Sorin Cîmpeanu: Subiectele la Evaluarea Națională 2022 – Limba română, “asemănătoare cu testele PISA”, pentru că “accentul trebuie pus pe competență”

11.508 vizualizări
Foto: gov.ro
Subiectele date la proba de Limba română la Evaluarea Națională 2022 “sunt adecvate testelor PISA, deci sunt asemănătoare cu testele PISA”, iar accentul nu trebuie pus pe conținut, ci pe competență în aceste circumstanțe, a spus marți ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, într-o conferință de presă ce a abordat tema EN 2022.

Ministrul Sorin Cîmpeanu, despre subiectele date la proba de Limba română:

“Mă bucur că subiectele au fost considerate accesibile, deși nu sunt atât de simple pe cât acuză unii. Ele sunt adecvate perioadei pe care elevii au traversat-o fără voia lor. De asemenea, ele sunt adecvate testelor PISA, deci sunt asemănătoare cu testele PISA.

Foarte multă lume întreabă ce s-a dat, pune accent pe conținut. Îndrăznesc să atrag atenția public că accentul trebuie pus pe competență. Prin proba de astăzi s-au verificat competențe de înțelegere a unui text, s-au verificat competențe cu privire la capacitatea de a formula deducții logice pe baza unui text, s-au verificat competențe de creativitate. Mă refer la subiectul 2 – acea compunere cu 20 de puncte în barem, apreciată că verifică competența de creativitate, lasă elevii să facă legătură inclusiv cu texte pe care le-au citit, făcând parte din programă sau nefăcând parte din programă.

S-au verificat de asemenea și competențe gramaticale, s-au verificat și competente cu privire la complexitatea vocabularului utilizat. Aceste competențe sunt cele mai importante. Mă bucură faptul că au apreciat, să spunem, ofertant conținutul operelor Radu Tudoran și Cella Delavrancea, dar accentul este pus pe competențe așa cum este pus și în cadrul testărilor PISA.”

Ce este evaluarea PISA:

PISA este abrevierea Programme for International Student Assessment și este un studiu comparativ internaţional, desfășurat periodic pe baza unei testări standardizate în țările participante. Programul iniţiat de către Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) are scopul de a măsura dezvoltarea competenţelor de bază ale elevilor de 15 ani, în trei domenii principale: lecturămatematică şi ştiinţe.

La ultima ediție, rezultatele PISA 2018 au arătat că România a obținut cel mai slab punctaj din ultimii 9 ani, cea mai mare cădere fiind la Matematică. Este vorba despre 14 puncte pierdute de România față de PISA 2015 și 15 puncte față de PISA 2012. Citește mai multe detalii aici.

Citește și:
“Se pierde adâncimea literaturii, dar se câștigă sau ar trebui să se câștige capacitatea unei minți de a se descurca într-o lume de texte” – Radu Vancu, scriitor și conferențiar la Litere, despre subiectele la proba de Limba română – Evaluarea Națională 2022

1 comment
  1. Mult e dulce si frumoasa … limba si logica.
    – “ele sunt adecvate testelor PISA, deci sunt asemănătoare cu testele PISA”
    – “competenta de creativitate”

    Trebuie sa recunosc, a-ti camufla prostia cu pretiozitati este o competenta :))).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Broșura de admitere la liceu 2019 a fost publicată în București, cu aproape o lună întârziere: Vezi locurile la liceu care urmează să fie ocupate prin repartizare computerizată

Broșura de admitere la liceu 2019 a fost publicată de Inspectoratul Școlar București, cu aproape o lună întârziere, din cauza Ministerului Educației care a amânat până după alegeri repartizarea cifrelor…
Vezi articolul