Sindicatele din Educație au trimis Guvernului propunerea de modificare a legii educației pentru a deconta naveta profesorilor din bugetele locale, până la aplicarea prevederilor actual amânate de ordonanța de urgență (OUG) „trenuleț”, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Adresa poate fi consultat mai jos în articol.
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” solicită modificarea Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, astfel încât decontarea cheltuielilor de transport ale profesorilor care fac naveta să fie asigurată prin bugetele locale. Propunerea vine în contextul în care prevederile legii adoptate anul trecut, care reglementează acest drept, au fost amânate prin OUG nr. 156/2024 până la începutul anului școlar 2026-2027, ceea ce a generat probleme în aplicarea lor.
„În practică, autoritățile administrației publice locale refuză decontarea”, se arată în documentul transmis Guvernului. Sindicatele cer o intervenție legislativă de urgență, astfel încât până la intrarea în vigoare a noilor dispoziții, naveta profesorilor să fie reglementată prin Hotărârea de Guvern nr. 569/2015, care prevede deja această obligație pentru administrațiile locale.
Mai precis, propunerea trimisă Executivului vizează modificarea articolului 127 din lege, astfel încât să fie eliminată contradicția dintre acesta și articolul 139, precum și clarificarea sursei de finanțare a decontării transportului pentru personalul didactic și auxiliar care nu are locuință în localitatea unde predă. Iată propunerea sindicatelor mai jos:
„Ordonanță de urgență pentru modificarea Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023
„Art. I
Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 613 din 5 iulie 2023, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:
- La articolul 127 litera k) se modifică și va avea următorul cuprins:
k) asigură personalului din învățământ care nu dispune de locuință în localitatea unde are postul decontarea cheltuielilor de transport la și de la locul de muncă;
Motivare: se elimină contradicțiile între prevederile acestui articol și cele ale art. 139 alin. (2) lit. k).
- La articolul 139 alineatul (2) lit. d) se modifică și va avea următorul cuprins:
d) cheltuielile de transport la și de la locul de muncă pentru personalul din învățământul preuniversitar care nu dispune de locuință în localitatea unde are postul, prin bugetele locale.
Motivare: se clarifică prin ce buget se alocă fondurile pentru navetă.
Art. II
Până la intrarea în vigoare a dispozițiilor art. 139 alin. (2) lit. d), decontarea cheltuielilor de transport la și de la locul de muncă pentru personalul didactic din învățământul preuniversitar se realizează din bugetele locale, în conformitate cu dispozițiile HG nr. 569/2015 pentru aprobarea Normelor metodologice privind decontarea cheltuielilor pentru naveta la și de la locul de muncă a cadrelor didactice și a personalului didactic auxiliar din învățământul preuniversitar de stat.
Motivare: necesitatea clarificării modalității de decontare a navetei, în actualul context legislativ în care, prin art. LI alin. (1) lit. f) din O.U.G. nr. 156/2024, „prevederile art. 139 alin. (2) lit. d), se prorogă până la începutul anului școlar 2026-2027”, iar în practică autoritățile administrației publice locale refuză decontarea”, scrie în adresa comună a sindicatelor.
Solicitarea vine după o întâlnire pe care liderii sindicali au avut-o cu premierul Marcel Ciolacu pe 11 februarie 2025, în cadrul căreia au discutat problemele privind transportul profesorilor. Liderii FSLI și FSE „Spiru Haret” cer Guvernului să adopte o ordonanță de urgență care să clarifice această situație, astfel încât dascălii să nu fie nevoiți să suporte din buzunar costurile navetei.
Context. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” au adresat în ianuarie 2025 Guvernului și mai multor ministere o serie de solicitări privind decontarea navetei cadrelor didactice. Asta după ce Ordonanța de Urgență (OUG) „trenuleț” 2025 a suspendat aplicarea prevederilor din Legea educației, transferând responsabilitatea către autoritățile locale. Măsura a generat deja refuzuri din partea unor primării de a mai suporta aceste costuri, conform adreselor oficiale transmise, obținute de Edupedu.ro.
- Edupedu.ro a scris că profesorii și angajații din școli și inspectorate nu mai beneficiază de decontarea navetei pe întreg anul 2025, a decis Guvernul Ciolacu prin ordonanța-trenuleț.
Sindicatele au cerut ministrului Educației și Cercetării, Daniel David, în funcție din 24 decembrie 2024, să intervină prin discuții la ministerul Finanțelor și ministerul Dezvoltării pentru a clarifica obligația administrației publice locale de a deconta naveta profesorilor și celorlalte categorii de personalul din educație care lucrează în alte localități decât cea de domiciliu.
FOTO DOCUMENT Adresa comună FSE „Spiru Haret” și FSLI:


3 comments
Poate mai decontați și la restul personalului că mai sunt niște oameni care nu au lovelele de profesor și fac naveta, să ai o căldură la școală în sobă, să ai niște holuri spălate și etc… De ce cei care au veniturile cele mai mic dintr-o unitate școlară trebuie să plătească din propriul buzunar abonamentele și domn profesor îi trebe decont? Ei sunt mai puțini importanți? Asta e un fel de politică de descriminare.
Și cei care nu pot face naveta? La mine ar fi fost peste 200 km dus-întors zilnic…trebuie să stau în chirie la nivelul prețului pieței, nu? Știm foarte bine faptul ca e o minune dumnezeiasca cel sau cea care primește locuință cu chirie către stat, adică cu chirie moderată (ca să nu spun minuscula) față de chiria de la prețul pieței!
dacă tot se va modica legea,sa modifice și alte puncte ale ei..și anume,sistemul educațional sa nu fie niciodată afectat de o ordonanță trenuleț,iar atunci când un prof cu vechime ar avea dreptul la 16 ore si e rugat să facă totusi 19 ore săptămânal,sa nu mai fie pus în situația în care sa i sa spună că diferența de la 16 la 18 ore nu se platesc in plus…Apoi sindicatul sa mai ceara adăugarea unui art in această lege cu privire la pensionare…ai anume,un profesor care are împliniți 58 de.ani și cel puțin 25 de ani vechime in învățământ sa poată cere pensionare anticipată,fără penalizare,că sunt f multi colegi care după după 55 de ani nu nai au nici măcar dinții în gură,sunt cocoșați, garboviti și nici nu mai știu cum ii cheamă