La internatul din Odorheiu Secuiesc, unde un elev a murit, erau cazați 97 de elevi de la mai multe licee / O parte a reuşit să fugă din camere. Dacă se întâmpla la ora 17 când începeau activitățile era mai grav, spune șeful ISJ Harghita

7.818 vizualizări
Sursa: DSU
Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita a declarat că 97 de elevi de la mai multe licee sunt cazați în internatul Liceului “Tamași Aron” din Odorheiu Secuiesc, al cărui perete s-a surpat luni. “Erau mai mulţi elevi în internat, dar în această parte erau mai mulţi, (…) unii au reuşit să fugă din camere. Dar erau puţini, pentru că era în timpul lor liber, de la ora 17 începeau activităţile în internat”, a spus şeful Inspectoratului Şcolar Harghita, Demeter Levente pentru Agerpres. Amintim, mai mulți elevi aflați în cămin au fost prinși sub dărâmături, iar un băiat a decedat. Căminul figura pe lista Ministerului Educației de clădiri cu risc seismic, listă publicată pe parcursul acestui an și actualizată periodic, la poziția 18.083 în dreptul acesteia scrie că este „neîncadrată”. Asta înseamnă că nu a fost expertizată tehnic pentru a putea avea o clasă de risc, nu că nu ar fi în risc seismic. Clădirea apare ca „parțial reabilitată”.
  • Inspectorul şcolar general adjunct, Cristinel Glodeanu, a spus pentru Edupedu.ro că elevii fie au fost luați de părinți, fie au fost repartizați acum la alt cămin din apropiere

Șeful Inspectoratului Şcolar Harghita, Demeter Levente, a spus pentru Agerpres că în internat sunt găzduiţi 97 de copii de la mai multe unităţi şcolare din localitate, iar o parte dintre cei care se aflau în clădire în momentul surpării peretelui au reuşit să fugă.

Erau mai mulţi copii în internat, dar în această parte erau mai mulţi, dar unii au reuşit să fugă din camere. Dar erau puţini, oricum, pentru că era în timpul lor liber, de la ora 17,00 începeau activităţile în internat. Dacă se întâmpla la 17 era mai grav sau dacă se întâmpla în timpul nopţii, când toţi copiii erau, teoretic, în internat. 97 de copii sunt cazaţi în internat, este un internat destul de mare şi cazează şi copii de la mai multe şcoli, nu numai din şcoala lor”, a precizat Demeter Levente.

El nu exclude posibilitatea ca incidentul să fi fost provocat de lucrările pentru racordarea clădirii la reţeaua de canalizare a oraşului.

“Ceea ce ştiu este că toată lucrările erau cu autorizaţie, acest lucru a fost verificat, deci şanţul nu era pentru consolidare, era pentru canalizare, (…) probabil că aceste lucrări au cauzat, dar aveau autorizaţie, aveau de toate”, a mai spus inspectorul şcolar general.

“La începutul anului şcolar au fost verificate mai multe unităţi de învăţământ, în echipe mixte, împreună cu Instituţia Prefectului, cu colegii de la ISU, de la DSP, bineînţeles, şi de la Inspectoratul Şcolar. Această clădire este a Bisericii Romano-Catolice şi momentul în care astăzi (n.r – luni) s-a întâmplat, a fost prima dată când am aflat că există o problemă acolo, la acest internat. Din datele pe care le-au completat unităţile de învăţământ privind clădirile pe care le au, sunt trei clădiri (ale Liceului ‘Tamasi Aron’ – n.r), două au fost încadrate în risc seismic 3, aceasta era neîncadrată în risc seismic. Celelalte două clădiri au fost reabilitate, o reabilitare a fost făcută la o clădire în intervalul 2018 – 2020, cealaltă a fost reabilitată în intervalul 2020 – 2022, iar aceasta (a internatului – n.r) nu a fost reabilitată şi nici nu era în curs de consolidare. Menţionez, încă o dată, că nu sunt clădirile şcolii, ci sunt închiriate (…), se află în proprietatea Arhiepiscopiei Romano-Catolice’, a declarat, pentru Agerpres Cristinel Glodeanu.

Inspectorul şcolar general adjunct, Cristinel Glodeanu, a spus pentru Edupedu.ro că elevii fie au fost luați de părinți, fie au fost repartizați acum la alt cămin din apropiere:

“Unii elevi au fost duși acasă de părinți, iar alții sunt cazați la Liceul Reformat care e în proximitatea liceului”, a spus Cristinel Glodeanu.

Potrivit Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita, un elev a murit sub peretele prăbușit al căminului Liceului Tamași Aron din Odorheiu Secuiesc, județul Harghita. Alte trei victime au fost scoase de sub dărâmături și sunt la spital. Cei patru elevi surprinşi sub dărâmături au vârste cuprinse între 15 şi 17 ani.

Informații de context

Căminul figura și în aprilie și în octombrie anul acesta (n. red în oct fiind ultima actualizare) pe lista Ministerului Educației de clădiri cu risc seismic, listă publicată pe parcursul acestui an și actualizată periodic, la poziția 18.083 În dreptul acesteia scrie că este „neîncadrată”, asta înseamnă că nu a fost expertizată tehnic pentru a putea avea o clasă de risc, nu că nu ar fi în risc seismic. Clădirea apare ca „parțial reabilitată”.

Ligia Deca a spus în urma tragediei că “așa ceva nu trebuie să se mai întâmple” și a făcut apel la „autoritățile locale să trateze cu maximă responsabilitate gradul de siguranță pe care clădirile în care sunt copii îl oferă”.

Luni aseara are loc o ședință a conducerii Ministerului Educației. Într-un comunicat dat de instituție, autoritățile precizează că doi reprezentanți ai Ministerului Educației au plecat la fața locului, în Odorheiu Secuiesc, județul Harghita.

De altfel, marți la ora 8 și prefectul județului Harghita a convocat o ședință de urgență, potrivit Inspectorului şcolar general adjunct, Cristinel Glodeanu.

Citește și:

Ligia Deca despre prăbușirea peretelui internatului din Odorheiu Secuiesc: Nu am date despre situația clădirii. Autoritățile locale pot aplica pentru fonduri pentru consolidarea clădirilor. Așa ceva nu trebuie să se mai întâmple

Ședință de urgență la Ministerul Educației, după ce un elev a murit și alți trei au fost răniți la Odorheiu Secuiesc, de prăbușirea unui cămin de liceu. Ligia Deca: Autoritățile locale să trateze cu maximă responsabilitate gradul de siguranță pe care clădirile în care sunt copii îl oferă

3 comments
  1. În tot Raul e și un bine. Bine că nu au murit mai multi!.
    Asta a vrut sa zică; adică am fost la un pas de un nou Colectiv!.

  2. “Așa ceva nu trebuie să se mai întâmple”? Păi din păcate se tot întâmplă și de fiecare dată aceleași texte sterile din partea statului. De ce nu fac o inspecție pe bune în căminele în care sunt cazați elevii, să vadă condițiile în care stau, instalațiile sanitare pline de rugină, lipsa oricărei intimități la grupurile sanitare si multe altele, un pericol constant pentru cei care vor să învețe și nu au unde să stea în altă parte. Multe din cămine sunt cum erau înainte de revoluție, sau mai bine zis de atunci până acum nu s-au renovat cu adevărat, ci doar s-au “cârpit” pe ici pe colo. Deci nu ne mirăm de ce se întâmplă, ci doar ne rugăm să nu se întâmple. Din păcate doar asta ne-a mai rămas, într-un stat în care “aleșii” votează legi doar pentru ei și gestionează banul public ca și cum ar fi al lor

  3. >>Șeful Inspectoratului Şcolar Harghita, Demeter Levente: Dacă se întâmpla la 17 era mai grav sau dacă se întâmpla în timpul nopţii, când toţi copiii erau, teoretic, în internat. 97 de copii sunt cazaţi în internat

    Bine că n-a fost mai rău?! Ce reacție e asta?!

    Oamenii ăștia mai au empatie?! Cum adică, bine că n-au murit mai mulți? A murit un copil, altul e în comă, două fete sunt rănite, cum adică bine că n-a fost mai rău? De la ce număr începe ”mai rău”?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ligia Deca, despre școlile închise din cauza ninsorii: Acolo unde infrastructura permite, orele se pot desfășura online / În caz contrar, orele vor fi recuperate printr-un program stabilit la nivelul consiliilor de administrație ale unităților de învățământ

Ministra Educației a spus marți despre școlile închise din cauza ninsorii că “acolo unde infrastructura permite, orele se pot desfășura online”. Ligia Deca a făcut această declarație în urma unei…
Vezi articolul

Un ghid pentru profesori referitor la abordarea egalității de gen la clasă – ținta unei campanii de petiții către inspectorate și Ministerul Educației / Luciana Antoci, ISJ Iași: Același conținut, semnături diferite, același scenariu ca într-o campanie anti-mască desfășurată în pandemie

Un material destinat profesorilor, intitulat “Egalitatea de gen – predarea și integrarea în învățământul preuniversitar”, realizat de un grup de cercetătoare și lansat la începutul acestui an școlar, a devenit…
Vezi articolul
Anatolie Topala / Foto: Guvernul Republicii Moldova/Facebook.com

700 de copii refugiați din Ucraina s-au înscris ca elevi la grădinițele, școlile și liceele din Republica Moldova, a anunțat ministrul Educației din Republica Moldova, Anatolie Topală. Care sunt măsurile pentru copiii și studenții ucraineni refugiați în Moldova

Peste 48.000 de copii ucraineni și de alte naționalități au trecut granița pe teritoriul Republicii Moldova, în cele 20 de zile de când Rusia a declanșat război în Ucraina, a…
Vezi articolul