalității în care instituția poate interveni în acordarea de sprijin la Odorheiul Secuiesc. În acest sens, în această seară, doi reprezentanți ai Ministerului Educației se deplasează la fața locului. Reiterăm că responsabilitatea pentru punerea în siguranță a clădirilor este a celor care le administrează.

Ministerul Educației ține permanent legătura cu reprezentanții Prefecturii Harghita, ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Harghita și ai Inspectoratului Școlar Județean.

„Nu există cuvinte prin care să poți descrie o tragedie precum cea petrecută în această după amiază în Odorheiul Secuiesc. Condoleanțe și multă putere familiilor copiilor implicați în acest tragic accident! Ceea ce s-a întâmplat astăzi nu trebuie să se mai întâmple! Fac apel la autoritățile locale să trateze cu maximă responsabilitate gradul de siguranță pe care clădirile în care sunt copii îl oferă. Suntem în permanentă legătură cu reprezentanții Prefecturii Harghita, ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Harghita și ai Inspectoratului Școlar Județean Harghita. Și vom face tot ceea ce ține de Ministerul Educației pentru a preveni astfel de incidente tragice!”, a declarat Ministrul Educației, Ligia Deca”.

Clădirea care s-a prăbuşit aparţine Arhiepiscopiei Romano-Catolice, iar Primăria Odorheiu Secuiesc plăteşte anual peste 300.000 de lei chirie, potrivit digi24.ro. În partea din imobil care s-a prăbuşit erau camere în care erau cazaţi elevii care stau la internat.


6 comments
 1. Ședința de urgență pentru managementul daunelor de imagine electorală.
  Cum să arate postarile asiatice de ,,sprijin”

  Atât!

  Nu are nicio legătură cu oamenii, cu copiii.

  PS
  Și cum să arate formularul pe care il vor trimite iar in toate școlile privind situația clădirilor. Tot formularul ăla de după cutremurele din martie. Formular cu care nu au făcut nimic.

 2. Stati cu fundul pe acele scaune si ne frecati toata ziua cu situatii peste situatii, in paltforme care ne scot din minti pentru ca nu functioneaza, apoi pe hartii, dar nu faceti nimic cu ele!!!!! Cred ca singurul vostru scop este sa ne innebuniti pe noi, iar voi sa va vedeti inainte de inselaciunile voastre. Nu stiu cum va mai suporta pamantul asta!!!!!!!! Sedinta de urgenta, ce anume ati rezolvat cu ea? Nu aveti pic de suflet si constiinta in voi!

 3. Buna seara! Asa este in Călărași liceul Stefan Bănulescu. clasa de arte din acest liceu vocational. acesta clasa invata in căminul acestui liceu unde acoperișul este terminat cu gaurii ploua in clase mucegai sunt foarte vechii clasele. construcția. Si profesori slab dotării profesionale .va rog sa luati masuri .Eu propun mutarea acestui liceu care este la marginea orașului mai in centrul sunt clădiri care se poate face mutarea .din motivul depărtări de oras copii părinții nu se înscriu la acest liceu.sunt foarte puțini care învață în acest liceu .mai bine sa faca camin bătrânii in aceste locația si sa mute vocationalul in fosta sc4 sau altele pt ca exista.Multumesc

 4. „autoritățile locale să trateze cu maximă responsabilitate gradul de siguranță pe care clădirile în care sunt copii îl oferă”
  Asta putea s-o spuna orice AI.
  Foarte descurajatoare aceste reacții de lemn, impersonale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Directorul școlii din Mehedinți, căruia „i s-a descărcat” un camion cu lemne pentru școală în fața pensiunii sale, pe motiv că s-a defectat mașina, va fi schimbat din funcție, după ce ministrul Educației a cerut acest lucru

Ministrul Educație, Sorin Cîmpeanu, a solicitat Inspectoratului Școlar schimbarea directorului Școlii generale din localitatea Isverna, județul Mehedinți. Oficialul a confirmat informația pentru Edupedu.ro. Cazul directorului Marian Balaci care și-a adus…
Vezi articolul