Slovacia, dată în judecată de Comisia Europeană pentru discriminarea copiilor romi în școli

230 de vizualizări
Foto: © Wiktor Wojtas | Dreamstime.com
Comisia Europeană a anunţat miercuri începerea unei acţiuni în justiţie împotriva Slovaciei în legătură cu eşecul acesteia de a lua măsuri împotriva segregării copiilor romi în şcoli, relatează dpa, potrivit Agerpres.

Copii din minoritatea etnică romă “sunt plasaţi frecvent în şcoli speciale pentru copii cu dizabilităţi mintale uşoare”, se arată într-un comunicat de presă.

Copiii romi din sistemul de învăţământ mainstream sunt de multe ori segregaţi în şcoli sau clase separate, se adaugă în comunicat.

Comisia argumentează că aceste practici încalcă legislaţia UE, care “interzice strict discriminarea pe criterii de origine etnică în domeniile cheie ale vieţii, inclusiv educaţia”, potrivit sursei citate.

CE a mai ridicat această problemă cu Bratislava în 2015, dar eforturile de reformă asumate de guvernul slovac au dus la rezultate insuficiente, atenţionează comunicatul.

În 2021, un total de 65% de elevi romi cu vârsta între 6 şi 15 ani au frecventat şcoli unde toţi sau majoritatea elevilor erau tot romi, adică o nouă creştere faţă de situaţia din 2016, conform Agerpres.

“Acest lucru face din Slovacia statul membru al UE cu cel mai ridicat nivel de segregare a romilor în învăţământ”, mai notează Comisia.

Foto: © Wiktor Wojtas | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorul de Istorie Bogdan Murgescu: Dacă am fi fost neafiliați NATO, eram vulnerabili la același gen de agresiune / Putin joacă la loterie soarta țării sale, poate chiar și soarta lumii / Ceea ce se va întâmpla va depinde foarte mult de capacitatea Ucrainei de a rezista

România se află într-o poziție foarte bună fiind membră NATO în contextul agresiunilor actuale, altfel eram la fel de vulnerabili ca Ucraina, a explicat pentru Edupedu.ro profesorul universitar Bogdan Murgescu…
Vezi articolul

Profesoara de matematică din Azuga care a lăsat corigenți 12 elevi înainte de Evaluarea Națională predă în continuare la o școală din Prahova. Felul în care liceul i-a încetat contractul de muncă, în vară, a fost viciat, a decis Inspectoratul școlar, care a propus detașarea profesoarei

Profesoara din Azuga acuzată în vară că a lăsat intenționat corigenți 12 elevi de clasa a VIII-a din aceeași clasă, înainte de Evaluarea Națională 2023, predă în continuare, după ce…
Vezi articolul

Pentru profesorii care dau mediații, registrul declarațiilor de interese, introdus de proiectul legii educației, „este doar o problemă de birocrație, atâta tot”, “nu există niciun fel de rezolvare”, spune Marius Nistor, FSE Spiru Haret / „Există această piață a meditațiilor, pentru că avem o solicitare din partea părinților”

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat pentru Edupedu.ro că „faimosul registru de evidență al cadrelor didactice” este „doar o problemă de birocrație, atâta tot. Nu rezolvă…
Vezi articolul