BREAKING Un elev a murit sub peretele prăbușit al căminului Liceului Tamași Aron din Odorheiu Secuiesc, județul Harghita. Alte trei victime au fost scoase de sub dărâmături și sunt la spital / Clădirea e pe lista Ministerului Educației de școli cu risc seismic, dar apare ca neîncadrată într-o clasă

9.015 vizualizări
Patru copii au fost prinși sub dărâmături, trei au fost scoși de pompieri, iar un băiat a decedat, după ce peretele internatului Liceului Tamași Aron din Odorheiu Secuiesc s-a prăbușit, luni după amiază, scrie G4Media.ro. Căminul figura pe lista Ministerului Educației de clădiri cu risc seismic, listă publicată pe parcursul acestui an și actualizată periodic, la poziția 18.083 În dreptul acesteia scrie că este „neîncadrată”, asta înseamnă că nu a fost expertizată tehnic pentru a putea avea o clasă de risc, nu că nu ar fi în risc seismic. Clădirea apare ca „parțial reabilitată”.

UPDATE 22:19 Poliţia efectuează cercetări pentru vătămare corporală din culpă şi ucidere din culpă, în cazul internatului prăbuşit la Odorheiu Secuiesc

UPDATE 21:54 Kelemen Hunor:  Întrebarea e cine a dat aviz, cine a lăsat copiii în clădire în timpul lucrărilor, aici trebuie căutați responsabilii

UPDATE 21:43 Val de comentarii critice la adresa „România educată”, la postarea președintelui Klaus Iohannis în care acesta cere elucidarea cauzelor tragediei de la liceul din Odorheiu Secuiesc

UPDATE 21:09 Klaus Iohannis: Solicit elucidarea de urgență a cauzelor care au dus la prăbușirea clădirii și pedepsirea celor care se vor dovedi vinovați

UPDATE 20:50 La internatul din Odorheiu Secuiesc erau cazați 97 de elevi de la mai multe licee / O parte dintre elevi au reuşit să fugă din camere. Dacă se întâmpla la ora 17 când începeau activitățile era mai grav, spune șeful ISJ Harghita

UPDATE 20:37 Ședință de urgență la Ministerul Educației, după ce un elev a murit și alți trei au fost răniți la Odorheiu Secuiesc, de prăbușirea unui cămin de liceu. Ligia Deca: Autoritățile locale să trateze cu maximă responsabilitate gradul de siguranță pe care clădirile în care sunt copii îl oferă

UPDATE 19:39 Băiatul a fost găsit. Echipele de salvare au încercat resuscitarea acestuia, însă copilul nu a răspuns manevrelor.

Sursa: DSU

”Se confirmă decesul. Au încercat să-l resusciteze timp de 40 minute, dar fără efect”, a declarat pentru Agerpres dr. Peter Szilard, şeful SAJ Harghita.

 Acesta a făcut precizări legate şi de starea celorlalte trei victime transportate la spital.

 ”Cea mai uşor lezată victimă a fost dusă la spital de echipajul SMURD, de fapt nu avea răni, ci era speriată. A doua e o fată care are fractură de claviculă şi e suspectă de fractură membru superior. O fată a fost în stop cardio-respirator, a fost resuscitată şi a fost dusă la CPU Odorheiu Secuiesc şi din informaţiile primite vine Terapia Intensivă Mobilă de la Târgu Mureş după ea”, a explicat medicul.

UPDATE 18.47: Unitatea de învățământ are două corpuri reabilitate care au fost încadrate în clasa de risc seismic III, iar clădirea internatului nu era încadrată în vreo categorie de risc seismic, a precizat reprezentantul Inspectoratului Școlar Harghita la Digi24.

UPDATE 17:16 Un perete de la internatul Liceului Tamași Aron din Odorheiu Secuiesc s-a prăbușit luni, potrivit unui comunicat al Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Suprafața afectată este de aproximativ 200 mp.

Știrea inițială: “Până în acest moment au fost extrase 3 victime dintre care, una conștientă, una semiconștientă și o persoană aflată în stop cardio respirator, cu manevre de resuscitare în curs. Misiunea este în dinamică”, scrie pe pagina de Facebook a DSU.

La locul intervenției au fost alocate 2 mașini de stingere, 1descarcerare, 1 camion, 1 container multirisc, 1 ambulanță SMURD, 2 ambulanțe SAJ, 3 echipaje ale serviciilor voluntare pentru situații de urgență.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita a declarat pentru Europa FM că al patrulea copil este căutat cu câini și echipele de specialitate: „Momentan este căutată cea de-a patra victimă, după cunoștințele noastre, se pare că au fost patru elevi care erau în internat – internatul Liceului Teoretic Tamași Aron din Odorheiul Secuiesc. S-a surpat clădirea. Se pare că au fost patru victime dintre care două au răni ușoare. A treia victimă este într-o stare mai critică cu stop cardio-respirator și al patrulea copil este căutat cu câini și echipele de specialitate. Momentan, sunt acolo și șase echipe de voluntari – pompieri voluntari. Problema este că acoperișul prezintă pericol de prăbușire și de aceea căutările sunt cu o atenție sporită. (…) „Eu ce am aflat până acum a fost că zidul din spatele clădirii s-a surpat și de acolo a cauzat această prăbușire a mijlocului clădirii, a corpului central”, a spus președintele Consiliului Județean Harghita.  

Știrea se actualizează


7 comments
 1. Nu construiți școli, nu sunt toalete, nu dați un marker copiilor, nu puneți hârtie igienică la toalete, e frig în școli! Îi transferați cum vreți p-ăia cu bani, în timp ce copiii serioși trec prin focurile examenelor! Îi înghesuiți în clase, le ascundeți bolile de care suferă în numele incluziunii de care nu vă pasă, ați distrus profesorii, ați învrajbit părintii dându-le falsa impresie că dețin puterea, că se implică! Le mor copiii în școlile putrede, îsi rup picioarele pe scările șubrezite ale școlilor construite în socialism, ați desființat toate laboratoarele…

  Doamneeee, cum poate dormi președintele în noaptea asta! Cum se pot privi în oglindă, cum.pot trăi?

 2. Condoleanțe familiei!

  Daunele materiale pe care sper că le vor cere Ministerului și autorităților locale NU pot acoperi sub nicio formă o astfel de durere!

 3. Accidentul de la internatul din Odorheiu Secuiesc este tragic și îngrijorător. Sper că autoritățile vor investiga cauzele și vor lua măsuri pentru a preveni astfel de incidente în viitor. Gândurile mele sunt cu victimele și familiile lor.

  1. Mă gândesc la durerea atât de mare pentru familie și pentru cei care l-au cunoscut pe copil. Dragul de el! Sărbătorile de iarnă au adus atâta durere părinților… Să le dea Dumnezeu putere! Să nu fie niciun părinte in această situație! Dumnezeu să-l odihnească!

  2. Internatul (și liceul) sunt încadrate în risc seismic (d-na ministru spunea într-o declarație anterioară că nu știe dacă sunt sau nu clădiri cu risc de prăbușire și că e treaba autorităților locale să facă consolidări), iar d-na de la primărie declara că în curtea internatului se fac lucrări pentru racordarea canalizării clădirii la sistemul de canalizare al orașului.

   Vă dați seama în ce lume trăim?!

   1. O clădire încadrată cu risc seismic nu e conectată la canalizarea orașului la 113 ani de la construirea ei (probabil are fosă septică care nu mai face de mult față. Cine știe pe unde se scurg și s-au scurs lichidele din fosa respectivă.)

   >>Zörgő Noémi, purtătorul de cuvânt al Primăriei Odorheiu Secuiesc: Și clădirea internatului datează tot din 1910. Nu știu să vă zic acum despre situația clădirii. Acum fusese autorizată o lucrare în curtea clădirii pentru legarea canalizării internatului de rețeaua orașului.

   2. D-na ministru nu se informează dacă are sau nu școala pe lista pe care chiar ministerul a publicat-o, dar se grăbește să anunțe că oricum e treaba altora să facă consolidări.

   >>„Nu am date despre situația clădirii, vreau să văd care este proprietarul, să văd ce lucrări erau autorizate. Autoritățile locale pot aplica pentru fonduri pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic I și II. Așa ceva nu trebuie să se mai întâmple”, a spus Deca.

   3. CJ/CL nu au, cel mai probabil, banii pentru așa ceva nici dacă începeau demersurile pentru consolidare. Mi-e teamă să presupun dacă cei care lucrau la racordarea canalizării știau ce fac sau lucrau de mântuială, în stil clasic românesc și dacă lucrările lor au contribuit la șubrezirea și eventual surparea zidului.

   Sincere condoleanțe familiei copilului ucis de nepăsare, indiferență și lăcomia politicienilor, de la nivel local până la nivel de minister! Sper ca măcar fata aflată în comă să supraviețuiască, fără sechele.

   Și nu în ultimul rând, DECA, DEMISIA!

   1. >>Zörgő Noémi, purtătorul de cuvânt al Primăriei Odorheiu Secuiesc, a declarat că în zonă s-au efectuat lucrări pentru a conecta clădirea internatului la canalizarea oraşului, acesta precizând că imobilul este în proprietatea Bisericii Catolice.

    >>Potrivit acesteia, o parte a clădirii internatului s-a prăbușit „chiar după terminarea orelor, deci exact când elevii au intrat în camerele lor”.

    >>„Sunt la faţa locului, deci s-a prăbuşit o parte din clădirea căminului Liceului ‘Tamasi Aron’. S-au efectuat nişte lucrări de a conecta clădirea la reţeaua pluvială şi de canalizare a oraşului. Se lucra în curtea căminului şi probabil aceste lucrări sunt în legătură cu prăbuşirea. Pentru că au lucrat chiar lângă clădire şi chiar sub clădire au săpat. Incidentul s-a întâmplat chiar după terminarea orelor, deci exact când elevii au intrat în camerele lor”, a declarat aceasta pentru Agerpres.

    Deci exact ce mă temeam… Niște incompetenți au cauzat o tragedie. Dacă nici acum nu merge nimeni la închisoare, avem o nouă dovadă că țara este în faliment moral.

    DEMISIA, DECA!

 4. Rușine o țară eșuată,ticăloșie ,corupție,prostie….. asta este Romania.Până unde mai putem merge ?Corupția ne a distrus,sa ne amintim numai incendiile de la Colectiv și Crevedia,de la spitale,maternitatea ,,Panait Sârbu”.Sa ne amintim de podurile noi construite care nu corespund,de bucăți de șosele care sunt pline de gropi ,de un învățământ in deriva,de un sistem sănătate în deriva.Instutii ale statului corupte și aservite politic ,precum CCR,Avocatul poporului,Curtea supremă de apel care apără doar politicienii și securiștii ticăloși și trădători .Români treziți va cât nu este prea târziu ,că politicienii ne au ,,ciuruit”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Toți elevii cu medii peste 9.50 și primii 30% din fiecare clasă, indiferent de medie, primesc burse de merit de 450 de lei pe lună din noiembrie – noile reguli. Calculul se face pe baza mediei generale anuale de anul trecut, iar la clasa a IX-a pe baza mediei de admitere

Bursele de merit se vor acorda în acest an școlar tuturor elevilor cu medii generale anuale peste 9,50 și primilor 30% elevi din fiecare clasă indiferent de media lor generală…
Vezi articolul

Modificarea circularei privind încheierea mediilor elevilor în acest an școlar, cerută de sindicatul FSE Spiru Haret, după o „eroare” făcută de Ministerul Educației: Reveniți de urgență asupra adresei

Modificarea circularei nr. 3808/DGIP/07.06.2021 privind încheierea mediilor elevilor în acest an școlar este cerută public Ministerului Educației de sindicatul FSE Spiru Haret, scrie scoalaromaneasca.ro. Reprezentanții sindicatelor arată că adresa trimisă…
Vezi articolul

Judecătorul Cristi Dănileț: Ce ne lipseşte din școli nu sunt legile, sunt practicile interne, sunt regulamentele interne. Să găsim trei, patru, cinci şcoli bune în România şi apoi profesorii din acele şcoli să promoveze practicile restaurative, că dacă vin eu autoritate şi impun, sunt refuzat

Judecătorul Cristi Danileţ este de părere că profesorii ar trebui instruiţi să accepte că “discuţiile sunt mai importante decât disciplinarea şi pedepsirea”, și a vorbit de formarea unor reţele de…
Vezi articolul

OFICIAL Criterii și documente necesare pentru burse sociale în anul școlar 2023-2024. Bursele medicale, cele pentru elevii orfani și din familii monoparentale nu sunt condiționate de venit / Definiția familiei monoparentale

Elevii primesc șase categorii de burse sociale în anul școlar 2023-2024, potrivit ordinului publicat în Monitorul Oficial. Bursele medicale, cele pentru elevii orfani de un părinte sau ambii și pentru…
Vezi articolul

Argumentele premierului Ciolacu pentru ca tinerii plecați să revină în România: “România rămâne țara noastră” și “nu cred că există pentru un părinte o mai mare durere decât când îi pleacă copilul de acasă” / Guvernul își dorește “modificări” pentru acces facil al tinerilor la cercetare

“E normal că abordarea noastră este insuficientă pentru a vă încuraja să faceți aceste două lucruri împreună” – împlinirea profesională și întemeierea unei familii – a afirmat miercuri premierul Marcel Ciolacu,…
Vezi articolul