ULTIMA ORĂ Abia în 2027 Educația va primi 15% din bugetul general consolidat, potrivit premierului Ciucă

7.390 de vizualizări
Foto: gov.ro
Premierul României, Nicolae Ciucă, a anunțat că Educația va primi 15% din bugetul consolidat până în 2027, potrivit unui comunicat al Guvernului. Prim-ministrul s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu reprezentanții Alianței ”O voce pentru Educație”, care reunește mediul asociativ și de afaceri, conform sursei citate.
  • La dialog au participat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și consilierul onorific al premierului României, Marilen Pirtea.

„Premierul României a dat asigurări că bugetul de anul viitor va putea susține noile prevederi legale privind educația, iar ținta de 15 la sută pentru învățământ din bugetul consolidat reprezintă un angajament asumat care va fi îndeplinit treptat, până în 2027”, se arată în comunicatul Guvernului.

Ce prevede proiectul actual al legii Educației

La articolul 106, alineatul 1, scrie: „Finanțarea cheltuielilor pentru educație, la nivelul sistemului național de învățământ preuniversitar și superior, cu toate componentele sale de asigurare a funcționării, reprezintă, anual, minimum 15% din cheltuielile bugetului general consolidat”. Iar legea ar trebui să intre în vigoare până la finalul anului 2022, potrivit declarațiilor făcute de ministrul Sorin Cîmpeanu chiar la dezbaterea organizată de alianța O voce.

Potrivit sursei menționate, din perspectiva noii legi a învățământului preuniversitar, participanții au subliniat importanța asigurării finanțării necesare pentru implementarea reformelor, gestionarea provocărilor reprezentate de abandonul școlar și analfabetismul funcțional, precum și soluții pentru creșterea atractivității învățământului profesional și profesional dual, în acord cu cerințele operatorilor economici.

Din perspectiva învățământului dual, au fost evidențiate o serie de măsuri necesare pentru revitalizarea acestuia, precum investiții în infrastructură, dotări cu tehnologii noi, stagii de practică extinsă, pregătirea personalului didactic și corelarea curriculei cu evoluțiile din industrie.

“Viitorii profesioniști ai țării noastre trebuie să regăsească în educația duală șansa de a-și valorifica talentul, priceperea, aptitudinile, vocația, în instituții de învățământ bine dotate, cu specialiștii capabili să utilizeze tehnologiile și care să aibă o strânsă legătură cu viitorii angajatori. România resimte nevoia de a dezvolta acest sistem de educație, care să pună accent pe latura practică, pentru a oferi societății noastre profesioniștii care să asigure funcționalitatea, modernizarea și dezvoltarea economiei”, a declarat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.

Informații de context

Dacă Educația va primi 15% din bugetul consolidat în 2027, atunci acest lucru înseamnă încălcarea programului de Guvernare actual PSD-PNL-UDMR, care prevede la capitolul „obiective strategice în Educație” la pagina 86, că „Guvernul va susține creșteri graduale, până în anul 2024, pentru finanțarea educației, de până la 18% din bugetul național (6% din PIB)”.
Redăm pasajul integral:

„Programul de guvernare va continua implementarea Proiectului „România Educată”. Pentru operaționalizarea acestui proiect, Guvernul va susține creșteri graduale, până în anul 2024, pentru finanțarea educației, de până la 18% din bugetul național (6% din PIB) și de până la 3% din bugetul național (1% din PIB) pentru finanțarea publică a cercetării, complementar cu finanțarea asigurată prin PNRR, sub tutela Proiectului „România Educată””.

România are, prin Legea educației, obligația finanțării cu 6% din PIB pentru Educație încă din anul 2011. De atunci, în fiecare an a fost prorogat articolul care prevede acest lucru de toate guvernele care s-au succedat de la acel moment, deși toate au clamat necesitatea finanțării Educației și a investiției în Educație.

Prin Legea Educației, nr 1/2011, Articolul 8 prevede:

“Pentru finanțarea educației naționale se alocă anual din bugetul de stat și din bugetele autorităților publice locale minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv. Suplimentar, unitățile și instituțiile de învățământ pot obține și utiliza autonom venituri proprii. Pentru activitatea de cercetare științifică se alocă anual, de la bugetul de stat, minimum 1% din produsul intern brut al anului respectiv”.

Acest articol nu a fost aplicat niciodată, de la aprobarea legii până în prezent, fiind modificat fie prin Legea Bugetului, fie prin diferite Ordonanțe de Urgență. În prezent, de exemplu, prin celebra OUG 114 din 28 decembrie 2018, articolul 50, Guvernul Dăncilă a stabilit că acest articol 8 nu se aplică în perioada 2019-2021, așa că actualul guvern nu trebuie să mai emită un alt act normativ pentru a nu acorda 6% din PIB Educației – “problema” fiind rezolvată de Guvernul PSD.

Care sunt OUG prin care aplicarea acordării a 6% din PIB pentru Educație a fost amânată.

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 84/2012 (Guvernul Ponta)
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 103/2013 (Guvernul Ponta)
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 83/2014 (Guvernul Ponta)
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2016 (Guvernul Cioloș)
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 9/2017 (Guvernul Grindeanu)
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 90/2017 (Guvernul Tudose)
Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114/2018 (Guvernul Dăncilă)
Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 130/2021 (Guvernul Cîțu).


8 comments
  1. Promisiuni ceausiste! Nici cand am avut crestere economica de 7-8% nu au fost alocati nici 4% din PIB iar cercetarea doar 0,2% . Dupa aceasta perioada de recesiune de 2-3 ani cu ce bani vor aloca pentru educatie?!! Nimic nu va mai fi ca inainte, la preturi energie, gaz, apa, materii prime.

  2. Când spuneam acum 2 săptămâni că alocările bugetare suplimentare pentru educație sunt promisiuni deșarte unii aplaudau ,,iminentele măriri salariale” promise de Cârpeanu!

    1. In 24 vor fi alegeri…fantezii mosule plagiat…vezi ca ai gesittet oala.. poate pt pensiile speciale….grasane…

  3. Ha ha, ce glumă bună! Nici atunci nu va primi nimic🤣🤣🤣, căci se va schimba guvernul, iar cine va veni, iar va spune că în 202…. și ceva, va primi, poate ceva. Praf în ochi, mai precis

      1. @moskva: nu mă interesează viața politică, idiotule. Trăiesc foarte bine și fără să intru în politică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Bursele de merit vor fi acordate indiferent de medie, pentru primii 30% dintre elevii fiecărei clase – proiect. Singura condiție este nota de la purtare / Dispar 91 de mii de burse de studiu

Ministerul Educației a pus în dezbatere publică un proiect de ordin privind modalitatea de acordare a burselor școlare, începând din acest an școlar, 2023-2024. Printre noutăți: dispare pragul mediei pentru…
Vezi articolul

Șase candidați înscriși în alegerile pentru funcția de rector la Universitatea Dunărea de Jos din Galați / Lucian Puiu Georgescu, neconfirmat după scrutinul inițial, nu mai candidează

Șase candidaturi au fost aprobate, săptămâna aceasta, de Senatul Universității „Dunărea de Jos” din Galați” în alegerile pentru funcția de rector al instituției de învățământ superior, alegeri programate pentru 22…
Vezi articolul