Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” au adresat Guvernului și mai multor ministere o serie de solicitări privind decontarea navetei cadrelor didactice, după ce Ordonanța de Urgență (OUG) „trenuleț” 2025 a suspendat aplicarea prevederilor din Legea educației, transferând responsabilitatea către autoritățile locale. Măsura a generat deja refuzuri din partea unor primării de a mai suporta aceste costuri, conform adreselor oficiale transmise, obținute de Edupedu.ro.
- Edupedu.ro a scris că profesorii și angajații din școli și inspectorate nu mai beneficiază de decontarea navetei pe întreg anul 2025, a decis Guvernul Ciolacu prin ordonanța-trenuleț.
Sindicatele au cerut ministrului Educației și Cercetării, Daniel David, în funcție din 24 decembrie 2024, să intervină prin discuții la ministerul Finanțelor și ministerul Dezvoltării pentru a clarifica obligația administrației publice locale de a deconta naveta profesorilor și celorlalte categorii de personalul din educație care lucrează în alte localități decât cea de domiciliu.
În altă adresă, FSLI și FSE „Spiru Haret” au cerut ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, condus de Cseke Attila (UDMR), să transmită o adresă către toate unitățile administrativ-teritoriale, clarificând obligația acestora de a deconta cheltuielile de transport, în conformitate cu normele metodologice existente. Solicitarea a inclus precizarea că neplata transportului este contrară dispozițiilor legale, conform adresei, care poate fi consultată integral mai jos în articol.
În celălalt document adresat vicepremierului Tanczos Barna, ministru al Finanțelor (UDMR), solicitarea a subliniat că administrațiile finanțelor trebuie atenționate că, în lipsa decontării transportului profesorilor și angajaților din educației prin școli, de la ministerul Educației, pe baza legii 198/2023, autoritățile locale sunt responsabile cu efectuarea acestor plăți.
„În aceste condiții, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” prezintă drepturile și interesele a peste 75% din salariații din sistemul de învățământ preuniversitar de stat și este de datoria noastră să atragem atenția asupra faptului că, în contextul măsurilor de austeritate impuse prin O.U.G. nr. 156/2024 și al nerespectării promisiunilor guvernamentale de majorare a salariilor personalului din învățământ în anul 2025, starea de nemulțumire a personalului din educație a crescut.
Vă rugăm să aveți în vedere faptul că – așa cum am precizat anterior – și în anul 2024 a fost prorogată intrarea în vigoare a dispozițiilor art. 139 alin. (2) din Legea nr. 198/2023, prin art. XXVI alin. 1 lit. e) din O.U.G. nr. 115/2023, până la data de 01.09.2025, însă administrațiile finanțelor publice nu au creat dificultăți în decontarea navetei potrivit Normelor metodologice anexă la H.G. nr. 569/2015.
În acest actual context legislativ, autoritățile administrației locale – la „sugestia” administrațiilor finanțelor publice – nu mai prevăd, în bugetele pe anul 2025, fonduri destinate decontării navetei personalului didactic, ceea ce va genera nemulțumiri și acțiuni sindicale, pe care încercăm să le evităm prin demersurile de față. Vă solicităm să analizați cele prezentate și să dispuneți măsurile necesare pentru soluționarea urgentă a acestor probleme, în vederea respectării dispozițiilor legale în vigoare și evitării escaladării stării de nemulțumire în rândul personalului din educație”, scrie în textul adresei către Tanczos Barna.
FOTO DOCUMENT Adresa FSLI și FSE „Spiru Haret” către Ministerul Educației și Cercetării, din 10 ianuarie 2025:
FOTO DOCUMENT Adresa FSLI și FSE „Spiru Haret” către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, din 10 ianuarie 2025:
FOTO DOCUMENT Adresa FSLI și FSE „Spiru Haret” către vicepremierul Tanczos Barna, ministru al Finanțelor, din 10 ianuarie 2025:
10 comments
Decontarea navetei trebuie sa fie facuta pentru intreg personalul din invatamat . Dar in buna traditie din invatamant conteaza doar burtile cadrelor didactice personalul nedidactic cu cele mai mici salarii nu face naveta .Ei locuiesc toti lana unitatea de invatamant si trebuie sa fie disponibili 24 din 24 de ore .
au zis clar că se decontează …ăștia nu știu!? sau vor sa vedem cat lupta pt noi?!
Înțeleg și sunt perfect de acord cu decontarea navetei, dar cum rămâne cu cei…care chiar stau departe de casă și nu pot să facă naveta (la mine ar fi fost 220 km ZILNIC dus-întors)? DE CE NU DECONTAȚI MĂCAR PARȚIAL CHIRIILE???
SAU DE CE NU SE OFERĂ LOCUINȚĂ DE SERVCIU, pe perioada contractului (cât ești profesor), astfel încât să fie bine atât pentru profesori, cât și pentru stat (întrucât profesorul ar plăti chirie modică către stat)???
De ce aproape doar cei din armată (inclusiv personalul care nu ar lupta în caz de război), poliție și magistrații beneficiază de așa ceva????
Până acum se deconta? EU primesc o sumă infimă, din când în când, pentru că că așa doresc autoritățile unui municipiu.
de ce la unii se decontează și la alții nu? nu suntem egali toți? dacă e sa deconteze, sa se aplice la abonament (microbuz, tren) nh auto. și fiecare profesor sa stea 8 ore la munca adică 40 ore /săptămâna nu 20 ore /săptămâna
Cine sunteti voi magarilor sa decideti pentru mine? Abia asteptam sa scapam de sub tutela “Scolilor speciale” care sunt niste azile mai degraba. CJRAE ar fi fost mult mai ok, dar va bagati mereu nasul in curul altora.
E nasol tare. In scoala mea oamenii nu mai vor sa faca orele. Vin de departe, nu reusesc sa plateasca naveta. Pentru unii naveta consta in plata a doua rate la banca. Cand au auzit ca nu se mai dau nici celelalte chestii, doi si-au pus deja fara plata si isi fac PFA cateva luni sa dea meditatii ca sa iasa la liman. Oameni cu copii, cu banci. Cei care facem naveta nu mergem la 3 km ca sa nu ne afecteze. Am o colega care vine de la 85 km. Satele sunt indepartate in judet si asta e…Si aceasta scoala face parte din judet si este scoasa la concurs. A luat si ea ce a putut. Si nu cu trenul. Ca nu avem tren in zona. Conduce 170 km la zi dus-intors. Realizati cam ce e in sufletul ei acum? Atata efort si naveta nu se mai deconteaza, toate s-au taiat…
Aveți perfecta dreptate,face mai mult timp pe drum decât prgr de lucru. Bàà,voi nu munciți nimic,stati Un sfert din an acasă, avem o societate mediocră sau analfabeta, datorită vouă!
Nu decontează, nu o să mai aibă profesori.
O să le predea cei care au terminat doar liceul, nu cei cu licență sau master sau doctorat, în nici un caz.
Din ce să trăiască copii profesorilor, dacă părinții lor dau pe navetă toată luna 700 de ron??
Păi profesorii din ce să plătească utilitățile și impozitele din oraș???
își mai iau un job și o să facă treabă de mântuială la școală, pentru că trebuie să se ducă și la al doilea job.
Nu credeți? eh, o să vedeți rezultatele de la copiii nemeditați de la examenele naționale, cât sunt de mici.
Deranjați sunt profii și atât, care au sălărel, restul de la nedidactic cu minimul pe economie care tre să dea juma’ de salar la abonament sau bilete nu mai contează, să aibe domn’ profesor bă!