Sfatul lui Nicușor Dan pentru un olimpic: Primii ani de universitate să-i facă în România, locul în care te descoperi. Apoi să se perfecționeze afară și să încerce să se întoarcă / Problema este dacă un copil din rural sau urban mic ajunge la acest nivel, în actualul sistem de educație. Șansele sunt mici

500 de vizualizări
Foto © Fotokon | Dreamstime.com
E foarte important primul loc la care pleci de acasă. E locul în care te descoperi pe tine, a declarat Nicușor Dan la dezbaterea TVR de joi seară, 15 mai. El a răspuns la o întrebare despre cum ar convinge un olimpic internațional dintr-un oraș mic să rămână în țară și să urmeze o carieră în învățământ.

Candidatul independent la președinție a vorbit despre propria experiență cu o școală de științe creată în anii 2000 și a recunoscut că „din păcate” „șansele sunt mici” ca un copil din rural sau urban mic să ajungă la astfel de performanțe în actualul sistem de educație.

  • Turul al doilea de alegeri prezidențiale are loc duminică, 18 mai. Candidatul George Simion, liderul partidului extremist AUR, a lipsit la a cincea dezbatere prezidențială consecutiv.

Ramona Avramescu, TVR: Să facem un exercițiu de imaginație. Sunteți la o festivitate de premiere a olimpicilor internațional și unul dintre ei, dintr-un oraș mic de provincie, vă spune că ar vrea să urmeze cariera de profesor, dar nu are încredere în sistemul românesc de educație și se gândește să plece din țară. Ați încerca să-l convingeți să rămână? Dacă da, cum, ce i-ați promite?

Nicușor Dan: Am avut acest exercițiu și cumva am petrecut șase ani din viață încercând să fac asta. Eu cred că este un caz fericit ca cineva care nu este dintr-un oraș mare să ajungă la această performanță. În anii 2000 am creat o mică școală de științe pentru tinerii care avea rezultate deosebite și care voiau să plece în străinătate după liceu.

Ce credeam atunci și cred și acum: e foarte important primul loc la care pleci de acasă. I-ași sfătui ca primii ani de universitate să-i facă în România: e locul în care te descoperi pe tine, plecând prima dată de acasă, legi prietenii serioase. După studiul în România, încurajez să se perfecționeze și să încerce să se întoarcă în România după studiile de afară. Problema este dacă un astfel de copil ajunge la nivelul acesta în sistemul actual de învățământ. Din păcate, șansele sunt mici”.

Alte declarații ale lui Nicușor Dan din dezbaterea TVR de joi seară, 15 mai:

Foto © Fotokon | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Peste 11.400 de candidați la concursul de angajare în Învățământ se pot titulariza dacă găsesc post disponibil, alți aproape 8 mii pot fi doar profesori suplinitori și peste 4.400 nu au reușit să ia nici măcar nota 5

Rezultatele de la Titularizare 2023 au fost publicate marți la ora 11:00 de Ministerul Educației, iar acestea arată că 11.448 de lucrări scrise au fost peste media 7. În acest…
Vezi articolul

Dragoș Iliescu, autorul Raportului Național de Literație: Cu datele acestea nu ai ce politică publică să faci / Eșantionul a fost unul de conveniență, „nu zicem nicăieri că este reprezentativ”

Raportul prezentat în cadrul unui eveniment al organizației Alfabetar, care reunește mai multe asociații și companii private, raport numit „Raportul Național de Literație” este făcut pe un eșantion care nu…
Vezi articolul