Spania investește aproape 100 de milioane de euro în programe de întărire a competențelor elevilor la matematică și citire, în anul școlar 2024-2025

188 de vizualizări
Foto: © Pressmaster | Dreamstime.com
Spania introduce, în acest an școlar, programe naționale dedicate creșterii competențelor elevilor la matematică și citire, în condițiile în care această țară europeană s-a încadrat la mijlocul plutonului în cadrul evaluării internaționale a competențelor elevilor în vârstă de 15 ani, PISA 2022. Pentru aceste programe, guvernul de la Madrid a anunțat investiții de 95 milioane de euro pentru 2024-2025, conform unei prezentări făcute pe platforma europeană Eurydice.

Banii vor fi alocați comunităților autonome, ținând cont de faptul că sistemul spaniol de educație este descentralizat. Guvernul consideră prioritate națională îmbunătățirea competențelor elevilor la matematică și citire. 

Țara s-a situat, la ultima rundă PISA 2022, în grupa de mijloc, a țărilor cu rezultate medii la evaluarea competențelor de matematică, citire și științe ale elevilor de 15 ani https://www.oecd.org/en/publications/pisa-2022-results-volume-i_53f23881-en.html. Scorul mediu la matematică al elevilor spanioli a fost 473, iar la citire – 474, comparabil cu cel al elevilor din Germania, Franța și Ungaria, mult peste cel al elevilor din România (428 scor mediu), dar și departe de liderii europeni (Estonia, Elveția, Olanda, Irlanda).

In investiția totală, 64,8 milioane de euro vor fi destinați întăririi competențelor la matematică, iar 30 de milioane de euro – în cadrul programului de întărire a competențelor de citire. 

Banii vor fi cheltuiți pentru:

  • Suplimentarea sprijinului personalizat pentru elevi, cu ajutorul unor profesori suplimentari, predare colaborativă și divizarea claselor
  • Programe de formare a profesorilor, care să includă pregătirea lor în noi metodologii și strategii de predare a citirii și scrierii, în diverse formate. 
  • Îndrumare continuă pentru conducerea școlilor, în special pentru reducerea diferențelor de predare/învățare, ce favorizează fetele în cazul citirii și băieții în cazul matematicii.

Potrivit prezentării citate, programele vor fi desfășurate gradual. Cel destinat citirii se va concentra pe educația de bază, ce include învățământul primar, secundar și formarea profesională de bază, începând cu ultimul an al sistemului de educație timpurie. Programul dedicat matematicii va începe în cel de-al treilea an de învățământ primar și va continua până în învățământul secundar și în sistemul de învățământ profesional/vocațional de bază. În ambele cazuri, vor fi prioritizate școlile cu un procent ridicat de elevi ce provin din medii dezavantajate.

Foto: © Pressmaster | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
  1. Si la noi, covrigaru si acolitii, au rezolvat problema pensiilor speciale pe care romanii platesc 2,4 MILIARDE euro. Ah, mai era unu de la peeneelee care le rezolvase inainte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Supravegherea permanentă cu aparatură audio-video, în școli, a elevilor și angajaților este o îngrădire a drepturilor persoanelor vizate cu multiple consecințe de ordin juridic, care poate afecta și psihicul acestora, spune Daniela Cireașă, președintele Asociației Specialiștilor în Confidențialitate și Protecția Datelor

Montarea obligatorie în școli a camerelor de supraveghere audio-video și monitorizarea permanentă a elevilor și cadrelor didactice, plus a celorlalți angajați, fără consimțământul acestora, este o îngrădire a drepturilor acestora,…
Vezi articolul

Secretarul de stat Sorin Ion se întreabă dacă nota la română este relevantă pentru elevii de la mate-info care au medii egale de admitere la liceu / Pentru admiterea la liceu 2023, nota la limba română a fost primul criteriu de departajare stabilit de Ministerul Educației

Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, se întreabă dacă nota la română este relevantă pentru elevii de la mate-info care au medii egale de admitere în clasa a…
Vezi articolul

Material susținut de World Vision Romania

World Vision România şi Fundaţia OMV Petrom au lansat cel mai mare proiect dedicat copiilor de grădiniță din România, cu 60.000 de copii şi 10.000 de părinţi incluşi. Valoarea totală a proiectului este de peste 2,7 milioane de euro / De ce nu ajung copiii la grădiniță?

Rata de participare la grădiniță a copiilor a scăzut în România la 78.2%, de la 84.1% în 2011, nivel cu care țara noastră se află sub media europeană care este…
Vezi articolul

Proiectele legilor Educației, criticate din interiorul Coaliției de guvernare: Modificarea referitoare la transportul elevilor, “decontare” în loc de “gratuitate”, din proiectele legilor Educației, varianta Deca, “îngrădește dreptul la educație pentru toți elevii și va crește abandonul școlar”, spune un deputat PSD

Modificarea termenului de transport “gratuit” cu “decontare”, în proiectul legii învățământului preuniversitar, va duce la creșterea abandonului școlar, remarcă pe Facebook deputatul PSD Lucian Lungoci. Amintim că proiectele legilor Educației,…
Vezi articolul