Spital Universitar la Târgu Mureş, anunțat de rectorul Leonard Azamfirei care spune că anul viitor începe construcția / Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: Să avem la nivel naţional o reţea de spitale universitare nu este un lucru rău. “Nu contează neapărat cine e proprietarul spitalului”

2.853 de vizualizări
Rectorul Leonard Azamfirei si ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila / Foto: Facebook.com/Alexandru Rafila
Rectorul Leonard Azamfirei și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila / Foto: Facebook.com/Alexandru Rafila
Rectorul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureş (UMFST), Leonard Azamfirei, a anunţat luni că în prima parte a anului viitor va începe construcţia Spitalului Clinic Universitar “George Emil Palade”, un proiect al universităţii mureşene, relatează Agerpres. În cadrul aceleiași conferințe de presă, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că “să avem la nivel naţional o reţea de spitale universitare nu este un lucru rău”. “Nu contează neapărat cine e proprietarul spitalului, ci contează mai degrabă ce tip de serviciu oferă”, a susținut Rafila.

Leonard Azamfirei a declarat într-o conferinţă de presă că “e important să ştim că înainte de a veni domnul profesor Alexandru Rafila la minister, proiectul Spitalului Clinic Universitar ‘George Emil Palade’ din Târgu Mureş a stat 9 luni în sertarele Ministerului Sănătăţii. Iar după ce a venit domnia sa, s-a aprobat Hotărârea de Guvern în 3 zile. E un lucru care dă, până la urmă, o direcţie în acest sens şi, în prima parte a anului viitor, va începe construcţia Spitalului Clinic Universitar ‘George Emil Palade’“.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a susținut în cadrul conferinţei de presă că înfiinţarea la nivel naţional a unei reţele de spitale universitare este benefică, atâta timp cât universităţile pot să asigure resursa umană şi managementul acestor structuri.

Eu cred că să avem la nivel naţional o reţea de spitale universitare nu este un lucru rău. Discutăm de calificarea resursei umane. Să ştiţi că e foarte important ca să existe şi pentru medicii rezidenţi cele mai bune resurse în ceea ce priveşte pregătirea profesională, care înseamnă nu numai cadre didactice bine calificate, ci şi echipamente, modele de bună practică ce se pot dezvolta în astfel de spitale (…) Avem, de exemplu, Spitalul Universitar din Bucureşti, el este cu titlu universitar, dar e al Ministerului Sănătăţii. Eu sunt convins că pot exista şi astfel de structuri atâta timp cât universităţile pot să asigure resursa umană şi managementul unor astfel de unităţi. Adresabilitatea va fi mare, pentru că dacă sunt specialişti bine pregătiţi, nu contează neapărat cine e proprietarul spitalului, ci contează mai degrabă ce tip de serviciu oferă“, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, citat de Agerpres.

Oficialul a adăugat că nu are cunoştinţă ca o altă universitate din ţară să aibă, deocamdată, un astfel de proiect.

Spitalul Clinic Universitar ‘George Emil Palade’ din Târgu Mureş, care va fi construit şi administrat de UMFST, este gândit ca o componentă a Parcului Universitar Ştiinţific şi Tehnologic ‘Novum Forum’, pentru înfiinţarea căruia universitatea a depus documentaţia proiectului de finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, notează Agerpres.

Parcul Universitar Ştiinţific şi Tehnologic ‘Novum Forum’ va fi constituit dintr-un ansamblu de clădiri care va cuprinde Spitalul Clinic Universitar ‘George Emil Palade’ şi un Incubator Tehnologic şi de Afaceri.

Spitalul va avea departamentul CLINICAL LAB, pregătit pentru a putea acomoda activităţi aplicate într-un spectru de specialităţi medicale relevante pentru activitatea universităţii, mai ales în domenii medicale care sunt deficitare în spitalele publice din Târgu Mureş şi la nivel naţional, precum şi cele care sunt de înaltă tehnologie: chirurgia minim invazivă şi chirurgia robotică, chirurgia de transplant, ginecologia oncologică, neurologia recuperatorie, cardiologia minim invazivă, radiologia şi imagistica, nefrologia şi dializa, gastroenterologia minim invazivă diagnostică şi terapeutică.

De asemenea, va cuprinde departamentul LIVING LAB, în care se vor desfăşura activităţi de transfer tehnologic şi de cercetare aferente dezvoltării experimentale/testării/validării de produse şi servicii inovative cu implicarea interactivă a stakeholderilor din actul medical, pacienţi, personal medical, furnizori de tehnologie, companii de farmaceutică, IMM-uri din domeniul medical, scrie Agerpres.

Prin intermediul componentei de Spital Clinic Universitar, se vor asigura nu doar servicii medicale de performanţă, dar şi suport pentru procesul de învăţământ destinat studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor, precum şi pregătire medicală pentru medicii rezidenţi. Spitalul Clinic Universitar ‘George Emil Palade’ va avea şi o funcţiune de cercetare importantă, în sensul că va crea cadrul potrivit pentru studiile clinice în scopul dezvoltării de noi produse/servicii medicale şi mediul pentru cercetarea inter şi multidisciplinară, care îmbină medicina, tehnologia, informaţia, serviciile, aspecte de etică, aspecte juridice, soft skills – domenii în care UMFST îşi pregăteşte studenţii. Prin funcţiunea de transfer tehnologic al rezultatelor cercetării şi valorificarea acestora prin activităţi economice, Spitalul Clinic Universitar ‘George Emil Palade’ va reprezenta mediul de testare şi implementare a serviciilor şi tehnologiilor pentru o medicină modernă – aparatură şi instrumentar inovativ, procedee şi terapii mai eficiente, noi formule de medicamente, abordări moderne de e-health/telemedicină, pentru testarea echipamentelor medicale de ultimă generaţie, a ideilor inovative ale echipelor de studenţi şi cercetători din regiune, preocupate de inovare în sănătate, colaborări de tip bridge grants“, a afirmat rectorul Leonard Azamfirei.

Citește și:
Contract de finanţare de 20 milioane de euro cu Banca Europeană de Investiții pentru infrastructura educațională, medicală și de cercetare, semnat de Universitatea de Medicină din Târgu Mureș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Crește perioada de studii la doctorat de la 3 la 4 ani, universitățile vor răspunde pentru procesul de acordare a titlului de doctor, iar mandatul rectorului va fi de 5 ani, cu limita impusă de fiecare universitate / Propuneri din Legea învățământului superior, care va fi lansată în dezbatere publică pe 13 iulie

Ministrul Educației a prezentat azi în cadrul unei conferințe de presă noile legi ale Educației, una pentru învățământul preuniversitar și una pentru cel superior, care ar trebui să intre în…
Vezi articolul

Calendarul de preadmitere la facultate 2021, la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș: Înscrieri până pe 31 mai / Vezi documentele necesare și cum se calculează media de admitere (P)

Au început înscrierile pentru preadmiterea la facultate. Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș „George Emil Palade” (UMFST „G.E. Palade” Tg. Mureș) a lansat preadmiterea la facultate…
Vezi articolul

Universitatea condusă de Tudorel Toader își acuză studenții că “proiectează o imagine falsă asupra activității” instituției. În replică, LS Iași acuză “presiuni și amenințări asupra studenților care îi cer demisia”

Conducerea Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași acuză Liga studenților din Iași că proiectează o imagine falsă asupra activității instituției de învățământ superior. Acuzația vine după ce studenți din LS…
Vezi articolul

Perspective pentru 2023 la UMF Carol Davila: Centru de simulare medicală în toate specialitățile și curricule educaționale pentru studenți la medicină, profesioniști din sănătate și pacienți

Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” are în vedere în 2023 un Centru de simulare medicală în toate specialitățile, astfel încât studenții să poată să vină să facă simulare…
Vezi articolul