Sorin Cîmpeanu, despre posibila reducere a bugetului Educației la rectificarea bugetară: Sigur că nu se poate adeveri așa ceva. Sper să rămână un simplu articol de presă, acea idee stupidă de a interveni, într-un moment în care dezbatem legile educației care au nevoie de o suplimentare de buget atât de mare”

7.154 de vizualizări
Foto: captură – Live Facebook.com
În cadrul dezbaterii “Legile învățământului pentru o Românie educată!”, organizată de Comisia pentru Educație și Cercetare – PNL București, Ministrul Educației a făcut referire la informațiile publicate în exclusivitate de Economedia.ro și despre care a scris și Edupedu.ro. Potrivit acestora, bugetul Ministerului Educației ar urma să scadă cu 542 de milioane de lei, deși instituția a cerut o suplimentare de 668 milioane de lei, conform propunerilor făcute de Ministerul Finanțelor.
  • În cazul Ministerului Educației, datele publicate de sursa citată indică faptul că acesta a solicitat, la rectificarea bugetară, un plus de 668.053.000 lei. Propunerea Ministerului Finanțelor este de scădere cu 542.964.000 lei. Mâine, 10 august, la Guvern va avea loc o dezbatere despre rectificarea bugetară.
  • Pe 29 iulie, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, declara la Antena 3 că e “convins că va fi rectificare pozitivă și nu va fi tăiere de 10%”, deoarece “la educație nu ai unde să tai”.

În cadrul dezbaterii pe proiectele legilor Educației, Sorin Cîmpeanu a spus, referitor la o posibilă tăiere a bugetului Educației, că: “Sigur că nu se poate adeveri așa ceva”. El a explicat apoi că toate modificările propuse în proiectul pe legea Învățământului Preuniversitar majorează impactul bugetar actual.

“Partea de resurse, așa cum presupune ea în lege, are un impact financiar de 31 miliarde de lei, comparați cu bugetul Ministerului Educației de acum, care este de 30 miliarde de lei. Sper să avem toate susținerea politică (n. red. pentru bugetul mărit propus în legile Educației) și să rămână un simplu articol de presă, acea idee stupidă, și o spun apăsat, de a interveni – sigur că nu se poate adeveri așa ceva – asupra bugetului educației cu o reducere de buget într-un moment în care dezbatem legile educației care au nevoie de o suplimentare de buget atât de mare. E vorba de măsuri care intră în vigoare încă de anul viitor, precum bursele elevilor, creșterile salariale din septembrie 2023, deci impactul bugetar va fi doar pentru patru luni în acest an, dar anul viitor va fi impact plin pe tot anul”, a declarat oficialul.

“Este vorba, dintre cele 31 miliarde lei, [de] creșterile salariale [care] au un impact de 25 la sută, deci un sfert din impactul legii învățământului preuniversitar este generat doar de creșterile salariale. Încă 25% sunt generate de diversificare a curriculumului – este o concluzie clară în România educată. Planurile cadru urmează să aibă curriculum la dispoziția școlii până la 30%, asta înseamnă că din aceeași clasă vei putea să faci două trei sau patru grupe, în funcție de aptitudinile și nevoile elevilor. Asta înseamnă personal didactic în plus, asta înseamnă plăți în plus, asta înseamnă impact încă 25 la sută. Per total 50%. Creșterea pentru bursele elevilor înseamnă 8% din impactul legii”, a mai precizat Cîmpeanu.

“Dar curriculum la dispoziția școlii va intra cel mai devreme în septembrie 2023 și va intra doar pentru clasa IX-a la început, asta înseamnă un sfert din cei 25% impact financiar. Apoi, odată ce treci clasa a X-a, va fi 50% din 25% și tot așa, și în 2027 va fi într-adevăr, impact la vârf”, a subliniat ministrul.

Sorin Cîmpeanu a adus din nou în discuție modificarea propusă în proiectul de lege a Învățământului Preuniversitar privind alocarea bugetului.

“Am mai introdus în noțiune foarte curajoasă pentru că de fiecare data am vorbit despre un buget al Educației cu 6% din PIB, iar din experiența de parlamentar în fiecare an în care avem proiect legii bugetului ne raportam la un produs intern brut estimat pentru anul viitor, care va fi confirmat anul viitor. De data asta nu ne mai raportăm la anul viitor. Avem un document și vedem cât sunt investițiile în educație. Anul acesta au fost 41 miliarde de lei. Așa cum este guvernul ăsta. Este un maxim în valoare absolută, sunt 8 miliarde euro, mai mult decât în oricare an. Procentual însă, pe baza unei estimări optimiste a produsului intern brut, suntem la 3,11%. Anul trecut am avut mai mult, în 2020 am avut și mai mult. Ne raportăm de data aceasta la bugetul general consolidat pe cheltuieli.

Acesta trebui să fie 15% conform proiectului legii în condițiile în care în 2022, în momentul acesta, fără să luăm în calcul ceea ce vom reuși să utilizăm din PNRR suntem la 7,92 la sută. Deci practic acest proiect de lege propune creșteri graduale până în 2027 când ar urma să avem 15% din bugetul consolidat pe cheltuieli, cu alte cuvinte fiecare la fiecare 7 lei cheltuiți de statul român, mai bine de un leu merg în educație și acest lucru îl vei putea verifica în același moment în care te uiți la valoarea bugetului general consolidat, pentru că o ai, și te uiți la investiția în educație, pentru că le ai în același moment în același document pe masă. (…)

15% din bugetul consolidat înseamnă fix 6% din PIB”, a mai spus oficialul.

De precizat, legile Educației sunt în dezbatere publică până pe 24 august când se primesc propuneri din partea societății civile, urmând ca proiectele să fie adaptate și trimise în Parlament pentru a urma procesul legislativ.

Citește pe aceeași temă și:
ULTIMA ORĂ Abia în 2027 Educația va primi 15% din bugetul general consolidat, potrivit premierului Ciucă
Propunere de rectificare: Bugetul Ministerului Educației va fi scăzut cu 542 milioane lei, deși instituția a cerut mai mulți bani – documente obținute de Economedia.ro / Ministrul Cîmpeanu, acum 10 zile: “La educație nu ai unde să tai”

3 comments
  1. Rectificarea bugetara pe educatie trebuia facuta mai devreme astfel ca ministrul Cimpeanu putea negocia cu Ministerul Finantelor ca rectificarea bugetara pe educatie sa intre in PNRR si o ordonanta privind bugetul educatiei romanesti in coalitie
    Prin rectificarea bugetara scolile vor primi bani si ajutoare de stat de la ministerul de resort prin reabilitari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

De la cursuri gratuite de limba română pentru copiii refugiați și părinții lor, la socializare și rezolvarea unor probleme acute în comunitatea de refugiați ucraineni din Bihor, printre soluțiile Fundației Șinca la provocările actualei crize umanitare

Fundația Șinca, din Oradea, oferă sprijin refugiaților ucraineni care au nevoie să învețe limba română pentru a se descurca în viața de zi cu zi și pentru a-și găsi un…
Vezi articolul

Repartizarea copiilor în clasa pregătitoare: Fără cozi și liste la învățătoare, regula care a revoluționat județul Timiș după o decizie a CNCD

Presiunea părinților de a ajunge la o anumită învățătoare s-a acutizat într-atât, încât ajunseseră învățătoarele să meargă către directori cu propuneri de 50 de copii pe 25 de locuri, directorii…
Vezi articolul